Foci sport24

Két testőr Afrikában, avagy magyar edzők kupasikere a fekete kontinensen

Arcanum Digitális Tudománytár
Arcanum Digitális Tudománytár
Két magyar kapitány is sikert aratott az Afrika Kupán: Titkos Pál 1959-ben Egyiptom, Csanádi Ferenc 1968-ban Brazzaville-Kongó (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) válogatottját vitte a kontinenselsőségig. Kettejük közül Titkos vb-ezüstérmes, világklasszis futballista volt, de a csak edzőként kitűnő Csanádit sem lehetett akárkinek nevezni, sőt.

Titkos (eredetileg: Titschka) 1929-ben a Budai 33 FC-től igazolt az MTK-hoz, amelynek csapatában 232 bajnoki mérkőzésen szerepelt. Azért csak ennyin, mert az 1938-tól egymást követő zsidótörvények nyomán a profi Hungária 1940-ben feloszlatta önmagát, majd 1941-ben megszűnt az amatőr MTK is. A manapság mértékadónak minősített Horthy-korszak 1939. évi IV. törvénycikkében – egyebek közt – az állt: „A törvényjavaslat a nemzettest idegen elemekkel való túlzott áthatása ellen jogos önvédelemből korlátoz jogokat.”

Titkos a rendszer ellenségei közé tartozott,

1936-ban belépett az illegális kommunista pártba. A Hungária abban az esztendőben veretlenül, 22 győzelemmel és 4 döntetlennel hódította el a bajnoki címet, a gólaránya 87:21 volt. Az együttes szinte csupa magyar legendából állt: Szabó – Mándi, Bíró – Sebes, Turay, Dudás – Sas, Cseh II, Müller, Kardos, Titkos. Azért „szinte” mert Heinrich („csudi-Wudi”) Müller osztrák volt. A kék-fehérek 1937-ben 20 győzelemmel, 3-3 döntetlennel és vereséggel, valamint 95:34-es gólaránnyal ismételték meg elsőségüket, azaz két évadban mindösszesen háromszor kaptak ki, és gyártottak 182 „dugót”.

Az összesen 48-szoros válogatott Titkos csúcsformában futballozott. A Nemzeti Sport már 1935-ben azt írta róla a fordulatos magyar–osztrák (3:0, 3:3, végül jól csengő 6:3) után: „A modern, eredményes szélső mintaképe lehet. Lefutásai, labdaátvételei, beadásai, góljai a legmagasabb színvonalat állították elénk.”

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik