Foci sport24

Leégés a vb előtt – vajon elég két év az USA és Mexikó számára, hogy összekapja magát?

Hector Vivas / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Hector Vivas / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közösen rendezi meg a 2026-os világbajnokságot, így a három válogatottnak – no meg a szervezőknek – elméletileg remek lehetőséget nyújtott a tesztelésre a 2024-es Copa América. A Copán új kapitányukkal negyedik helyen végzett kanadaiak köszönik, jól vannak; az amerikaiak és a mexikóiak leégtek és szövetségi kapitányt váltanak (illetve váltottak) két évvel a vb előtt. Újratervezés indul!

Semmi sem jelzi jobban a leégés mértékét annál, mint hogy a 2024-es Copa América után a 2026-os világbajnokság két társházigazdája, az Egyesült Államok és Mexikó is az edzőcsere mellett döntött. Pedig a Copa nem a CONCACAF-csapatok valódi felségterülete, csak meghívottként vesznek részt – ettől függetlenül rém kínos volt, hogy mindkét válogatott már a csoportkörben búcsúzott. Az Egyesült Államok éppenséggel először esett ki már az első körben hazai rendezésű nagy, felnőtt válogatott tornán (20 eddigi rendezésből). Ennek pedig megvannak a következményei…

Kettejük közül talán a mexikóiak számolhatnak el könnyebben a rossz szerepléssel: végső soron szereztek 4 pontot, hozták a papírformát, „csak” rossz helyzetkihasználással párosuló futballjuk (3 mérkőzés, 1–1-es gólkülönbség) a szintén 4 pontos Ecuador mögé rangsorolta őket.

Az amerikaiaknak semmi mentségük: a helyben aranygenerációnak tekintett, rendező válogatott ugyan legyőzte Bolíviát, de aztán tíz emberre fogyatkozva (Timothy Weah kapott piros lapot, ütésért) kikapott Panamától, majd (botrányos bíráskodás mellett) Uruguaytól is, így búcsúzott.

Ha a torna előtt valaki azt állítja, hogy az amerikaiak nem tudnak továbbjutni Panama és a dél-amerikai csapatok közül lefelé kilógó Bolívia mellől a csoportból, azt alighanem kiröhögik.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik