Foci sport24

Ez egy sikeres szezon volt – már ha nem kezeljük többé topcsapatként a Manchester Unitedet

John Walton / PA Images / Getty Images
John Walton / PA Images / Getty Images
625 millió font – jelenleg ennyi az értéke Erik ten Hag Manchester United-keretének. 60 pont, több kapott, mint lőtt gól: ezen gyalázatos mutatók pedig 1992 óta a legrosszabbak, amiket most a manchesteri csapat neve mögé írhattunk a magunk mögött hagyott Premier League-szezonban. Viszont kupagyőzelemmel zárta az idényt, miután remek meccstervvel megverte Pep Guardiola Cityjét a Wembley-ben. Önmagában egy ilyen idény bármely jól működő, modern közép- vagy topcsapatnál a menedzser állásába kerülne, ám a Manchester United – egyelőre – nem ilyen, tehát az is elképzelhető, hogy Erik ten Hag kap még egy évet a jelenleg vezetői szinten újjáalakulni vágyó Unitednél. Megérdemli egy FA-kupa miatt?

Két trófea két év alatt. Nem is rossz. Ezt kell folytatnunk. De ha nem akarnak többé, elmegyek máshová meccseket és trófeákat nyerni. Egész életemben ezt tettem

– nyilatkozta némi frusztrációval a hangjában Erik ten Hag az FA-kupa döntőjének megnyerése után. Mondott még mást is: például, hogy a United 2013-ban nyert utoljára bajnokságot még Sir Alex Fergusonnal, ennek ellenére elvárják a szurkolók és az őt folyton megkérdőjelező sajtó, hogy versenyben legyenek a PL-trófeáért.

Ten Hag azt is megjegyezte, Angliában még kiélezettebb a harc, és az ő csapatára sok munka vár, noha a potenciál megvan bennük. Az ehhez hasonló lózungok a legtöbb meccs utáni nyilatkozatában felbukkantak már az idény során.

Ha a holland szakember ilyen magabiztosan menedzselte volna a csapatát, mint amilyen hévvel nyilatkozott most, talán a kirúgása nem lenne téma. Sőt, nem végzett volna előttük a Newcastle, a Chelsea, a Tottenham és az Aston Villa sem.

Chloe Knott – Danehouse / Getty Images

Ám ez a fajta frusztráltság – ami tűnhet arroganciának is – érthető és bizonyos szinten elfogadható.

A Unitedet egész szezonban sérülések sújtották, például az idény végén a sebességéből sokat vesztő Casemiróval a védelem belsejében szenvedett a csapat, mint malac a jégen. Ez két dologról árulkodik: valóban erőteljesen csapdosta a balsors Ten Hag alakulatát, miközben azt se hallgassuk el, hogy bizony a múlt nyári átigazolási ablakban jobban is gazdálkodhatott volna a menedzser a büdzséből, ami a rendelkezésére állt.

Így fordulhatott elő, hogy túlnyomó részben – ironikus módon – egy Ferguson-érában megismert játékos volt a legstabilabban teljesítő belső védő: a 36 éves, tavaly vészmegoldásként újra szerződtetett Jonny Evans neve a kelleténél többször szerepelt a kezdő tizenegyben. Innen nézve máris jobban értjük Ten Hag frusztrációját.

Mark Runnacles / Getty Images

A Manchester United döntéshozói ugyancsak kivették a részüket abból, hová süllyedt a szebb napokat megélt csapat: az elmúlt évtizedben leginkább abba a hibába estek, hogy folyamatosan rossz döntéseket hoztak – és nem csak a balul elsült igazolásokkal. Hiba volt várni José Mourinho menesztésével, miképp Ole Gunnar Solskjaer is hónapokkal tovább maradhatott pozícióban, mint azt az általa kreált játék képe indokolta volna. Ugyanilyen késve érkeztek meg az új játékosok a nyár folyamán, és még csak nem is az elsőszámú kiemelt emberek, akiket a holland akart.

De ami a mostani szezon végén ennél fontosabb kérdés, és amit Mark Critchley is feszeget az Athletic friss cikkében, mely az FA-kupa-győzelem után íródott:

ezzel a győzelemmel most az elmúlt kilenc, többnyire nyomorúságos hónap jelentéktelenné válik?

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik