Sport sport24

Szovjet–magyar hokimeccs az olimpián: az egyik tizenkilenc, a másik egy

Yuriy Somov / Sputnik / AFP
Yuriy Somov / Sputnik / AFP
Magyarország válogatottja háromszor szerepelt a téli olimpia jégkorongtornáján, legutóbb 1964-ben. Az együttes az innsbrucki megnyitó napján, január 28-án találkozott a szovjet csapattal, amelyet Rozgonyi György, az első sor centere reggel az ausztriai szálloda hetedik emeleti ablakából látott kifutni a hotelból, hogy aztán a Csernyisev, Taraszov trénertandem mindig keményen edző játékosai eltűnjenek a ködben...

Nem akárkik mentek több kilométeres átmozgatásra. A szovjet válogatott 1963 és 1971 között szériában kilencszer nyert vb-aranyat, 1964-től 1976-ig egymás után négy olimpián aratott diadalt. Meglehet, a vb-sorozat a tíz egymást követő győzelemig ért volna, ha az Egyesült Államok hatóságai a berlini fal 1961-es felállítása miatt nem tagadják meg a vízumot az NDK játékosaitól, amiért a Szovjetunió, valamint Csehszlovákia bojkottálta a Colorado Springsben rendezett 1962-es világbajnokságot. Igaz, 1963-ban úgy szerezte meg a vb-elsőséget a szovjet csapat, hogy Stockholmban 2-1-re kikapott a svédektől, majd az utolsó fordulóban a csehszlovákok 3-2-re legyőzték a házigazda skandinávokat, így jobb gólarányával a „vörös gépezet” nyert.

Az olimpián a hoki braziljai vonultak fel.

Heinz-Juergen Goettert / picture alliance / Getty Images 1964-es téli olimpia megnyitója Innsbruckban

A mérkőzés/gól szovjet örök listán Vjacseszlav Sztarsinov (0,81) a második, Anatolij Firszov (0,80) a harmadik, Venjamin Alekszandrov és Konsztantyin Loktyev (0,73) a hatodik-hetedik, Alekszandr Almetov (0,70) a kilencedik helyet foglalja el. Firszov négy vb-n lett gól- és pontkirály, 1967-ben egyaránt 11 gólt és asszisztot, 1971-ben 10+9-et számlált. Negyvenhét világbajnoki meccsén 46 gólt szerzett, húsz olimpiai találkozóján éppen hússzor köszönt be a mágikus 10-es.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik