Foci sport24

Lincshangulat az Üllői úton, brutalitása után megdobálták a nézők a Vidi-játékost

Arcanum Újságok, Középületépítő Vállalat - Kreszán Albert - Koczka András - Kemecsei József / Fortepan
Arcanum Újságok, Középületépítő Vállalat - Kreszán Albert - Koczka András - Kemecsei József / Fortepan
Az Üllői úton a nézők megdobálták a Pusztai Lászlót leterítő Nagy II Jánost, akit edzője, Kovács Ferenc 0-0-nál lecserélt az FTC–Videoton bajnoki találkozón. Az ötven éve megrendezett mérkőzést a fehérváriak nyerték 3-2-re, miközben az ádáz vitákat keltő követelményrendszer adatai a korábbi ferencvárosi futballistánál, Orosz Pálnál összpontosultak.

Ötven évvel ezelőtt, amikor még nem csak a légiósok számát tekintve volt nemzetközi futballcsapat az FTC, ennek megfelelően öles léptekkel haladt a Kupagyőztesek Európa Kupája döntője felé, Kovács Ferenc, a Videoton edzője már a 23. percben, 0-0-nál lecserélte középcsatárát, Nagy II Jánost a telt házas Üllői úton (30 000 néző).

Azért hívta le a centert, mert az durván felvágta Pusztai Lászlót, és az efféle brutalitást nem tűrte a később a fehérvári klub tiszteletbeli elnökévé avatott mester.

A tréner duplán kockáztatott. Nagy II helyett ugyanis azt a tizennyolc éves Csongrádi Ferencet küldte be, aki addig egyetlen mérkőzésen sem szerepelt az NB I-ben. Az ifjú középpályás forró légkörben debütált, mert a felhevült ferencvárosi drukkerek megdobálták a levonuló Nagy II-t, e miatt Mohácsi Lajos játékvezető megszakította a találkozót. Alighanem végleg le kellett volna fújnia a meccset, de attól tartott, azzal csak olajat öntene a tűzre, és megtapasztalhatta Nagy II lemenetelekor, milyen a lincshangulathoz közeli atmoszféra.

Ezért aztán néhány perccel később folytatódott a mérkőzés, de nem úgy, ahogyan a vendéglátók szerették volna. Karsai László, a Videoton középpályás karmestere adott két finom gólpasszt, és előbb a rendszerint jobbhátvédet játszó, ám ezúttal jobbszélsőként futballozó Nyitrai Ferenc, majd az FTC-vel sokszor kibabráló, gyors és technikás Tieber László lőtt Géczi István hálójába.

Tieber arról (is) híres, hogy Hajdú „Hippi” Lajossal együtt megfizetett egy cigányzenekart Révfülöpön, és a banda felöltözve húzta a gumimatracon heverő két Honvéd-reménységnek a Balatonban. Majd egy téves információ nyomán Várady Béláról terjedt el, mennyire szeret fürdőzni a zene örömeiben. Illovszky Rudolf, a Vasas edzője felelősségre vonta a csatárt: „Hallom, Béluskám, jól érezte magát a magyar tengeren…” – De Rudi bácsi, én Dobogókőn voltam! „Még hazudik is?”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik