Foci sport24

Új arcok a keretben, merész Rossi-terv: lendületet kap-e az Eb után a válogatott?

Christian Charisius / picture alliance via Getty Images
Christian Charisius / picture alliance via Getty Images
Marco Rossi reformokra készül, a magyar válogatott pedig a Nemzetek Ligája 2024/2025-ös kiírására, egyben első őszi mérkőzéseire. Nemzeti csapatunk szeptember 7-én Németország, 10-én Bosznia-Hercegovina ellen játszik az NL legfelső (A-) divíziójában, és a versenysorozat most is átjárást biztosít egy selejtezősorozat rájátszásába – ezúttal a 2026-os világbajnokság európai selejtezőinek playoff körébe. Tét tehát van, de talán a legérdekesebb kérdés az: milyen változtatásokat hajt végre az Európa-bajnokság tanulságait levonó szövetségi kapitány?

Az Európa-bajnokság csoportkörös búcsúja már a múlt, a Nemzetek Ligája új idénye a jelen: az A3 csoportban Magyarország Németországgal (szeptember 7. idegenben, november 19. otthon), Bosznia-Hercegovinával (szeptember 10. otthon, október 14. idegenben) és Hollandiával (október 11. otthon, november 16. idegenben) mérkőzik meg. A továbbjutás és kiesés rendszere megváltozott: a csoport első két helyezettje a Nemzetek Ligája negyeddöntőjébe jut, a harmadik a kiesés elkerüléséért folytatott rájátszásba, míg a negyedik kiesik a B divízióba.

A Nemzetek Ligája-szereplés eddig minden alkalommal jól kamatozott a magyar válogatottnak.

A 2018/2019-es, első kiírásban a nemzeti csapat Finnország mögött a második helyen végzett csoportjában, és az Eb-playoffba (azon keresztül pedig a kontinenstornára) is innen jutott be. A 2020/2021-es kiírást a B divízió egyik csoportgyőzteseként zárta Marco Rossi együttese, és feljutott az elitbe. Ott a 2022/2023-as sorozatban kitűnően szerepelt, Angliát kétszer, Németországot egyszer győzte le, és csak az utolsó fordulóban, Olaszországtól elszenvedett hazai vereséggel dőlt el, hogy nem sikerül továbbjutnia a négyes döntőbe. A jó NL-szereplés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar válogatott egyre előkelőbb helyen szerepelt a selejtezősorozatok kiemelési listáin – ennek fontosságát Marco Rossi is kiemelte a kerethirdetést követő sajtótájékoztatón, és az UEFA is hangsúlyozta egy cikkében.

Az már más kérdés, hogy a vb-selejtezők kiemelési rendszerét hivatalosan még nem tette közzé az európai szövetség. A különféle futballszcenáriókat modellező Dope’s Football Models szerint Magyarország az egyik legnagyobb nyertese lehetne annak, ha a kiemelést kizárólag a Nemzetek Ligája (és nem a FIFA-világranglista) alapján végeznék. A Football Meets Data szeptember másodikai X-bejegyzése szerint mind az NL-rangsort, mind a világranglistát figyelembe fogják venni a kiemelésnél (az NL A divíziójának 1.-2. helyén végző csapatok, plusz a világranglistán legjobban álló négy válogatott kerülne a bejegyzés szerint az első kalapba), ám hivatalos információ továbbra sincs.

Mahmut Serdar Alakus / Anadolu via Getty Images A magyar válogatott eddig kimaxolta a Nemzetek Ligájában szereplő lehetőségeket.

Az, hogy egészen pontosan miként működik a Nemzetek Ligája és az európai zóna világbajnoki pótselejtezői közötti átjárás, úgyszintén csak gyanítani lehet. A FIFA hivatalos honlapja szerint a vb-playoffba a világbajnoki selejtezők 12 csoportmásodikja, és „a Nemzetek Ligája négy legmagasabban rangsorolt csoportgyőztese” jut be. A kérdés az, hogy ezt szó szerint kell-e érteni, vagy a korábbiaknak megfelelően az NL-rangsorból kihúzzák azokat, akik már eleve résztvevői a playoffnak, és feltöltik az üres helyeket. A selejtezők szabályait bemutató FIFA-segédlet csak egy viszonylag laza keretrendszert szab meg, és nem tér ki erre (a részletes szabályokat a kontinentális szövetségekre hagyja), az UEFA meg még nem publikálta a nagy nyilvánosság számára az európai vb-selejtezők részletes szabálykönyvét. A Nemzetek Ligája szabálykönyve meg nem tesz említést érdemben a vb-selejtezőkről, szóval vannak itt még nyitott kérdések…

Nyitott kérdések a csapatban is vannak, és ez legalább olyan érdekes, sőt!

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik