Foci sport24

Szoboszlait a jó játéka nélkülözhetetlenné teszi az újjáalakuló Liverpoolban

Nick Potts / PA Images via Getty Images
Nick Potts / PA Images via Getty Images
Eddig úgy tűnik, hogy Szoboszlai Dominik kihagyhatatlan tagja lesz Arne Slot Liverpooljának. A magyar középpályás láthatóan jól érzi magát az új szerepkörében, és a játék több elemében is kiemelkedően teljesít.

Három forduló után a Liverpool három győzelemmel, hét rúgott és nulla kapott góllal áll a második helyen a Premier League-ben. Arne Slot csapata eddig nagyon meggyőző teljesítményt nyújt, és egyelőre nyoma sincs visszaesésnek a Jürgen Klopp-érához képest. A jó szereplésben Szoboszlai Dominiknak is kulcsszerepe van, aki eddig minden játékpercet a pályán töltött, és legutóbb a Manchester United elleni bajnokin az első gólpasszát is kiosztotta.

Slottal és az ő korábbi csapatának, a Feyenoordnak a stílusával akkor foglalkoztunk, amikor már az egész nemzetközi sportsajtó kész tényként kezelte, hogy a 45 éves holland váltja Kloppot a Liverpool kispadján. Akkor azt a következtetést vontuk le, hogy a klub profilba illő edzőt talált, aki bizonyos elemekben még akár javíthat is a csapat játékán. Az egyik ilyen aspektus a hosszabb, kontrolláltabb labdabirtoklási fázis volt, amiben ugyan Klopp is rengeteget fejlődött az évek alatt, de Slot új lehetőségeket kínál. A másik dolog a letámadás újraszervezése, lehetőleg ugyanolyan intenzitással és hatékonysággal, ahogy a Feyenoord csinálta.

Tény, hogy még csak három forduló ment le, de Slot focija egyelőre eleget tesz a várakozásoknak.

Az eddig lejátszott bajnokikon a Liverpool átlagos PPDA-ja 8,95 volt – ami intenzív letámadást jelent –, vagyis ennyi passzt engedett az ellenfeleknek, mielőtt valamilyen védekező akcióval megszakította volna a labdajáratásukat. A hét góljából négyet ráadásul közvetlenül az ellenfél térfelén megszerzett labda után lőtt, azaz a csapat letámadása nemcsak intenzív, de egyelőre rendkívül hatékony is. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a meccs kontrollját a Pool alig engedte ki a kezéből:

  • az Ipswich ellen 67,
  • a Brentford ellen 72,
  • a Manchester United ellen 49 százalék volt a Liverpool field tiltje.

Ez egy viszonylag új mutató a fociban, nagyon hasonló a labdabirtokláshoz, de pontosabb képet ad a csapatok dominanciájáról. A field tilt a csapatok támadóharmadban történt passzait veszi alapul, és ezt osztja el az aggregált számmal. (Példa: a Liverpool–Brentford bajnokin a hazaiaknak 154, a vendégeknek 61 passzuk volt a támadóharmadban. Ez összesen 215 passzt jelent. 154÷215=72.)

A Manchester United ellen ugyan csak 49 százalék volt a Liverpool field tiltje, de egyrészt ez egy idegenbeli rangadó volt, másrészt kifizetődött a direktebb játék, hiszen Slot csapata mindhárom gólját egy magasan megszerzett labda után lőtte.

Ebben a játékban Szoboszlai is jól érzi magát.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik