Foci sport24

Az UEFA eddig nem látott lehetőséget kínált, élnek-e vele a magyar kupacsapatok?

Vasvári Tamás / MTI és Kovács Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI és Kovács Tamás / MTI
Három magyar klubcsapatnak – Ferencváros, Paks, Puskás Akadémia – is csak egylépésnyire van az áhított csoportkör az európai kupaküzdelmekben. A bajnok Ferencváros favoritként kezdi a Borac Banja Luka elleni EL-párharcot, és ha alulmarad, akkor is biztos, hogy a Konferencia Liga főtábláján folytathatja. A Paks és a cseh Mladá Boleslav EKL-párharca kiegyenlítettnek tűnik, a Puskás Akadémia jóval esélytelenebb a legutóbbi két Konferencia Liga-döntőt elveszítő olasz Fiorentina ellen. Hol húzódik a bravúr határa a magyar kupacsapatoknak és hogy állunk régiós összevetésben?

Szokatlan látvány az európai kupákban, de szívesen megszoknánk: három magyar szereplő is egy megnyert párharcnyira van attól, hogy feljusson a főtáblára az Európa Ligában (erre a Ferencvárosnak van esélye), vagy a Konferencia Ligában (ez a Ferencvárosnak még EL-kiesés esetén is biztos, a Paks és a Puskás Akadémia csak győzelemmel juthat be). A papírforma azt ígéri, hogy megint csak a 2019 óta folyamatosan csoportkörös Ferencváros jut főtáblára, de ha két magyar klub sikerrel veszi az akadályt, akkor először lesz hazánknak több egyszerre több képviselője a főtáblán, mióta az UEFA csoportkörös rendszerben bonyolítja le kontinentális sorozatait. Eddig a Ferencváros (BL, EL/UEFA-kupa, EKL), a DVSC (BL, EL) és a Fehérvár (EL) tudta kivívni a főtáblás szereplés jogát, a Paks és a Puskás Akadémia egyaránt abszolút újonc lenne és története legjobb európai szereplését könyvelhetné el.

Ez igen jó hír lenne, mert a Ferencvárost leszámítva a többi magyar kupacsapat igen halovány produkciót nyújtott az elmúlt években.

A Fradin kívül senki sem pörgette meg igazán a koefficiensszámlálót; a Fehérvár EL-csoportkörös idényének – 2018/19 – eredményei már kiestek, és amióta fennáll a jelenlegi kupalebonyolítási rendszer, egyszer sem fordult elő, hogy kettőnél több magyar klub sikerrel vett volna legalább két kört. Pedig ez nem egy elérhetetlen magasságban levő bravúr, különösen a magyar futballba pumpált rengeteg pénz és infrastrukturális fejlesztés tükrében.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik