Foci sport24

Sztrájkkal fenyegetnek a futballvilág túlterhelt sztárjai, de van-e ennek realitása?

Michael Regan / Getty Images
Michael Regan / Getty Images
A Bajnokok Ligája főtáblájának nyitánya rengeteg megszólalási lehetőséget biztosított a sztárjátékosoknak, akik éltek is ezzel: a Manchester City spanyol középpályása, Rodri például kijelentette, hogy a túlterhelt, kiégetett játékosok közel vannak ahhoz, hogy sztrájkba lépjenek, ha a terhelésükön nem változtatnak. Egy meccslimit (vagy perclimit?) reális kompromisszumnak tűnik, ám addig még hosszas kötélhúzás várható – teljes munkabeszüntetést azért igen nehéz lesz elérni.

El tudunk képzelni egy olyan forgatókönyvet, melyben a Premier League szuperrangadójára – Manchester City–Arsenal – kilátogatni kívánó drukkerek csak egy üres stadiont és figyelmeztető táblákat találnak, miszerint „a meccs elmarad sztrájk miatt”?

Egyelőre aligha. A labdarúgás – eddig – nem volt különösebben sztrájkveszélyes sport, ám egyre több sztárjátékos céloz arra: talán csak munkabeszüntetéssel tudják kivívni a terhelésük csökkentését. A múlt héten az Európa-bajnok spanyol válogatott és a Manchester City kulcsembere, Rodri beszélt erről a média képviselőinek.

Azt hiszem, közel állunk ahhoz, hogy szóba kerüljön a sztrájk. Ha minden így folytatódik tovább, akkor aligha van más választásunk

– jelentette ki.

Kevés játékos beszélhet hitelesebben a kifacsartságról, mint Rodri: a védekező középpályás a 2023/24-es idényben 343 napon belül 63-szor lépett pályára tétmérkőzésen. A felkészülési mérkőzéseket is beleszámolva a FIFPro adatai szerint 72-szer volt meccskeretben Rodri, és 6107 percet töltött a pályán. Annyira kilúgozott volt az Európa-bajnokság után, hogy meghosszabbított pihenőt kapott az edzőjétől, Pep Guardiolától – és még így is úgy tűnik, hogy véget ért a szezonja egy sérülés miatt, mindössze 66 percnyi Premier League-játékot követően…

Miért olyan magas szám ez? – kérdezhetne vissza a közönség. S miért kellene sajnálni azokat a szinte felfoghatatlan összegeket kereső játékosokat, akik – micsoda nehéz sors! – eurótízmilliókra váltják a tehetségüket? A BBC remek, bár már kicsit elavult (2015-ös) kalkulátora szerint, ha valaki évi nettó hétmillió forintot keres, akkor 486 év alatt akár meg is kereshetné azt a pénzt, amit Cristiano Ronaldo akkoriban évente keresett.

Ilyen számokkal szembesülve a szórakozásra váró átlagemberek jó része azt mondhatja: „Ezért a pénzért dolgozz, és kuss.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik