Egy ágon a két legmeggyőzőbb, de a förtelmesen játszó angolok esélyei sem rosszak

Szombaton a Svájc–Olaszország és a Németország–Dánia mérkőzésekkel megkezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság kieséses szakasza. Ha mindkét nyolcaddöntő meglepetéssel végződik, akkor éjfélre már sem a címvédő, sem a házigazda nincs versenyben… Valóban meglepetés lenne? Ki tud magához térni az eddig kicsit vagy nagyon letargikus favoritok közül? Folytatódik-e a spanyol hódítás, tovább szedi-e áldozatait az osztrák Rangnick-Ball? Összeszedtük, hogy mi szólhat a versenyben maradt csapatok mellett vagy ellen.

Megnyerheti-e Anglia nézőriogató játékkal az Eb-t? Belövik-e végre helyzeteiket a franciák és a belgák? Előrehozott döntő lesz-e a német–spanyol, vagy a két – eddig – legmeggyőzőbb játékot nyújtó válogatott valamelyike elcsúszik addig egy banánhéjon? Meddig jutnak a meglepetéscsapatok?

Megannyi kérdés. Eddig favoritok sora rukkolt elő halovány játékkal, de amíg továbblép egy nagycsapat, addig tulajdonképpen nincs baj – legfeljebb a szurkolók akadnak ki… Kicsit eltértünk a klasszikus erősorrendek kritériumaitól, de a 16.-tól az 1. hely felé haladunk, s megvizsgáltuk, mi szól egy-egy csapat mellett és ellen.

16. GEORGIA

Mi szól mellettük? Giorgi Mamardasvili a torna legjobb kapusa, meccsenként 7 védést mutat be és óriási előnnyel vezeti a megakadályozott gólok (prevented goals) listát egy szürreális, 3,6-os értékkel. Georges Mikautadze vezeti a góllövőlistát, Giorgi Kocsorasvili nagyot játszik a középpályán, Hvicsa Kvarachelia cseleivel romba döntötte a portugál védelmet. Veszítenivalójuk semmi, mindenki eksztázisban játszik.

Mi szól ellenük? A csapatvédekezés. A grúzok kapujára megy a legtöbb lövés, az ellenfelek által kidolgozott helyzetek minősége (xGA) messze a legmagasabb, azaz a vetélytársak sok és jó lehetőséget alakítanak ki a kapujuk előtt, csak épp Mamardasvili extra teljesítményt nyújt. Ez a védelmi átjárhatóság semmi jót nem ígér Spanyolország ellen, és nem lehet arra építeni, hogy a kapus mindig God Mode-ban véd.

Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images – Kvarachelia (jobbra) és Mikautadze vezérletével tündököl a története első tornáján szereplő együttes.

15. ROMÁNIA

Mi szól mellettük? Leginkább az, hogy mindenkit megleptek eddig, és ez erősen feldobja a hangulatot. Elég magas százalékban nyerik meg egy az egy elleni párharcokat; az ukránok a megmondhatói, hogy jól lőnek távolról, Florin Nita jól véd, Razvan Marin a középpályán nyújt figyelemre méltó teljesítményt. Ettől függetlenül ritkán látunk csoportelsőt ennyire „kiscsapatra” utaló statisztikákkal.

Mi szól ellenük? Kevés helyzetet alakítanak ki (az ukránok elleni ajtó-ablakra kijátszott akció és a szlovákok elleni tizenegyes magas xG-je kicsit elfedi ezt), az övék a legkevesebb kulcspassz a tornán, a versenyben maradt csapatok közül pedig a legkevesebb, tizenhatoson belüli labdaérintés is. Fejpárbajaikat eddig kevesebb, mint 40 százalékban nyerték meg, és a hollandoknál ott van Wout Weghorst

14. SZLOVÉNIA

Mi szól mellettük? Nagyon szilárdan védekeznek, a mezőnyből a harmadik legjobb arányban – 65 százalékban – nyerik meg a védekező párbajokat. Hogy mennyire reaktív a játékuk, jól mutatja, hogy a „letámadásmérő” (a PPDA mérőszám) náluk mutatja a legmagasabb értéket, azaz ők hagyják az ellenfeleket a legtovább passzolgatni közbelépés nélkül. A dánok csak két tiszta helyzetet tudtak ellenük kidolgozni, az angolok egyet sem. A stabilitás szuper, ráadásul a védők még elöl is pluszt hoznak, hiszen mindkét szlovén gólt szélsőhátvéd szerezte. Márciusban megverték a portugálokat, Cristiano Ronaldo hisztizett is…

Mi szól ellenük? Az, hogy támadni is kéne. A három meccsen összecsákányozott 2,6-os xG nem az igazi, az eddigi 4 nagy(obb) helyzet kialakítása sem. A remek képességű Benjamin Sesko eddig leginkább távolról lövöldözik (azzal sincs szerencséje), a kreativitás szikráját nem nagyon látni. Ráadásul az eddig nagyon jól játszó bal oldali szárnyvédő, Erik Janza két sárga lap miatt nem játszhat a portugálok ellen.

13. SZLOVÁKIA

Mi szól mellettük? Stabil csapat képét mutatták eddig, ráadásul támadásban veszélyesebbnek tűntek, mint (mondjuk) a szlovének vagy a románok. A Dúbravka-Skriniar-Lobotka-Haraslin-Schranz ötösfogat jól játszik, különösen Lobotkát lehet eddig kiemelni. Erősek a levegőben, vezetik a fejesből elért gólok rangsorát az osztrákokkal holtversenyben (2–2). Bemutattak már nagy bravúrt a belgák ellen, az angoloktól sem fognak tartani.

Mi szól ellenük? Sok labdát elszórnak (a versenyben maradt csapatok közül 90 perce vetítve csak a románoknak van több labdavesztésük), és az ellenfeleik viszonylag sok magas minőségű helyzetet alakítottak ki a kapujuk előtt. Az ukránok ellen nyert helyzetből riasztóan könnyen elvesztették a meccs feletti kontrollt.

Stu Forster/Getty Images – Ondrej Duda (középen) remekel az Eb-n.

12. TÖRÖKORSZÁG

Mi szól mellettük? Erős, helyenként látványos a támadójátékuk, 90 percre vetítve a törökök kísérleteztek a negyedik legtöbbet a mezőnyből, csak a németek, a portugálok és a belgák előzik meg őket. Bátran és jól tüzelnek távolról, ifjú sztárjaik bárkit megizzaszthatnak.

Mi szól ellenük? A védelmük helyenként komikusan rossz volt eddig, a csehek ellen nem igazán sikerült kontrollálni az emberelőnyös szituációt sem. Az osztrákok ellen eltiltás miatt hiányozni fog egyik belső védőjük, Samet Akaydin, de ennél sokkal fontosabb, hogy legjobb középpályásuk, pontrúgó-specialistájuk és csapatkapitányuk, Hakan Calhanoglu is „kipontozódott”.

11. DÁNIA

Mi szól mellettük? Valószínűleg erősebb a csapat annál, mint amit eddig mutatott. A csapatvédekezés stabilitása megfelelő (2,25-ös xGA), az ellenfelek nem sok rést találnak a kapujuk előtt; lőnek ugyan, de nem jó minőségű helyzetekből. A védekező párharcokat eddig a dánok nyerték meg a legmagasabb százalékban (közel 70) az Eb-n. Christian Eriksen passzai sokat érhetnek, a középpályássor erős, és valószínűleg a németek nyíltabban fognak játszani, mint eddigi ellenfeleik.

Mi szól ellenük? Hogy mondják azt dánul, hogy „nincsen csatár?” A FotMob/Opta osztályozókönyvében Rasmus Höjlund és Yussuf Poulsen a két legrosszabb dán, ez sokat elárul… Az angolok ellen remek gólt szerző, eddig kimondottan jó teljesítményt nyújtó Morten Hjulmand eltiltás miatt nem játszhat a németek ellen, Eriksennek gyomorproblémái voltak.

10. OLASZORSZÁG

Mi szól mellettük? Gianluigi Donnarumma bármikor le tudja húzni a rolót, Alessandro Bastoni szikla a védelemben, Nicolo Barella át tudja venni a középpályán az irányítást, Jorginho még mindig rengeteget (és pontosan) passzol, Federico Chiesa bárkit megetethet. Ráadásul jó az edzőjük és az olaszokra jellemző, hogy a kieséses szakaszban jobbak, mint a csoportmérkőzéseken. Svájc ellen 1993 óta veretlenek, bár rengeteg a döntetlen.

Mi szól ellenük? Kezdjük azzal, hogy ha nincs Mattia Zaccagni gólja a 98. percben a horvátok ellen, már kiestek volna… A spanyolok a csoportkörben felmosták a pályát a squadra azzurrával, ilyet azért ritkán tapasztalunk. A jó csatárteljesítményekkel adós a csapat: kering egy mém, amely Kylian Mbappét új generációs szupervadászgépként ábrázolja, Cristiano Ronaldót egy régi, de igen veszélyes vadászgépként, míg Gianluca Scamacca és Mateo Retegui vadászgépjelmezbe öltözve álldogál a kifutópályán… Az igazat megvallva a helyzetkialakítás, így a kiszolgálás sem az igazi. Eltiltás miatt hiányzik a bal oldali belső védő Riccardo Calafiori; a levegőben sebezhető az olasz csapat, mely a párharcok kevesebb, mint 40 százalékát nyeri meg.

Cesare Purini/Mondadori Portfolio via Getty Images – Alessandro Bastoni, Riccardo Calafiori és Jorginho énekli a himnuszt.

9. SVÁJC

Mi szól mellettük? Ahhoz képest, hogy mennyi „negatív hullám” volt az utóbbi évben a csapat körül, kellemes meglepetés a játékuk és teljesítményük. Nincs kiemelkedő húzóemberük, ám Dan Ndoye, Michael Aebischer, Granit Xhaka és Fabian Schär egyaránt sokat tesz le az asztalra, Xherdan Shaqiri meg hozzá tudja adni a csapatjátékhoz a kellő kreatív szikrát. Három csoportellenfelük együttvéve csak kilencszer találta el a svájci kaput.

Mi szól ellenük? Náluk is a csatárposzt a kérdőjel, bár Kwadwo Duah betalált a magyar kapuba, ahogy a még mindig csak bő egyórás bevetésekre alkalmas Breel Embolo is. Kialakított helyzeteik minősége – a magyarok elleni meccset leszámítva, amikor ajándék gólt és több ajándék lehetőséget is kaptak – átlag alatti.

8. HOLLANDIA

Mi szól mellettük? A támadópotenciálból több is kijöhet, mint eddig, az ág egyértelműen kedvező. A dánokhoz hasonlóan azt érzi a néző, hogy a hollandokban is valamivel több van. Cody Gakpo most is feltalálja magát a kapu előtt, Donyell Malené 90 percre vetítve a legtöbb sikeres cselkísérlet az Eb-n. Benne van legalább egy kiugró meccs a csapatban.

Mi szól ellenük? A védelem időnként döbbenetesen instabil, Virgil van Dijk néha teljesen elveszettnek tűnt, ami nála aztán tényleg ritkaság. Sokatmondó adat, hogy az ellenfelek a holland kapu előtt jobb minőségű helyzeteket alakítottak ki (4,15-ös xGA), mint a magyar előtt (4,06)! Pedig a két hátsó sor között papíron nem kicsi a minőségi különbség… Ha a pálya másik oldalára pillantunk, ott sincs rendben minden; a helyzetkihasználás nem az igazi, a középpálya sem – igaz, ez utóbbit súlyos veszteségek érték.

7. BELGIUM

Mi szól mellettük? Megvannak a helyzeteik, „csak” nem lövik be őket – szerencséjükre a franciák ugyanebben a cipőben járnak. Kevin De Bruyne már 11 helyzetet kialakított társainak, Jérémy Doku ördöngősen cselez, Koen Casteels jól helyettesíti Thibaut Courtois-t a kapuban, az ellenfelek nehezen dolgoznak ki a belga kapu előtt jó lehetőségeket. A támadóharmadban, visszatámadások után ők szerzik a legtöbb labdát.

Mi szól ellenük? Romelu Lukaku „átmentette” a vb-s átkot és döbbenetes mennyiségű helyzetet pazarol el (6 kihagyott nagy helyzete van, a listán második helyen állóknak 3-3). Támadójátékban a döntéshozatal gyakran pocsék (ez Dokura, Leandro Trossard-ra, Lukakura egyaránt vonatkozik), ennek megfelelően a belgák alul is lövik rendesen az xG-jüket. Wout Faes mintha időnként pánikolna a védelemben, amely egyébként sem annyira erős. Védekező párharcokban csak Albánia nyújtott rosszabb teljesítményt a belgáknál.

6. PORTUGÁLIA

Mi szól mellettük? Legjobb összeállításukban megtörték a makacsul védekező csehek ellenállását és lelépték a törököket, a kulcsemberek nagy része pihenhetett a nyolcaddöntőre. Magas minőségű helyzeteket alakítanak ki, be tudják vinni a játékot az ellenfél büntetőterületére (a harmadik legtöbb érintésük nekik van az ellenfél tizenhatosán belül), hátul pedig (ha első csapatuk játszott) jó az elhárítás. No meg ott van egy csomó világklasszis.

Mi szól ellenük? Csak a horvátok és a spanyolok hagytak ki náluk több nagy helyzetet. Rengeteg pontrúgásuk van, de az égvilágon semmit sem tudtak eddig kezdeni velük; Cristiano Ronaldo gólképtelen és egyre frusztráltabbnak tűnik, a cseresor csúfosul leégett a grúzok elleni meccsen. És még ott van a brutálisan nehéz ág is.

Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images – Portugál gólöröm a csehek elleni mérkőzésen.

5. AUSZTRIA

Mi szól mellettük? Mindenkinek az arcába másznak, válogatott futballtól szokatlan intenzitással és agresszivitással, ezt minden ellenfél utálja. Sok labdát vadásznak le (cserébe sokat is szabálytalankodnak), néha ön- és közveszélyesnek tűnnek, viszont pont ez a Rangnick-stílus adja az erejüket is. Sok hiányzójuk van és így is remekül teljesítenek, Marcel Sabitzer, Romano Schmid és Nicolas Seiwald eddig nagyot játszik.

Mi szól ellenük? Túl sok a fault. Túl sok az ellenfeleknek engedélyezett helyzet és túl sok lövés megy a kapujukra, persze ez játékukból is adódik. Csatárposzton itt is vannak problémák, Marko Arnautovic ide, Michael Gregoritsch oda (utóbbi eddig az osztrákok legrosszabb játékosa az osztályzatok alapján). A németek után az ő gól–xG mutatójuk a legjobb, tehát eddig általában jól alakultak a dolgok az ellenfél kapuja előtt – de meddig tart ez ki? Több mutató arra utal, hogy eddig szerencséjük is volt a jó játék mellett.

4. ANGLIA

Mi szól mellettük? Az ellenfelek eddig nem kerültek helyzetbe az angolok ellen, az xGA-mutató 1,25, ami messze a legjobb a mezőnyben. Márpedig azt tudjuk, hogy a nagy tornákat gyakran a védelmek döntik el… Az angolok annyira elfojtották ellenfelük támadásait, hogy még a védekező párharcokból is a legkevesebbet vívták a tornán. Amíg ennyire jól áll a lábán a hátsó alakzat, addig kérdéses, hogy Southgate változtat-e. Az ember maga is undorodik attól, hogy az eddigi „játék” után ezt írja le, de hát Angliának még mindig reális esélye van megnyerni az Eb-t. Az Opta szuperszámítógépének szimulációi is az angolokat hozták ki favoritnak, Spanyolország és Németország előtt.

Mi szól ellenük? Maga Southgate. Pár játékos idegen szerepkörben vagy poszton szenved, támadójátéknak nyoma sincs (az angoloknál csak a skótok és a szerbek dolgoztak ki rosszabb minőségű helyzeteket!), a szélsők a kispadon ülnek, a középpálya nem áll össze, a csapat féloldalas. A sajtó szent borzadállyal kommentálja a meccseket, a szurkolóknak elege van. Még az úriember Gary Lineker is egyszerűen a „szar” jelzővel illette az eddigi teljesítményt. No és az angolok még nem találkoztak olyan együttessel, melynek erős támadójátéka lett volna.

3. FRANCIAORSZÁG

Mi szól mellettük? A belgák ellen megint összeállhat a legerősebb csapat, amely azért – ha jó napot fog ki – bárkivel végezhet. Helyzetkialakításban a horvátok után a második legjobbak eddig az Eb-n a franciák, viszont a már kiesett délszlávokkal szemben nekik a csapatvédekezésük is jól állja a sarat. A franciáké a legtöbb labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül, a komplex teljesítménymutatók alapján eddig csak Németország és Spanyolország nyújtott a vb-ezüstérmesnél jobb teljesítményt. Csak…

Mi szól ellenük? …csak éppen a helyzetkihasználás eddig gyalázatos, a gól–xG mutató –3,88, a legrosszabb az egész mezőnyben. Akciógóljuk még nincs, az egyik francia találat öngól volt, a másik tizenegyes. Nagyon sok minden adva van egy hosszú meneteléshez, de ha a kapu előtt nem javulnak fel a franciák, akkor már a nyolcaddöntőben kieshetnek.

2. NÉMETORSZÁG

Mi szól mellettük? Jó a támadójátékuk és a helyzetkidolgozásuk, a védelmen pedig kevés a rés, xG- és xGA-mutatójuk erre utal. A FotMob/Opta-osztályozókönyvben a németek eddig a legjobbak, nekik van a legtöbb, kaput eltaláló lövésük, a legtöbb pontos passzuk, no meg a legtöbb góljuk is. Van egy remek edzőjük, egy nagyon erős keretük, megtalált csapategyensúlyuk és -egységük, csodacseréjük („Szent Füllkrug” bármikor megmentheti őket), no meg mögöttük a közönség. Ezzel sokáig lehet jutni.

Mi szól ellenük? Nem sok gyenge pontjuk mutatkozott eddig, de a magyarok elleni első félidőben és a svájciak ellen látszott, hogy egy jól megszervezett csapat azért ellencsapásokkal tud lehetőségeket teremteni a német kapu előtt. Jonathan Tah nem játszhat a dánok ellen sárga lapok miatt. Támadójátékban a németeknél néha nincs meg a kellő szélesség, így nehezen tudnak feltörni egy jól tömörülő védelmet. Mivel Füllkrug általában csere, nincs igazán jó célpontja a magas labdáknak; fejpárbajokban kimondottan gyenge a németek mutatója, 40 százalék alatt van.

Alex Grimm/Getty Images – Füllkrug a mennyben.

1. SPANYOLORSZÁG

Mi szól mellettük? Látványosabbak, direktebbek és dinamikusabbak, mint hosszú évek óta bármikor, és ez nagyon jól áll a csapatnak. A szélvészgyors Lamine Yamal és Nico Williams úgy kerülgeti a védőket, mintha bóják lennének. Működik a csapatjáték, a FotMob teljesítménymutatója szerint eddig Fabián Ruiz az Eb legjobb játékosa; ők dolgozták ki a legtöbb nagy helyzetet, hátul pedig három meccs, három clean sheet. Az olaszok ellen brutális erődemonstrációt tartott Luis de la Fuente gárdája. Mi baj lehet?

Mi szól ellenük? A nehéz ág, meg hogy a papírforma szerint Németországot kellene kiejteni egy stuttgarti negyeddöntőben… De ha megnézzük, milyen érvek szólnak egy-egy csapat mellett és ellen, még mindig a spanyoloknak van a legkevesebb félnivalójuk. Az Opta szimulációiban gyakrabban jöttek ki győztesként és döntősként, mint a németek, bár az angolok elleni „párharcban” már alulmaradtak. Bármilyen nehéz is ezt az eddig látottak alapján elképzelni…