Foci

Egy újabb szélső, aki miatt érdemes az olasz bajnokságot nézni

Alessandro Sabattini / Getty Images
Alessandro Sabattini / Getty Images
Bár a Sassuolo jelenleg a 15. a Serie A-ban, ez nem Armand Laurientén múlik, aki Európa élmezőnyében van a helyzetek kialakításában. A francia játékos a nyáron érkezett és egyből alapember lett új csapatában, ha nem akad meg a fejlődése, róla is sokat hallhatunk még.

Az Opta Analyst a napokban kijött egy újabb gyűjtéssel, amiben a labdarúgás egyik leglátványosabb elemét vizsgálták. A cikk ugyanis arra kereste a választ, hogy jelenleg kik azok a játékosok az öt legerősebb európai bajnokságban, akik labdacipeléssel (azaz legalább öt méter megtételével) maguknak és a csapattársaiknak is a legtöbb veszélyes lehetőséget teremtik meg a meccseken. A lista dúskál a szélvészgyors és/vagy ügyesen cselező sztárokban, az első helyen például Vinícius Jr. szerepel (a Real Madrid brazilja 49 helyzetet alakított ki így), de ott van Rafael Leao (AC Milan), Bukayo Saka (Arsenal), Ousmane Dembélé (Barcelona), Marcus Rashford (Manchester United), Lionel Messi és Kylian Mbappé (mindkettő PSG) is a legjobbak között.

Ami érdekes, hogy a sok ismert focista közt egy viszonylag radar alatt repülő támadó is szerepel, ráadásul az előkelő harmadik helyen. Arról az Armand Laurientéről van szó, aki a Serie A 15. helyén sínylődő Saussolóban szerepel, és aki egyenesen a topligák legjobbja abban, hogy 22 alkalommal a csapattársait hozta lövőhelyzetbe az elfutásait követően.

A Sassuolo a közelmúlt egyik kellemes meglepetése volt az olasz fociban. A csapat hét év alatt verekedte fel magát a negyedosztályból az élvonalba, 2013-ban a Serie B megnyerésével, még Eusebio Di Francesco irányításával jutott fel az első osztályba és azóta a legjobbak közt szerepel. A Sassuolo háromszor is a tabella első felében végzett, eddigi legjobb helyezése a 2017-es hatodik, ami után a selejtezőből még az Európa Liga főtáblájára is elverekedte magát – onnan viszont utolsóként esett ki. Megfordult a kispadon Roberto De Zerbi is, de a jelenlegi vezetőedző, Alessio Dionisi stílusára is jellemző a látványos támadójáték.

Matteo Ciambelli / DeFodi Images via Getty Images

Mindezek után érhette a drukkereket mélyütésként, hogy 2022 nyarán a támadósorból távozott Gianluca Scamacca (West Ham United), Giacomo Raspadori (Napoli) és Jérémie Boga (Atalanta) is, az előbbi kettő összesen 26 gólt termelt az előző szezonban, míg hárman összesen tíz asszisztot osztottak ki. Hiányukat meg is érzi a csapat, mert bár közvetlen kiesési veszélyben nincs (hét pont az előnye), de egyelőre a tabella második felében iszap birkózik, ráadásul volt egy olyan, nyolc bajnokiból álló sorozata, amikor mindössze két pontot sikerült csak szereznie. Ugyanakkor a 24. életévét decemberben betöltő Laurienté személyében azért sikerült egy izgalmas labdarúgót találni a nyári átigazolási szezon utolsó napján.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik