Foci sport24

Nem vallott szégyent a Fradi a Spurs ellen, de olykor ijesztő volt a két csapat közti tudáskülönbség

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Ferencváros hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a Tottenham Hotspur ellenfeleként az Európa Liga alapszakaszának második fordulójában. A londoniak felforgatott csapattal is viszonylag stabilan hozták a mérkőzést, de mik lehetnek a legfontosabb tanulságok?

A Pascal Jansen vezette Ferencváros sikerélménnyel várta második őszi EL-mérkőzését: Saldanha mesterhármasával 3-0 arányban győzött vasárnap a Felcsút elleni, magyar bajnoki rangadón. A nemzetközi porondon, mint emlékezhetünk, az Anderlecht otthonában vereséggel kezdett a csapat, a játék pedig nem adott okot túl sok optimizmusra.

Az ellenfél ezúttal igazi topcsapat, a tavalyi ötödik Tottenham volt, papíron messze a legerősebb a Fradi őszi ellenfelei közül. A Fradi kezdőcsapatában a védelemben történt a legtöbb változás. Dibusz előtt a nyáron igazolt Gartenmann és Raul, valamint Cissé és Ramírez kapott szerepet. A középpályán Abu Fani mellé ezúttal Maiga került a kezdőbe, elöl viszont Traoré, Saldanha és Varga Barnabás mellett ezúttal a papíron balhátvéd Civic kapott helyet.

Elsőre tehát úgy tűnhetett, Jansen három belső védőre áll át, ám látni fogjuk, hogy nem ez történt.

A Spurs meglehetősen felforgatott kezdővel állt fel: a legnagyobb sztár, a kisebb sérüléssel küzdő Szon Hungmin nem volt keretben, de az alapemberek közül Kulusevski, Maddison és Brennan Johnson is a kispadon kezdte meg a mérkőzést. Vicario előtt így a védelemben Porro, Romero, Gray és Ben Davies kapott helyet, a középpályán Bissouma és Sarr mellé a 18 éves Bergvall került, elöl pedig Timo Werner mellett két fiatal is helyet kapott: a 19 éves Will Lankshear még nem lépett pályára a Spurs felnőttcsapatában, Mikey Moore pedig mindössze 17 éves. Az ellenfél névsora azonban még így is félelmetesnek tűnt.

Bár a statisztikák szerint az első félidő az angolok fölényét hozta, a mérkőzés első tíz-tizenöt percében a Ferencvárosnak volt néhány biztató momentuma, sőt Varga Barnabás révén úgy sikerült, a vezetést is sikerült megszerezni, ám a gól egy néhány centis les miatt végül érvénytelen volt. A Ferencváros leginkább azokban a pillanatokban tudott veszélyes lenni direkt játékkal vagy kontratámadásokból, amikor a görög-ausztrál edző, Ange Postecoglou legendásan magas védelmi vonala nem helyezett elég nyomást az ellenfélre. Ilyenkor, ahogy lenni szokott, a széleken való háromszögeléssel mögéjük lehetett kerülni, fontos különbség volt azonban, hogy ezúttal a bal oldalon Abu Fani mellett a papíron balhátvéd Civic futballozott, aki a korábbi statikus, nem túl hatékony szélsőjáték helyett leginkább a beadásokat kereste Varga Barnabás irányába.

A Fradi meg nem adott gólja az első félidőben. Nyomás alatt Gartenmann Varga fejére íveli a labdát, aki Traorénak készíti le. Traoré Civichez forgat a másik oldalra, akinek beadásából a hosszú oldalon érkező Varga fejel a hálóba.

Ez az egyszerű elképzelés azonban a mérkőzés nagy részében nem volt sikeres: Civic négy, Abu Fani összesen hét beadással próbálkozott, ám mindketten csak egy-egy alkalommal voltak pontosak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik