Foci

Zirkzee nem lesz rögtön nyerőember, de életet lehelhet Rashfordba a Manchester Unitednél

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP
Erik ten Hag maradt a Manchester United menedzsere, rögtön folytatta is, amit az első két szezonjában megkezdett: megint igazolt egy holland játékost a csapatába. A 23 éves atipikus center, Joshua Zirkzee a Bolognából érkezett másfél jó szezonnal a háta mögött, az európai focit éles szemmel fürkésző szakírók pedig már most arra jutottak: a holland támadó komoly hatást gyakorolhat a manchesteri csapat statikus támadófutballjára. Miért emlékezteti Thiago Mottát Ronaldinhóra? Melyek a legnagyobb erősségei? És hogyan nyerheti vissza Marcus Rashford a formáját pusztán Zirkzee hatására?

Nagy hullámokat nem vert a nemzetközi sportsajtóban, hogy Joshua Zirkzee-t több mint 40 millió fontért szerződtette a Manchester United az Eb-döntőt megelőző napokban. Nem csoda, hiszen sokan még abból sem ocsúdtak föl, hogy Erik ten Tag maradt a csapat élén, sőt, szerződést hosszabbított.

Ennek ellenére azért sok változás történt a csapatnál:

  • Ruud van Nistelrooy edzőként csatlakozott Ten Hag stábjához,
  • Omar Berrada vezérigazgatóként, Dan Ashworth sportigazgatóként, Jason Wilcox pedig technikai igazgatóként munkálkodik majd a csapat szekerének helyes irányba fordításán.
  • És közben a keret is átalakulóban van: Raphaël Varane, Donny van de Beek, Willy Kambwala és Mason Greenwood távoztak a klubtól (köztük lehet még Scott McTominay is), miközben Jadon Sanchóval – látszólag – elásta a csatabárdot Ten Hag.

Ebbe az átalakulófélben lévő csapatba érkezett Zirkzee, a Bologna korábbi támadója, aki – bár a nyári Eb-n kevés szerephez jutott a holland válogatottban – az olasz élvonalban hírt adott arról, mennyire sokoldalú támadó.

A 2001-es születésű futballista ötévesen kezdett focizni, a legtöbb időt az ADO Den Haag és a Feyenoord akadémiáin töltötte, majd a Bayern München második csapatához került, de idővel a felnőttek között is szerepet kapott, és bemutatkozhatott a Bundesligában, valamint a BL-ben is.

Matthias Hangst / Bongarts / Getty Images A Bayern első csapatában 17 tétmeccsen játszott Zirkzee.

A bajorok kölcsönadták az olasz Parmának, ahol mindössze négy meccsen szerepelt, azokon is mind csereként. A belga Anderlechtnél mégis láttak benne potenciált, a brüsszeli klub ideiglenesen meg is szerezte Zirkzee játékjogát: az a kitérő jobban sikerült a 38 meccsen elért 16 góllal. Nem volt meglepetés, hogy ebben az időszakban olyan középcsapatok monitorozták a játékát, mint a Bologna, amely végül 27,5 millió euróért kivásárolta a hollandot Münchenből.

Mit mutatott a Bolognában?

A Bologna kispadján csodatévő szerepig emelkedő Thiago Mottánál kulcsember vált Zirkzee-ből, aki első olasz idényében még csak ígéretes fiatal játékosnak tűnt, de a 2023–2024-es szezonban szintet lépett. A Bologna szemre is tetszetős focit játszott Mottával, és a BL-indulást jelentő ötödik helyen végzett a mögöttünk hagyott szezonban, ám nem kérdés, hogy szembesülni fog azzal a kis- és középcsapatokat sújtó problémával, amikor az edző (Motta már a Juventust irányítja), valamint a legjobb játékosok távozásával már nehéz lesz elkapni a fonalat szeptemberre.

Mindenesetre érdemes beszélnünk arról, Joshua Zirkzee mi olyat mutatott az északolasz csapatnál, ami miatt felfigyelt rá a Manchester United. Zirkzee-t az előző az idényben kilencesként használta Motta, a holland legnagyobb erénye pedig az volt, hogy rendszeresen visszalépegetett a pálya középső harmadába, hogy az ellenfél játékosait kihúzza a védelemből, illetve folyosókat nyithasson a társaknak szabad területekbe. Utóbbi miatt volt ennyire eredményes szezonja Lewis Fergusonnak is a csapatnál, aki hat találatot jegyzett a fölfutásai miatt, és minden bizonnyal ott lett volna az Eb-n, ha nem szenved súlyos térdsérülést.

Ha rápillantunk az Fbref.com statisztikáira, kiolvashatjuk, hogy Zirkzee 2759 percet játszott a bajnokságban, labdaérintései a pálya bizonyos szegleteiben így néztek ki 90 perc/százalékra lebontva:

  • a saját tizenhatosán belül 3,35 százalékban,
  • a védekező harmadban 9,82 százalékban,
  • a középső harmadban 45,71 százalékban,
  • a támadó harmadban 45,86 százalékban,
  • az ellenfél tizenhatosán belül 9,9 százalékban találkozott a labdával.

Azaz: a támadó harmadban egy hajszálnyival volt nála többet a labda, mint a pálya közepén – és láthatóan túl kevésszer a tizenhatoson belül. A gólokat tekintve 9,0-s xG-re 12 találatot jegyzett (nagyjából 3 góllal túlteljesítve magát), és a büntetők nélkül várható xG-je 7,4 volt, amivel messze elmarad az olyan lesipuskásoktól, mint a veterán Olivier Giroud, vagy a minden tekintetben tökéletes csatárként tetszelgő Lautaro Martínez. Motta abszolút rá építette a támadásokat, nem igazán volt alternatíva a helyére, vagy olyan társ mellé, aki le tudta volna venni a terhet a válláról.

Akkoriban így vélekedett játékosáról a menedzser:

A példaképei Ibrahimovic és Batistuta, akik kiváló játékosok voltak. Engem viszont leginkább Ronaldinhóra emlékeztet, akivel a Barcelonában játszottam együtt. Mégis azt mondom, Zirkzee-t senkihez sem tudom hasonlítani, valóban különleges játékos, aki élvezi a futballt, és mindenekelőtt nagyon keményen dolgozik az edzéseken. Az előszezon első napja óta mindig ő érkezett elsőként az edzésre.

Alessandro Sabattini / Getty Images A Motta-féle Bolognában kulcsembernek számított a holland támadó.

Motta olyan támadóként számolt Zirkzee-vel, aki a pálya középső részén a leghasznosabb, de így sem vallott szégyent a kapu előtt, 2,5 kapura lövés összejött neki 90 percenként. Szerepe mégis abban volt elvitathatatlanul fontos, hogy mihelyst a Bologna széthúzta a pályát támadásépítésnél, Zirkzee ficánkolni kezdhetett középütt.

Góljait leginkább alacsony minőségű helyzetekből szerezte a bajnokságban, az pedig valódi deficit vele kapcsolatban, hogy a tizenhatoson belül csak elvétve tartózkodik, mert amolyan kilenc és felesként inkább a játékszervezésből veszi ki a szerepét. Az előző szezonban egyetlen Serie A-csatár sem ért nála többször labdához 90 perc alatt (átlagosan 49,5). Az Opta statisztikái szerint Zirkzee-nél pedig csak Lautaro Martinez vállalt nagyobb szerepet lövéssel végződő támadásokban (161 vs. 144 az arány az argentin javára).

Zirkzee lőtérképe az előző Serie A-szezonból, a zöld karikák jelzi azokat a próbálkozásokat, amelyek góllal végződtek.

Rashford és Höjlund örülhetnek most nagyon

Zirkzee a kétcsatáros játékban lehet igazán nagy erőssége majd a Manchester Unitednek. Játékstílusa a manchesteri időket fürkészve leginkább Eric Cantonához vagy Dimitar Berbatovhoz hasonlítható, persze messzemenő következtetéseket még nem szabad levonni. Zirkzee egyelőre még nagyon távol áll Cantona nagyságától ám való igaz,

a jelenkor gépies futballjában képes valami olyan egyediséget megvillantani, amit egyre kevesebben tudnak.

A párhuzamokat tovább is folytathatjuk Zirkzee stílusának körvonalazásában: Harry Kane-ből is láthatunk valamit a holland játékában, hiszen az angol támadóhoz hasonlóan átforgatásokkal, védelem mögé betekert labdákkal képes megnyitni a pálya fontos tereit a támadások alatt. 193 centis magassága ellenére kitűnően vezeti a labdát, és jeleskedik a hold-up-play játékban, azaz a labda megtartásában, mikor háttal van a kapunak egy védő szorításában. Ten Hag már korábban is próbálkozott Zirkzee-hez hasonló stílusú játékos beépítésével Manchesterben, akkor a szakadatlan védőmunkájáról és labda nélküli mozgásáról ismert Wout Weghorst volt a jolly joker a menedzser szemében. A közel kétméteres holland nem a gólokban jeleskedett, inkább Rashfordéknak nyitott szabad területeket, lefoglalva az ellenfél védelmét, Zirkzee azonban minden tekintetben komplexebb játékos Weghorstnál.

Rico Brouwer / Soccrates / Getty Images Az Eb-n csak percek jutottak Zirkzee-nek, a mellette ülő (zöld trikóban) Weghorstot viszont minden meccsen becserélte Ronald Koeman.

Erik ten Hag legnagyobb feladata az lesz, hogy valahogy megtalálja Zirkzee helyét Bruno Fernandes mellett, aki a Manchester United legfőbb motorja: folyamatosan nála van a labda, támadja a kaput, kockázatos megoldásokkal él, sorra adja a kulcspasszokat (az már csak hab a tortán, hogy Mason Mountnak is valami ilyesmit kellene játszania).

A United előző szezonjában jelentős probléma volt, hogy Höjlund erősségeit nem mindig tudták kihasználni, ugyanis a dánnak rendre vissza kellett lépkednie a labdákért, így a helyén érthetően nem maradt senki. Zirkzee belépéséből Höjlund és Rashford profitálhatják a legnagyobbat, ugyanis mindkettőt az üres területekbe való futásokkal mozgathatja meg Ten Hag, ha Zirkzee is a pályán lesz. A holland lesz, aki majd Brunóval karöltve összeköti a középpályát és a támadósort.

Hadrendbe állításával javulhat a United azon képessége, hogy a pálya magasabb részén tartsa a labdát, és jobban védekezzen az ellentámadásokkal szemben is. Zirkzee nyomásgyakorló képessége figyelemreméltó: nemcsak a középső védőket, de a kapust is támadja, hogy véletlenül se lehessen könnyen kihozni a labdát hátulról.

A Manchester United nagyon kevés gólt szerzett az elmúlt bajnoki szezonban (57-et lőtt, 58-at kapott), így Zirkzee-n kimondatlanul ott lesz a nyomás, hogy ezen valamilyen formában javítson. Nemcsak gólokkal, de gólhelyzetek kialakításával is. Mindkettőben segítségére lehet Ruud van Nistelrooy, aki már Ten Hag edzői stábjában dolgozik, és érkezése állítólag jótékony hatással volt a United támadóinak megtépázott lelki világára.

Zirkzee nem kevés önbizalommal érkezik a támadósorba, de annak, hogy valóban föllendíti-e a tetszhalott állapotban lévő támadókat maga mellett, netán közéjük szürkül, csak ősszel láthatjuk meg az első jeleit.

Olvasói sztorik