Anthony Martial angliai karrierje mindent elmond a Manchester United közelmúltjáról

Anthony Martial Lyonban mutatkozott be a felnőtt labdarúgásban, majd Monaco érintésével a Manchester United játékosa lett – 75 millió eurót fizettek érte, Louis van Gaal a jövő nagy reménységét látta benne. A holland edzőt azóta már rég kirúgták, a francia támadó pedig lejátszott 317 meccset a csapatban, de a menedzserváltások és a sérülések tönkretették manchesteri karrierjét, a nyáron ingyen távozott a csapattól. De hol az ő felelőssége ebben?

Megkapta a balszélen, nekilódult, befűzte a Liverpool belső védőjét, majd belsővel kilőtte a hosszú sarkot. Akár egy tetszőleges Thierry Henry-gólt is körülírhattunk volna az Arsenal aranykorából, ám most Anthony Martial manchesteri debütálását idéztük föl 2015-ből.

Az akkor 19 éves francia támadó hosszú tárgyalások után érkezett az Old Traffordra, a megszerzése nem volt egyszerű, az AS Monaco több, neki kedvező kitételt foglalt a szerződésbe:

Ezek is valamelyest árulkodnak arról, Martialt mennyire magas polcra helyezték akkoriban a francia tehetségek közt, és persze egyfajta visszaigazolás volt arról is, szerződtetése mit jelentett a MU-nak. A Ferguson-érát követően és David Moyes csúfos bukása után a jó pedigrével érkező Louis van Gaalnak megadták az esélyt, hogy a jövő Unitedjét is elkezdje építeni. Ebbe a koncepcióba beleillett Martial, aki vitathatatlanul ígéretes futballista képét mutatta a Ligue 1-ben, abban a monacói gépezetben, amit Leonardo Jardim épített fel.

Van Gaal eredetileg csak évekkel később akarta leigazolni Martialt, ám miután a játékos rendszeres kezdő lett a Monacóban, és jól is teljesített a BL-ben, hetente kezdték ráaggatni „az új Henry” jelzőt. Lépni kellett, Jorge Mendes szuperügynök pedig megmozgatta minden tudását a transzferért.

Persze megeshet az is, hogy a franciák simán csak ügyesen játszottak a kártyáikkal, és a világ összes pénzét épp akkor elégető Manchester Unitedet úgy húzták le fontmilliókkal, ahogy nem szégyellték.

Jean Catuffe / Getty Images

Martial az első manchesteri szezonjában leginkább balszélsőt játszott, 17 gólt rúgott, 9 gólpasszt adott, húzóembere lett a Unitednek. Labdavezetési képessége és cselezőkészsége a szurkolók egyik kedvencévé varázsolta, amin kétségtelenül nagyot lendített a bemutatkozásakor szerzett, Liverpoolnak lőtt szólógólja: Martin Škrtelt úgy megforgatta, hogy a szlovák biztosan nem szívesen emlékszik vissza arra az estére.

Van Gaal távozásával más idők köszöntöttek be a Unitednél: megérkezett José Mourinho, aki hamar összeakasztotta a bajszát a franciával. Kritikával illette Martialt amiatt, hogy szélsőként megrekedt a fejlődésben, továbbá felrótta neki, lehetne jóval elhivatottabb az edzéseken és éles meccseken is.

A portugál edző aztán ingyen szerződtette Zlatan Ibrahimovićot, ennek nyomán a franciától elkobozta a svédnek „kijáró” kilences mezt. Ez a húzás érthetően nem tetszett Martialnak, aki nemcsak a kilences pozícióra kapott klasszis vetélytársat, de a szélre is, mert később gigafizetéssel a csapathoz édesgették – a Unitedbe másképp szerződni nem kívánó – Alexis Sánchezt, aki bére és státusza miatt szüntelen a kezdőben találta magát a bal- vagy jobb oldalon. Martial ezzel még kevesebb játéklehetőséghez jutott. Hogy a történet számára még rosszabbul alakuljon, Romelu Lukaku is csatlakozott Mourinho Európa Liga-kompatibilis, bunkerezős kontracsapatához középcsatárként, még inkább kiszorítva a franciát az ék pozícióból.

A portugál pedig több alkalommal fölvetette a klubvezetésnek: talán jobb volna eladni sokat elégedetlenkedő fiatal támadóját.

Handout / UEFA / Getty Images

Egy későbbi interjúban Martial fölidézte, mennyire méltatlanul bánt vele Mourinho azokban az időkben:

Az egész a mezszámcserével indult. Kaptam egy üzenetet Mourinhótól, hogy mit gondolok a 11-es számról, mert jó volna nekem, elvégre Ryan Giggs viselte korábban. Elmagyaráztam, hogy szeretném megtartani a 9-est. Visszatértem a nyári szünetről, és már a 11-es volt az enyém. Tudta, hogy 20 éves vagyok, ha erre visszaszólok valamit, én leszek a tiszteletlen fiatal az idősebbel szemben. A második United-szezonomban a nyakamra hozta Sánchezt, utána alig kaptam lehetőséget, pedig akkor még házi gólkirály voltam.

Mourinho tervébe – hogy Martialt gyorsan elsózzák, minél kevesebbet bukva rajta – nem egyezett bele a klubvezetés, helyette azt remélték, a francia kiteljesedhet egy új menedzser kezei alatt.

Ole Gunnar Solskjærral ez részben megtörtént: a 2019-20-as szezonban 23 gólt és 12 gólpasszt jegyzett a támadó, ezzel élete legjobb idényét produkálva. Úgy tűnt, Martial végre a helyére került a csatár pozíciójában. Csakhogy a – most már tudjuk, a kimagaslóan jónak számító – 2019/20-as szezon után újból mélyrepülésbe kezdett. Hiába játszott az azt követő idényben 36 meccset, mindössze hét gólt írhattak a neve mellé, sokszor valóban bűnrossz teljesítményekkel.

Nem bújt ki a felelősség alól, a France Footballnak adott korábbi interjújában egyebek közt erről is beszélt:

„Amikor az emberek azt mondják, nem vagyok képes konzisztens, jó teljesítményre, akkor igazuk van. Ha megkapom a lehetőséget, gyakran jól megy a játék, de mikor partvonalon kívülre kerülök, a teljesítményem már nem az igazi. Ördögi kör: kevésbé vagyok hatékony kevés játéklehetőséggel, de így ismét kikerülök a kezdőből. Ilyenkor magamba zuhanok. Egy olyan játékos, mint Cavani akkor is 3000 százalékot nyújt, ha csak pár percet kap.”

John Walton / PA Images / Getty Images

Edinson Cavanit azzal a céllal szerződtette a csapat, hogy levegyék a terhet Martialról. A meccsek utolsó negyed órájában a tapasztalt uruguayi rendre zavart okozott, idővel ki is szorította a kezdőből Martialt.

A teljes igazsághoz tartozik, hogy rengeteg sérült van évről-évre a Manchester Unitednél, aminek miértjeit sokan elemezték már: talán köze lehet az irgalmatlan sok fölösleges futáshoz, ami a rossz taktikákból ered, de a fiziós csapat munkájával, szakmai felkészültségével is lehet valami gond.

Mindenesetre Martial is sokat volt sérült, közel 100 meccset hagyott ki a kilenc Angliában eltöltött szezonja során.

Akadt komoly gond a csípőjével, elszakadt a térdszalagja, játszatták sérülten – így olyan fizikai hanyatlásnak indult, amiből egyszerűen sosem tudott fölépülni, hogy huzamosabb időre visszaverekedje magát a kezdőbe.

Hogy a United nem tud mit kezdeni vele az is mutatta, hogy 2022 tavaszán kölcsönadta őt a Sevillának. Aztán még abban az évben nyáron megérkezett a klubhoz Erik ten Hag, akit lenyűgözött Martial előszezonban mutatott teljesítménye, emiatt közölte a vezetőséggel, szeretné a csapatnál tartani a francia játékost. A holland irányítása alatt töltött első szezonja nem volt sikeres, a holland jóformán alig számíthatott a franciára, egy alkalommal úgy nyilatkozott, Martial szerinte „nem alkalmas arra, hogy heti három meccsen bevethető legyen” – arra utalva, hogy nincs minden rendben a játékos edzésen és pályán mutatott hozzáállásával.

Tavaly szeptemberben folytatódott a szokásos Martial-sztori: a délben tartott edzésre reggel 9-kor érkezett meg, majd mikor közölték vele, hogy hamarabb jött, simán hazament. Sérülések hátráltatták, egyedül, távol a csapattól kellett edzenie, és pályára lépéseivel nem váltott világot, a szurkolók pedig sokkal szívesebben látták Rasmus Højlundot megszakadni a pályán.

Mit tanulhat ebből a United?

A 2023/24-es szezon végeztével Martial elköszönt a klubtól, ingyen távozott – felemás szezonjai ellenére a szurkolók skandálták a nevét a Manchester City ellen megnyert FA-kupa döntő után. A számok nyelvére lefordítva ilyen volt Martial unitedes pályafutása:

A brit sportsajtó a francia támadó pályán látott testbeszéde, enerváltsága alapján a hozzáállását is rendre megkérdőjelezte. Ezt a klublegenda, Paul Scholes is több alkalommal fölemlegette:

Az benne az érdekes, hogy fogalmam sincs, középcsatár-e például. Próbál sokszor betörni a tizenhatoson belülre, de nem túl nagy elánnal. Szerintem túl sokszor kell neki elmondani, mit csináljon a pályán, vannak ilyen játékosok, akiknek két percenként adni kell új instrukciókat.

Egy másik klubikon, Ryan Giggs szerint Martial „tehetséges, nem rossz srác, de folyton rajta ül valamiféle letargia”.

Martin Rickett / PA Images / Getty Images

Korábban a SkySports készített egy lesújtó statisztikát Martialról a 2019/20-as – azaz a számára legjobban sikerült – szezonban, összevetve akkori teljesítményét a liga legjobb támadóival (Sadio Mané, Raheem Sterling, Mohamed Szalah, Aubameyang szerepeltek a listán). Kiderült, a francia futja a legkevesebbet 90 perc alatt, és sprintek számában is messze elmarad az említett játékosoktól (10,3 sprint/90 perc alatt, a második legrosszabb mutatót ekkoriban Szalah neve mellé írhattuk 13,6-tal).

Anthony Martial Unitednél eltöltött időszaka elég lesújtó képet fest a klub hosszú ideig regnáló vezetőségéről is, élükön Ed Woodward néhai vezérigazgatóval, már csak amiatt is, hogy legalább öt szezont ilyen magas fizetésen, ennyire kevés játékidővel tölthetett el egy topklubnál. A 2023-24-es szezonban Martial még mindig benne volt az öt legjobban fizetett labdarúgóban a klubnál.

Ilyen fizetési igényekkel, és azzal a fizikai állapottal, amellyel elhagyta a Unitedet, egyhamar biztos, hogy talál magának új csapatot. A modern futballban igen komoly hátránnyal indul egy olyan csatár, aki a nyomásgyakorlásban nem jeleskedik, különösen a tizenhatos környékén. A legfrissebb hírek alapján a Serie A-ba frissen följutó Como 1907 kívánja szerződtetni a franciát, korábbi klub- és honfitársával, Raphaël Varane-nal.

Amellett, hogy a legtöbb manchesteri góllal rendelkező játékosok listáján beküzdötte magát az első húsz közé, Anthony Martial karrierje a Woodward-éra legsötétebb időszakának lenyomataként maradhat meg inkább a fejekben, egyben példaként szolgálhat a United újjáalakuló klubvezetésének is arról, hogyan ne fizessék rögtön túl a fiatal tehetségeket, és hogy a bérezéseket inkább a mutatott teljesítményhez kössék.

Anthony Martial nem maga volt a probléma a Manchester Unitednél, mert a menedzserválasztással is akadtak gondok az ő manchesteri évei alatt. De kilenc év épp elég idő ahhoz, hogy megállapítsuk, talán mindenki többet látott bele, mint amire valóban képes. Egy kis levegőváltozás alighanem neki is jót tesz majd.

Martin Rickett / PA Images / Getty Images