Foci

Trónjába kapaszkodik a Manchester City, hatalomváltásra éhezik a mezőny

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP
Megtöri-e bármelyik rivális a Manchester City bajnoki szériáját, vagy ismét – sorozatban ötödször – Pep Guardiola csapata emelheti fel a Premier League győztesének járó trófeát? Hogyan sikerül a Liverpoolnál Jürgen Klopp pótlása, és miként hat Arne Slot kinevezése Szoboszlai Dominik játékára? Lesz-e eredménye a Chelsea szórakoztatóan őrült kiköltekezésének, illetve előre tud-e lépni Erik ten Hag a Manchester Uniteddel, vagy végképp megbukik? Eljöhet-e ismét az Arsenal ideje? Megannyi kérdés, a válaszokat csak a pénteken, a Manchester United–Fulham meccsel megkezdődő idény adja meg.

Manchester City, Manchester City, Manchester City, Manchester City. Némiképp egyhangú a sorminta, és a legvalószínűbb az, hogy folytatódik a világ valaha volt egyik legerősebb klubcsapatának a regnálása – ezt még a feltételezett pénzügyi szabálytalanságokkal kapcsolatos eljárás sem érinti (a Sky Sports szerint 2025 tavasza előtt nem várható döntés az ügyben).

A The Times a közelmúltban interjút készített Ian Grahammel, a Liverpool kutató- és elemzőrészlegének volt vezetőjével, aki azt mondta, Jürgen Klopp csapata a Premier League történetének egyik legjobbja volt, csak épp egy még jobb csapattal kellett csatáznia.

A Manchester Citynek még csak Lionel Messije sem volt, és így is simán a legjobb klubcsapata a futballtörténelemnek. Rettenetesen alulértékelt csapat

vélekedett Graham.

Véleményével lehet vitatkozni, de az vitán felül áll, hogy Pep Guardiola Cityje mindenképp a futballtörténelem legjobb klubcsapatai között van. Érdemes összehasonlítani a City legutóbbi hét idényének eredményességét (hat bajnoki trófea került ezalatt a vitrinbe) Sir Alex Ferguson korszakmeghatározó Manchester Unitedjének eredményességével (a csúcsponton öt bajnoki cím hét idény alatt).

Made with Flourish

Ugyanabban az időtartamban a Manchester City közel tíz százalékkal (!) nagyobb arányban szerezte meg a bajnoki pontokat, mint a Manchester United; ez egészen döbbenetes eltérés akkor, amikor mindkét gárdát teljes joggal tartják számon a Premier League szupercsapatai között.

Ehhez hasonló dominanciát a PL még sosem látott.

Ugyanakkor, ha valami, akkor az előző idény megmutatta: egyszer a teljes dominanciát kiépítő csapatok uralmának is vége. A Bayer Leverkusen egy szenzációs idénnyel elvette a német bajnoki címet a Bayern Münchentől; Ausztriában a Sturm Graz megtörte a Red Bull Salzburg megtörhetetlennek tűnő egyeduralmát, Moldovában a Petrocub Hincesti vetett véget a Sheriff időtlen idők óta tartó uralkodásának. Egyikre sem feltétlenül lehetett számítani, ahogy most a Premer League-ben sincsenek igazán erős jelei a rendszerváltásnak.

Az Opta szuperszámítógépe tízezerszer szimulálta a PL-idényt, és 82,2 százaléknyi esélyt adott az újabb City-elsőségre; 12,2-t az Arsenaléra, 5,1-et a Liverpooléra, és még a Chelsea (0,2 százalék), valamint a Newcastle United (0,1) jött ki a szimulációkból bajnokként. Ez rendkívül magas érték, ám alacsonyabb az előző idénybelinél. A számítógép akkor eltalálta az első három helyezett sorrendjét.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik