Foci sport24

Tud veszélyesen támadni a magyar válogatott – ha nem erőlteti a felállt fal elleni játékot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Beragadt a Nemzetek Ligája-rajtnál a magyar labdarúgó-válogatott, amely Németországban ötgólos vereséget szenvedett, majd a Puskás Arénában 0-0-s döntetlent játszott a bosnyákokkal. Marco Rossi ugyan támadásban és védekezésben is változtatni tudott a düsseldorfi fiaskó után, ám a jó helyzetkihasználás hiányzott a győzelemhez. Elemzés.

Németország a magyar válogatott a Rossi-korszak legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Nemzetek Ligája első fordulójában. Az olasz edző és stábja az Eb-n látottakhoz képest lényegesen agresszívabb, emberfogásra épülő letámadást irányzott elő az első mérkőzésre, ám a kockázatos terv bumerángként ütött vissza, és a sok mozgással, kitűnő formában játszó németek valósággal átrohantak a magyar védekezésen.

Kedd este jött el a javítási lehetőség, amikor is a csapatra Bosznia-Hercegovina várt hazai környezetben, a Puskás Arénában. A bosnyákok jelenlegi csapata már nem hasonlítható a tíz évvel ezelőtti Edin Dzeko (bár ő most is ott volt a pályán), Vedad Ibisevic, Zvjezdan Misimovic vagy éppen Miralem Pjanic fémjelezte generációhoz: az Eb-selejtezős csoportjukban mindössze az ötödik helyen végeztek Portugália, Szlovákia, Luxemburg és Izland mögött, egyedül csak a pontot sem szerző Liechtensteint tudták megelőzni. Azóta új kapitányuk van, a játékosként több mint négyszáz Bundesliga-meccsel, ám edzőként eddig semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Sergej Barbarez. A Nemzetek Ligáját Bosznia is viszonylag sima, 5-2-es vereségel kezdte Hollandiában, ahol a hagyományos, pozíciós focit játszó Oranje viszonylag könnyedén szaladt át 5-3-2-es védekezésén, ám két gyors támadásból azért a vendégek is a kapuba tudtak találni.

A magyar válogatott kezdőcsapata öt helyen is változott a szombatihoz képest.

A németek ellen öt gólt kapó Gulácsi Péter helyett ezúttal Dibusz Dénes állt a kapuban, a védelembe Balogh Botond helyére Botka Endre került be Willi Orbán és Dárdai Máron mellé, a középpályán az eddig pótolhatatlannak hitt Nagy Ádám helyén a kecskeméti Nikitscher Tamás kezdett Schäfer András oldalán, a két szélen pedig Loic Nego és Kerkez Milos helyett ezúttal Bolla Bendegúz és Nagy Zsolt kapott lehetőséget. Egyedül elöl nem változtatott a szövetségi kapitány, ezúttal is a Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás, Sallai Roland trió alkotta a támadóegységet.

Szajki Bálint / 24.hu Marco Rossi öt helyen is belenyúlt a kezdőcsapatba.

A német válogatott elleni vereség egyik fő oka a túlságosan kockázatos, emberfogásos letámadás volt, amelyet a magyar válogatott a saját térfélen is folytatott, ezáltal túl nagy területeket nyitva az ellenfél számára. Marco Rossi csapata a bosnyákok ellen már valamivel óvatosabb volt: a mérkőzés első perceiben még előfordult a bosnyákok három belső védőjét közvetlenül letámadó védekezés, a játékidő legnagyobb részében azonban a magyar válogatott a szokásos 5-2-3-as középmagas blokkban várta az ellenfelet, és csak bizonyos jelekre kimozdulva, meglepetésszerűen kezdte el visszafelé tolni a bosnyákokat. Örömteli volt, hogy a két szélső támadó, Szoboszlai és Sallai ismét a pálya közepén helyezkedett, ezzel sokkal kevesebb teher hárult a mögöttük játszó két védekező középpályásra, akiknek immár nem kellett a védelem elől kilépegetniük nagy területet nyitva az ellenfelek számára.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik