Foci

Legjobb barátjuk a káosz: meglephetik-e az őrült törökök Hollandiát?

Gabriel Bouys / AFP
Gabriel Bouys / AFP
A 2024-es Európa-bajnokság negyeddöntőjének legnagyobb meglepetése Törökország jelenléte: Vincenzo Montella csapata szórakoztatóan kaotikus futballal jutott be a legjobb nyolc közé, de ettől fogva az esélyek erősen ellene szólnak. Persze ez pont a törököket ritkán szokta érdekelni.

Törökországnak a játéka alapján valószínűleg ki kellett volna esnie a nyolcaddöntőben, de a 2002-es világbajnokságon és a 2008-as Európa-bajnokságon már megtanulhattuk: a török válogatott nem tudja, mikor van megverve, és nem is hajlandó megadni magát. Nem véletlenül kapta az „őrült törökök” becenevet.

Így aztán Törökország az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata között van, ez pedig a torna egyik nagy meglepetése.

Ezt az örök optimista török szurkolókon kívül nagyon kevesen gondolták volna. Az előző kontinenstorna előtt sötét lóként emlegették sokan a válogatottat, de nem biztos, hogy kellett volna: a törökök pont nélkül, 1–8-as gólkülönbséggel zúgtak ki a csoportmérkőzések után. A 2022-es világbajnoki szereplésről szőtt álmokat szétzúzta a portugál válogatott, 2023-ban pedig a szövetség menesztette az előző Eb után kinevezett, egész jól teljesítő, ám népszerűtlenné váló szakvezetőt, Stefan Kuntzot. Vincenzo Montella az Eb-selejtezők közben pottyant be a kispadra, és első meccse Horvátországban volt, ami nem irigylésre méltó feladat, ha edzői debütálásról van szó.

A törökök 1–0-ra győztek Eszéken, és hamarosan a kvalifikációt ünnepelhették. Sőt, egy novemberi felkészülési mérkőzésen Berlinben 3–2-re legyőzték Németországot is, így aztán vigadhatott a hatalmas létszámú és igen szenvedélyes szurkolótábor. A 2024-es év viszont „monarchiabeli” kudarcokkal (Budapesten 1–0-s, Bécsben 6–1-es vereség) indult, és a júniusi felkészülési mérkőzéseken (Olaszország 0–0, Lengyelország 1–2) is nyeretlenek maradtak Montelláék. A kapitány persze kapta mindenfelől a kritikákat, szakkommentátorok sora mondta el, hogy mit csinálna jobban; és a bécsi 1–6 után voltak, akik megküldték volna neki a (kapitányi) selyemzsinórt.

Ehhez képest a Kisrepülő (Aeroplanino) nevetett utoljára.

Oguz Yeter / Anadolu via AFP
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik