Foci sport24 szerzők

Ők írják az újságot: névsorolvasás Darvasi Lászlótól Szabó Péterig

Bemutatjuk a Sport24 kezdőcsapatát, amely biztosan bővül még a következő időszakban.

Darvasi László, író. A labdarúgásról szóló könyve: A titokzatos világválogatott. Fiatal korában kapus volt, pályafutása során kétszer is kapott gólt félpályáról. 2008-ban a legendás bécsi Rapid-pályán a magyar íróválogatott cserekapusaként kivédte egy osztrák író tizenegyesét, ekkor visszavonult. Ír regényt, novellát, drámát, tárcát. Az Élet és Irodalom munkatársa. Legutóbbi könyve mesekrimi: Pálcika, a detektív.

Dénes Ferenc, sportközgazdász, a magyar sportgazdasági kutatások és oktatás megalapítója. Tízéves kora óta aktív sportoló. 1988 óta tanít a felsőoktatásban, jelenleg a Testnevelési és a Debreceni Egyetemen sportközgazdaságtan, sportszolgáltatások menedzsmentje, sportpolitikai gazdaságtan és sport üzleti gazdaságtan tárgyakat oktat. Több mint 1000 sportgazdasági témájú közírás, közszereplés, tudományos publikáció szerzője.

Egressy Zoltán, író, költő. Két sport témájú színdarab szerzője (Sóska, sültkrumpli, illetve 4×100), Lila csík, fehér csík című művének középpontjában pedig kedvenc futballistája, Törőcsik András áll. Legutóbbi regénye a Jelenkor Kiadónál jelent meg, a címe: Hold on.

Hegyi Iván, újságíró. Egyszer azt olvasta: „Aki reggel felkel, és este úgy fekszik le, hogy egész nap azt csinálta, amit szeret, szerencsés ember.” Harmincöt év Népszabadság, nyolc-nyolc labdarúgó-Eb és vb, huszonhét könyv, nagyjából ugyanennyi BEK- és BL-döntő, huszonegy év Sport Tv után ez alighanem elmondható róla. Az pedig, hogy az új Illovszky stadion falai tele vannak az ő szövegeivel, számára szinte elmondhatatlan.

Inkei Bence, újságíró, a 24.hu kultúra rovatának vezetője. Első futballemléke az 1982-es vb, első személyes meccsélménye egy Videoton – Tatabánya volt 1983. június 4-én. Fociról sokáig az angol labdarúgással foglalkozó Rúgd és fuss! blogban írt, és azóta is elsősorban az angol futball foglalkoztatja, különös tekintettel a Championshipre és a még alsóbb osztályokra.

Kadarkai Endre, riporter. A gólok, cselek mögötti emberre kíváncsi. A magyar futball örök és lebeszélhetetlen szurkolója. Gyerekkorát végigközvetítette, most végre gombfocibajnoksága hőseit is megkérdezheti.

Kálnoki Kis Attila, újságíró. a 24.hu főmunkatársa. 33 éves koráig mint élsportolót, majd az Újpest alelnökét szólaltatták meg, bő két évtizede már ő számol be mások teljesítményéről. Tudja, a nagy eredmény mögött mindig ott lapul az apró titok, amely képes a győztest vetélytársai fölé emelni. Szenvedélyesen keresi, kutatja a sikert a kudarctól elválasztó okokat, összefüggéseket, de legfőképp a gólok, másodpercek mögött álló ember érdekli.

Kele János, közgazdász, futballszakíró. Hivatásos anglomán és örök kritikus, az adatok, valamint a taktika megszállottja. A Ziccer podcast házigazdája.

Kiss Tibor Noé, író. Dolgozott újságkihordóként, kérdezőbiztosként, újságíróként, amatőr futballedzőként, jelenleg a Jelenkor és a Színház folyóirat tördelője, a Jelenkor online szerkesztője. Három regénye jelent meg (Inkognitó, Aludnod kellene, Beláthatatlan táj), könyveit eddig öt nyelvre fordították le. 17 éves koráig a Fradiban futballozott, jövőre lesz negyven éve, hogy az olasz fociért rajong.

Marosi Gergely, szabadúszó újságíró, egyetemi oktató. „Szerelmei” a háttércikkek és elemzések, a sporttörténelem, a válogatott futball és Roberto Baggio. Kétballábas, az egyikkel Zuglóban, a másikkal Szokolyán áll, fél szemét az Interen és az Evertonon tartja. Nem rajongó, hanem szemlélő, utazó és krónikás. Saját tévedésének jogát mindig fenntartja. Élete legjobb születésnapi ajándéka egy vb-döntő volt a Maracanában.

Mártha Bence, blogger, újságíró, műfordító, sajnálatosan fogyatkozó falka vezére, hivatásos kétkedő, hithű focifej. Az első magyar sportblog megalapítójaként később dolgozott az Index, az Origo és a Nemzeti Sport sporttartalmain, társalapítója és ötletgazdája a Népsport nevű sportblog-platformnak. Műfordítóként számos sporttémájú könyv kiadásán dolgozott, stúdiószakértőként három tévécsatornán is rendszeresen szerepelt, és összesen öt éven át volt egy nemzetközi sportszövetség (EHF) szakírója. Soha nem tanult meg nyakkendőt kötni, és borsot szór a káposztás cvekedlire.

Nagy József, a 24.hu újságírója. Első Fradi-bérletéhez tizenhárom évesen, 1981-ben jutott hozzá, felnőttként is a tárcájában őrizte ezt az ereklyét. Pár éve ellopták a tárcáját; a ’81-es bérletet megkönnyezte, vett egy másik tárcát, amibe elsőként a ’82-es bérletét s az aktuális éves belépőjét helyezte. Hiszi a Zsiborás Gabi, Nyilasi Tibi, Koch Robi szentháromságot, s meggyőződése, hogy a sport arra van, hogy ne legyen háború.

Pető Péter, hírlapíró, a 24.hu főszerkesztője. Élete klubja az FC Hatvan, Chelsea-szurkoló, korábbi NB II-es futballbíró. Leshatár címmel jelent meg  „játékvezetős-futballos” regénye, Lesgól címmel pedig az Orbán-kormány sportpolitikájáról szóló könyve, legutóbbi kötete a #halálka című regény. Szotyiból és tökmagból, ha teheti, vegyesen, két-két pohárral fogyaszt a mérkőzéseken.

Szabó Christophe, futball-gurmand, a francia labdarúgással és popkultúrával foglalkozó Omlett du fromage alapítója. Játszott megyekettes jobbhátvédként, de futball- és teniszszeretőként a lábteniszben találta meg a kiteljesedés metszetét. Furcsa vonzódást érez az akcentusok, a sportdokumentumfilmek és az Arsenal iránt. Ha létezne a Robert Pires-ügyek nagyköveti tisztsége, pályázna rá.

Szabó Péter, újságíró, blogger. A Knows és a boxtobox.hu alapító szerzője, a Spíler TV szakértője. A taktikai elemzések és az angol futball szerelmese, reménytelen Arsenal-szurkoló.

És akik szerkesztik, tartalmilag szervezik az újságot:

Bruckner Gábor, újságíró, az Utanpotlassport.hu tulajdonosa-főszerkesztője, korábbi korosztályos magyar bajnok asztaliteniszező, aki 24 éven át volt a Népszabadság sportrovatának munkatársa. Futballkarrierje a szigeti Sportuszoda dühöngőjében kezdődött, és ott is ért véget, viszont tudósítóként eljutott három olimpiára és világversenyek sokaságára. Kedvenc pillanata a kezdősípszó előtti pénzfeldobás, mert abban van írás, ami valakinek biztosan örömet okoz.

Futó Csaba, újságíró, a 24.hu sportrovatának vezetője, a portál indulása óta a lap munkatársa. Előtte gyakornokoskodott az MTI-nél, majd dolgozott a Csakfocinál – de nem csak a foci érdekli. Ez hobbi jégkorongkapusként furcsa is lenne.

Olvasói sztorik