Foci sport24

Anthony Martial angliai karrierje mindent elmond a Manchester United közelmúltjáról

Michael Regan / Getty Images
Michael Regan / Getty Images
Anthony Martial Lyonban mutatkozott be a felnőtt labdarúgásban, majd Monaco érintésével a Manchester United játékosa lett – 75 millió eurót fizettek érte, Louis van Gaal a jövő nagy reménységét látta benne. A holland edzőt azóta már rég kirúgták, a francia támadó pedig lejátszott 317 meccset a csapatban, de a menedzserváltások és a sérülések tönkretették manchesteri karrierjét, a nyáron ingyen távozott a csapattól. De hol az ő felelőssége ebben?

Megkapta a balszélen, nekilódult, befűzte a Liverpool belső védőjét, majd belsővel kilőtte a hosszú sarkot. Akár egy tetszőleges Thierry Henry-gólt is körülírhattunk volna az Arsenal aranykorából, ám most Anthony Martial manchesteri debütálását idéztük föl 2015-ből.

Az akkor 19 éves francia támadó hosszú tárgyalások után érkezett az Old Traffordra, a megszerzése nem volt egyszerű, az AS Monaco több, neki kedvező kitételt foglalt a szerződésbe:

  • 10 millió fontot kapnak a hercegségbeliek, ha Martial eléri a 25 gólt a Unitedben (pipa),
  • újabb 10 milliót, ha megnyeri az Aranylabdát 2019-ig (nem történt meg),
  • és még 10 milliót, ha 25-ször behívják a francia nemzeti tizenegybe (pipa).

Ezek is valamelyest árulkodnak arról, Martialt mennyire magas polcra helyezték akkoriban a francia tehetségek közt, és persze egyfajta visszaigazolás volt arról is, szerződtetése mit jelentett a MU-nak. A Ferguson-érát követően és David Moyes csúfos bukása után a jó pedigrével érkező Louis van Gaalnak megadták az esélyt, hogy a jövő Unitedjét is elkezdje építeni. Ebbe a koncepcióba beleillett Martial, aki vitathatatlanul ígéretes futballista képét mutatta a Ligue 1-ben, abban a monacói gépezetben, amit Leonardo Jardim épített fel.

Van Gaal eredetileg csak évekkel később akarta leigazolni Martialt, ám miután a játékos rendszeres kezdő lett a Monacóban, és jól is teljesített a BL-ben, hetente kezdték ráaggatni „az új Henry” jelzőt. Lépni kellett, Jorge Mendes szuperügynök pedig megmozgatta minden tudását a transzferért.

Persze megeshet az is, hogy a franciák simán csak ügyesen játszottak a kártyáikkal, és a világ összes pénzét épp akkor elégető Manchester Unitedet úgy húzták le fontmilliókkal, ahogy nem szégyellték.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik