Foci sport24

Mélyvízbe dobták őket, lubickolnak benne – így tört be az új edzőgeneráció a topfutballba

Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Korábban rossz viccnek tűnt volna, hogy egy, az angol élvonalból tükörsimán kieső csapat vezetőedzőjét kinevezik a Bayern München trénerének, de mindez valósággá vált, ráadásul Vincent Kompany remekül kezdett a német rekordbajnok kispadján. Belépője igen meggyőző volt, egy angliai kisiklást leszámítva a csapat játéka eddig egyszerre szórakoztató és eredményes. A nyolcvanas években született, topkategóriás játékoskarriert befutó fiatal edzők előtt nyitva állnak a kapuk – és közülük többen mintha eleve a szupercsapatok kispadjára készülnének.

A Bundesliga előző idényének veretlen bajnoka foggal-körömmel védekezett a csúcsrangadón, és végül örült, hogy el tudott csenni egy pontot. A mérkőzés után a két vezetőedző – együtt 80 évesek – megölelte egymást. Egyikük már feljutott a német futball csúcsára – a Bundesliga történetének egyik legszenzációsabb idénye után –, másikuk a Bayern hegemóniájának visszaállítására törekszik. Vincent Kompany (Bayern München) és Xabi Alonso (Bayer Leverkusen) még sokszor találkozhat csúcsmeccseken a következő években vagy inkább évtizedekben.

Erre is készültek, mióta visszavonultak.

Az európai topcsapatok – többségük a Deloitte bevételi rangsorának szuperklubjai közé tartozik – kispadján egyre nagyobb teret hódít magának egy új edzőgeneráció, ez egyben azt is mutatja, hogy milyen vákuum alakult ki ebben a körben – a témával már foglalkoztunk a nyáron. Ez már nem a José Mourinhók kora, sokkal inkább a Xabi Alonsóké – olyan exjátékosok ülnek nagycsapatok kispadjára, akiknek még nincs túl sok tapasztalatuk vezetőedzőként, ám futballistaként „megjárták a hadak útját”, és a legjobbaktól tanultak. Topklubok sora (Arsenal, Chelsea, Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Juventus) menetel újgenerációs vezetőedzővel. Közel sem volt kockázatmentes a kinevezésük, és elképzelhető a bukás is, de az elitben a nyáron kispadra került fiatal trénerek kimondottan jól indítottak. A stafétabot előbb-utóbb a kezükbe kerül.

Made with Flourish

„Dolgozom én, csak nem azzal foglalkozom, amivel eddig. Nem csak heverészek – bár vannak ilyen napjaim is. És nem hiányzik semmi. Más topedzők sem fognak örökké dolgozni, és az új generáció már itt van. Eljön az a pillanat, amikor az ő feladatuk lesz megújítani a futballt. Jó néhányan közülük már belekóstolhattak a szakmába, és még többen jönnek. Nagyon örülök a sikereiknek, és ha tanáccsal vagy támogatással segíthetek nekik, akkor boldogan megteszem” – nyilatkozta Jürgen Klopp, amikor szeptemberben ismét a dortmundi Signal Iduna Parkba látogatott. Az alkotói szabadságát töltő német edző az új generáció képviselői közül természetesen Nuri Sahinra utalt elsősorban – az egykori kitűnő középpályás Törökországban, az Antalyaspornál kezdett edzősködni, majd visszatért volt csapatához, előbb segéd-, majd vezetőedzői tisztségben, Klopp-tanítványként.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik