Foci sport24

Beérte Puskást, majd kikerült a kezdőből: megrendült-e Nagy Ádám helye a válogatottban?

Harry Langer /DeFodi Images via Getty Images
Harry Langer /DeFodi Images via Getty Images
A magyar labdarúgó-válogatott egy súlyos, németországi vereséggel és egy hazai, bosnyákok elleni döntetlennel kezdte meg a 2024/25-ös Nemzetek Ligája-szereplését. Marco Rossi egyik kulcsembere, a válogatottságok számában Puskás Ferencet beérő Nagy Ádám Németországban még kezdő volt, ám lecserélték, a bosnyákok ellen pedig pályára sem lépett – bár azt még korai lenne állítani, hogy ő lehet a vesztese Rossi változtatásainak, de úgy tűnik, kevésbé stabil a helye, mint korábban. Mi okozhatja ezt?
  • A szövetségi kapitányoknak fontos, sőt, nélkülözhetetlen embere.
  • A szurkolók néha nem értik, mit keres a kezdőcsapatban.
  • Az edző olyan futballistát lát, akire nagy szükség van a csapatjáték működtetéséhez.
  • A szurkoló sok alibi passzt, szürke mezőnyjátékot lát, látványos megmozdulást, nagy lövéseket, remek passzokat, gólokat viszont nem.

Természetesen Nagy Ádámról van szó. A Spezia 29 éves középpályása immár a top tízben van a magyar válogatottsági örökranglistán, a Németország elleni, 5–0-s vereséggel végződött Nemzetek Ligája-mérkőzésen érte be Puskás Ferencet (85 válogatottság). Sokan már erre felhördültek, mintha ez szentségtörés lenne, de hát ez csak egy válogatottságszám, és a kétezres években minden korábbinál „könnyebb” (ezt azért tegyük idézőjelbe) magas számot elérni, nem véletlen, hogy az örökranglista elején is többnyire kortárs játékosok vannak.

A nyolcvanöt válogatottság annyit jelez: Nagy Ádám egy korszakmeghatározó játékos a magyar válogatottban, a 2015 utáni éra egyik legfontosabb embere.

Időarányosan a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázsnál is jobban áll, és könnyen elképzelhető, hogy megdönti a 109 mérkőzéses csúcsot.

Christian Kaspar-Bartke / Getty Images for DFB Nagy Ádám a németek ellen érte be Puskás Ferencet a válogatott meccsek számában.

Ettől függetlenül, amikor a kezdőcsapatban szerepel, a kommentek jelentős része azt kérdezi, miért? Miért van a játékban egy jobbára biztonsági passzokkal operáló játékos, aki nem jelent veszélyt az ellenfél kapujára, nincsenek látványos megmozdulásai, nem tud fizikumával szétcsapni, nincs kiemelkedő rúgótechnikája?

Elintézhetnénk ezt azzal, hogy mert az edzők (a válogatottnál: Bernd Storck, Georges Leekens és Marco Rossi) jobban értenek hozzá, mint akár a kommentelők, akár mi, akik krónikásként (néha kritikusként) kísérjük végig a nemzeti csapat mérkőzéseit. Ez egyrészt hirtelen véget vetne a cikknek, másrészt nem adna magyarázatot arra:

miként lehet valakinek ennyire eltérő a szakmai és a populáris megítélése?

A válasz minden bizonnyal Nagy Ádám szerepkörében és játékstílusában rejlik, valamint abban, hogy erősségeit nehezen lehet lefordítani számokra. De hát, ahogy a magyar labdarúgás tán leghíresebb zongoracipelője, Zakariás József mondta: „Hálátlan poszt a fedezeté.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik