Foci sport24

Ha minden így megy tovább, még a végén a világ legunalmasabb klasszisa lesz az aranylabdás

Oguz Yeter / ANADOLU / Anadolu via AFP
Oguz Yeter / ANADOLU / Anadolu via AFP
Lamine Yamal, Nico Williams és Dani Olmo tölti meg élettel az Eb-döntős spanyol válogatott (támadó)játékát, Fabián Ruiz kulcsfontosságú gólokat szállít, de a csapat gépezetének legfontosabb fogaskereke egy végtelenül higgadt, mindenfajta nyomást remekül tűrő középpályás, akinek a hiánya feltűnőbb, mint a jelenléte. Ha Rodri megnyeri az Eb-t a spanyolokkal, akkor az Aranylabdával is szemezhet, bár védekező középpályásként jelentős hátrányból indul.

A világ „legunalmasabb” klasszisa egyre közelebb jut ahhoz, hogy komolyan számításba jöjjön az Aranylabda-szavazáson. Persze a voksolás történelmi viszonylatban is nagyon erősen a támadójátékosok felé billen, és egy védekező középpályásnak általában annyi az esélye a győzelemre, mint a napon felejtett fagyinak hőhullám idején. De ha Spanyolország megnyeri az Európa-bajnokságot, akkor azért minimum el kellene gondolkodni azon: Rodri megérdemelné a díjat.

Ha már ő a szikla, amely rendíthetetlenül áll a legkritikusabb pillanatokban is.

Vannak olyan futballisták, akiknek nem a jelenléte, hanem a hiánya tűnik fel a legjobban. Rodri egészen biztosan ilyen. A néző azt látja csak, hogy valahogy mindig megjátszható; valahogy mindig kipasszolja a labdát jó helyre, ha letámadják. Szerel és akciókat állít meg, egyszerű, sallangmentes átadásaival fontos szerepet játszik a labdajáratásban, néha lő egy-egy kulcsfontosságú gólt, de látványosnak nem mondható a játéka. Ha kivennék a csapatból, akkor viszont hirtelen óriási űr keletkezne.

„A világ legintelligensebb futballistája a pályán. MINDIG jó döntést hoz. Micsoda játékos…! Egy lépéssel a többiek előtt jár, tudja, mikor kell közbeavatkoznia, tudja, mikor kell szabálytalankodnia, tudja, mikor kell lenyugtatni a spanyol csapat játékát” – méltatta a spanyol–francia elődöntő után a Marca.

Pedig még – magához képest – Rodrinak annyira kiemelkedő mérkőzése sem volt. Akciósikeressége (73%) és párharcmutatója (38%) is elmaradt a szokottól, viszont a labda szokás szerint olyan biztonságban volt nála, mint egy svájci széfben. Csupán három rossz átadása volt a mérkőzésen; az olaszok, németek és franciák elleni rangadókon pedig együttvéve csak nyolc! Az tipikusan „rodris”, hogy a három rosszból kettő előreirányuló passz (egy kivágott labda, egy rosszul belöbbölt átadás a tornán szintén kiemelkedően futballozó Fabián Ruiznak), oldal- vagy hátrapasszoknál viszont szinte véletlenül sem hibázott. Egyetlen alkalom volt, hogy rossz megoldásba kényszerítette bele N’Golo Kanté és Ousmane Dembélé agresszív visszatámadása, de abból is csak egy francia bedobás lett.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik