The Athletic / Facebook
Sport sport24

Azt ígérték, megváltják a sportmédiát, de őket zabálták fel félmilliárd dollárért

Az év (sport)médiasztorijára csak napokat kellett várni. A The Athletic alapítói – Alex Mather és Adam Hansmann – az előfizetőkhöz eljuttatott levélben és egy közleményben tudatták, hogy eladják az előfizetéses sportoldalt a The New York Times Companynek. A sportoldal 550 millió amerikai dolláros felvásárlása a New York Times 171 éves történetének második legnagyobb akvizíciója. A kérdés: miért volt szüksége a világ egyik legmagasabb presztízsű, de a sportrovatot periférikusként kezelő újságjának egy előfizetéses sportlapra, és miért döntöttek úgy a The Athletic tulajdonosai – akik a hagyományos média „kivéreztetésének” szándékával indítottak –, hogy eladják a sokak által a sportújságírás jövőjének tartott oldalt?

„Várunk, és szépen kivéreztetjük az összes helyi lapot, amíg csak mi maradunk talpon. Elszívjuk tőlük a legjobbjaikat. Rettenetesen megnehezítjük a dolgukat (…) Nagyszerű munkát végzünk. Jól bánunk az újságíróinkkal, jól megfizetjük őket és remek tartalmat állítunk elő. Ha valakinek baja van ezzel, az magára vessen.”

Az idézet jóformán ráégett a The Athletic sportoldal társalapítójára, Alex Matherre. Mather később megpróbálta finomítani az arrogánsnak ható nyilatkozatot, de mégis ez lett az a néhány mondat, amit mindenki idéz, ha a róla és az oldal történetéről volt szó. A cikk – Miért akarja a The Athletic felprédálni az újságokat? címmel – 2017. október 23-án jelent meg a New York Timesban, éppen abban a lapban, amely négy és fél évvel később felvásárolta „a sportmédia jövőjét”.

A The Athletic azt ígérte, hogy kivérezteti a helyi lapokat,

és megváltja a sportmédiát egy új, előfizetéses modellel, ehhez képest mégis az történt, hogy 550 millió dollárért őket kapta be egy sokkal nagyobb hal, az amerikai újságírás „Öreg Szürke Hölgyének” becézett New York Times. Az egyértelmű, hogy mi a jó ebben Mathernek és Hansmann-nek – meggazdagodnak, ráadásul folytathatják a munkájukat –, az viszont nyitott kérdés, hogy mi lesz a jó ebben a New York Timesnak és mi történik a lap magasan fizetett újságírói All Star-csapatával.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Talán soha nem történt annyi meglepetés a vb-k csoportkörében, mint Katarban. Kiestek a németek és a belgák, bejutott a legjobb tizenhat közé három ázsiai és két afrikai csapat is. Kiss Tibor Noé öt pontja a torna első szakaszáról.