Foci sport24

A döntő után le kellett fogni a Vidi-csatárt, de az MLSZ új ötlete mindenkinek tetszett

Arcanum Digitális Tudománytár / Botos István: A Videoton labdarúgó krónikája, 1941-1991. A Vadásztölténygyári csapattól a Videoton-Waltham Futball Clubig
Arcanum Digitális Tudománytár / Botos István: A Videoton labdarúgó krónikája, 1941-1991. A Vadásztölténygyári csapattól a Videoton-Waltham Futball Clubig
Nyári mulatságnak csak a közönség gondolta, az MLSZ az előkészületek részének tekintette az 1974 nyarán először – nyolc csapattal – megrendezett Bajnokok Tornáját. A kieséses rendszerű viadal mérkőzéseit a Népstadionban tartották, és a három alkalommal összesen 60 000 néző látogatott ki a találkozókra. Döntőbe jutott az egyetlen olyan résztvevő, a Videoton, amely nem volt bajnok, de nyert a Vasas.

Miután a selejtezőkön veretlenül kiesett, és sorozatban másodszor nem vehetett részt a világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott, az MLSZ intézkedések sorát hozta ötven évvel ezelőtt.

A legjobb ötletek egyike a Bajnokok Tornája kiírása volt.

A BT nyári torna volt, helyszínéül a Népstadiont jelölték ki, és a vetélkedőre meghívtak hét bajnokcsapatot – az Újpestet (az 1973/74-es bajnokságban 1. volt), az FTC-t (2.), a Győri ETO-t (3.), a Honvédot (6.), a Vasast (8.), az MTK-t (10.), a Csepelt (11.) –, valamint az előző évadban rajtuk kívül a legjobb helyezést (4.) elérő, NB I-es aranyérmet addig sosem nyerő Videotont.

Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Hírlap, 1975. július (8. évfolyam, 180-210. szám)1975-07-30 / 209. szám

A Képes Sport feltette a kérdést: „A Videoton játszhat a Vasassal augusztus 6-án? Miért ne?” A lap a jövőbe látott, a jelzett napon ez a két csapat vívta a döntőt.

A Népstadionban 1974-ben 76 329 férőhely volt, telt házra azonban senki nem számított, jóllehet az aggasztóan sikertelen 1974-es esztendőben 78 428 fizető néző tolongott az Újpest–Bayern München találkozón, amelyet a BEK-döntőbe jutásért vívtak április 10-én. (Magyar képviselő akkor játszott mindmáig utoljára tavasszal is az első számú európai klubtornán. Ez fél évszázada a legjobb négyet, a legfinomabb krémet jelentette.)

A Bajnokok Tornája premierjét július 30-án a Honvéd–Győr, FTC–Videoton kettős mérkőzéssel tartották. Az arénát 25 ezren keresték fel, a ferencvárosiak azonban súlyosan csalódtak, mert a Kovács LászlóHartyáni, Nagy III, Fejes, CzeczeliKovács József, Karsai, BurkaWollek, Nagy II, Tieber összetételű fehérvári együttes úgy nyert 3-1-re, hogy már 3-0-ra is vezetett.

Az sem mindegy, hogyan: Wollek Tibor és az FTC-t sokszor elszomorító Tieber László gólja után Megyesi István, a zöld-fehérek balbekkje húsz méterről (!) fejelt a saját hálójába.

Kiestek a zöldek, majd másnap a lilák is. A Csepel (15 000 néző előtt) 2-1-re legyőzte az Újpestet, amelyben Dunai Antal csak csere volt, az összeállítás így nézett ki: Szigethy (Rothermel) – Kolár, Harsányi, Horváth, Nagy LászlóDunai III, Tóth AndrásFazekas (Dunai II), Bene, Fekete, Zámbó.

A Magyar Ifjúság című hetilap utóbb megállapította: „A Bajnokok Tornáján nem volt könnyű ellenfél és előre lefutott mérkőzés, ezt bizonyítja a bajnok Újpesti Dózsa és a kupagyőztes FTC korai búcsúja.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik