Sport

Ronaldót már kitűnően utánozza, de mi várhat Alejandro Garnachóra a szedett-vedett MU-ban?

Shaun Botterill / Getty Images
Shaun Botterill / Getty Images
Cristiano Ronaldo a példaképe, az argentin válogatottban Lionel Messit bálványozza, a Manchester Unitedben pedig számos olyan egyéni villanása volt már a 19 éves Alejandro Garnachónak, melyek miatt kifizetődni látszik az a megelőlegzett bizalom, amit a MU-szurkolóktól már akadémista kora óta megkapott. Az Erik ten Hag kezei alatt bemutatkozó szélső talán az egyik olyan játékosa a nem túl olajozottan működő manchesteri alakulatnak, akinek játékában nemcsak ott lapul egy-egy váratlan húzás, de ehhez eredményesség is párosul: Rooney-módra gólt ollózott az Everton ellen, cselezőkészsége pedig túlmutat a nála előrébb tartó Marcus Rashfordénál is.

Scholes, Giggs, Beckham – a Manchester Unitednél évek óta keresik azokat az ifistákat, akik az említett névsorhoz tehetségben, alázatban, képességekben és eredményességben egyaránt felérhetnek. Noha a MU akadémiájáról érkezett Scott McTominay megbízható keretemberré vált több edző keze alatt is, igazán csak a Louis van Gaal alatt bemutatkozott Marcus Rashford került közel a világklasszis jelzőhöz az utóbbi néhány évben. Tegyük gyorsan hozzá, az edzőváltások miatt Rashford helyzete sem könnyű: képes hetekre eltűnni a pályán, egy jó szezont két felemás követ nála, és a koncentrált, konzisztens játék sem igazán jellemző rá.

A szintén ifiből feljövő Mason Greenwoodot eltávolították a csapat háza tájáról magánéleti botlásai miatt, így inkább a középpálya közepén orrnehéz a csapat ifjoncokat tekintve: az idei szezonban több meccsen szerephez jutó Hannibal Mejbri és Kobbie Mainoo kétségtelenül prominens alakjaivá válhatnak a jövő Manchester Unitedjének, ám náluk talán már egy lépéssel közelebb van ehhez Alejandro Garnacho, aki balszélső poszton – amellett, hogy tagadhatatlanul megidézi a fiatal Cristiano Ronaldót – ebben a látszólag stagnáló, semerre nem tartó MU-ban is kiemelkedő teljesítményekre képes.

Ám egy húszéves játékosnál fontos, mennyit és milyen minőségben tud folyamatosan focizni: Garnacho idén hol a padra szorul, hol a kezdőbe kerül Ten Hag irányítása alatt. A potenciál sokszor előtör az argentin szélsőből, amikor lehetőséget kap edzőjétől – így egy kérdés foglalkoztatja játékának kedvelőit:

a holland edző alkalmas-e arra, hogy a jövő nagy sztárját felépítse a Unitedben?

Robin Jones / Getty Images Ten Hag és Garnacho.

A Tico-sztár, akit csak Ékszernek neveztek

Fontos leszögezni, Garnacho nem echte akadémistaként került a United felnőttkeretébe: 2020 októberében szerződtették az Atletico Madrid ificsapatából nagyjából 400 ezer fontért cserébe. Ez jelentős összegnek számított egy akkor 16 éves suhancért. Madridban nőtt fel, 11 éves kora óta a Tico akadémiáján pallérozódott, egyébként is a futball iránti rajongás töltötte ki a mindennapjait: még rajzfilmekből is a foci tematikájúak voltak a kedvencei, köztük a japán Tsubasa kapitány, amit később a lábára is tetováltatott.

Az U19-es csapatban olyan kitűnően focizott, hogy a rivális Real Madrid élénk érdeklődést mutatott Garnacho szerződtetéséért, és a – fiatalokra híresen magabiztosan építő – Borussia Dortmundnál is elgondolkodtak azon, Jadon Sancho után újabb ígéretes tehetséget rabolnak el egy akadémiától. Az Atléticónál hamar ráragadt az Ékszer becenév, emellett a hetes mez birtokosa lett.

Nem véletlenül kérte ezt a számot, hiszen kölyökkora óta bálványozta Ronaldót, aki a MU-ban és a portugál válogatottban is ebben focizott, nem beszélve a Real Madridban eltöltött idejéről – madridi fiúként pedig Garnacho többször is láthatta élőben játszani idolját. Nemcsak mezszámban, pozícióban is követte a portugált:

balszélső lett a Tico ifjúsági csapatában, az ott eltöltött öt szezonjában gólkirályi címet is szerzett, gyorsaságával, robbanékonyságával és technikai képzettségével magasan kiemelkedett a többiek közül, a Ronaldóval való párhuzam pedig minduntalan felsejlett, ha labdához ért.

Rodrigo Valle / Getty Images Garnacho (balra) az argentin utánpótlás-válogatottban.

Nicky Butt vezette a manchesteri akadémiát, mikor Garnacho szerződtetésének lehetősége felmerült a MU-nál: miután az első csapat akkori menedzsere, Ole Gunnar Solskjær is áldását adta a transzferre, az argentin támadó a vörös ördögökhöz került. Sokat nem is kellett győzködni, mert csábítónak találta a lehetőséget, hogy Ronaldo útját követhesse. Akárcsak Gerard Piqué évekkel korábban, úgy Garnacho is hamar alkalmazkodott a manchesteri élethez a spanyol közegben töltött idő után: két szezont követően már ifjúsági FA Kupa-győzelmet ünnepelhetett a csapattal, góljai után pedig előszeretettel utánozta CR klasszikus gólörömét.

Felterjesztették a Jimmy Murphy-díjra, amit minden évben a legkiemelkedőbb ifistának adnak: nem volt meglepetés, hogy haza is vihette a jelentőségteljes díjat. Csak érzékeltetésképp: Giggs, Scholes, Rashford és Greenwood is elnyerték korábban az egyéni trófeát,

ennek fényében pedig számítani lehetett arra, előbb-utóbb Garnacho kopogtatni fog a nagycsapat ajtaján is.

Álomszerű volt a debütálás

A fiatal szélső a 2022-23-as szezonban lépett először pályára a United felnőttcsapatában. Erik ten Hag adta meg neki a lehetőséget, aki figyelemmel követte játékát már az ificsapatban is, noha Garnacho hozzáállásával nem mindig volt elégedett az edzéseken. Ez idővel megváltozott, olyannyira, hogy az Európa Ligában gólt is szerzett, ráadásul Ronaldo gólpasszából.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik