Foci sport24

Végzetes első meccs, kihagyott magyar ziccerek, hiányzó extra – ilyen volt az Eb csoportköre

Oguz Yeter/Anadolu via Getty Images
Oguz Yeter/Anadolu via Getty Images
Véget ért a 2024-es Európa-bajnokság csoportköre: egészen remekül indult, kevésbé jó meccsekkel zárult, jöhet a lényeg – a kieséses szakasz, két pihenőnap után. A magyar válogatott 2021-hez hasonlóan a csoportkör után búcsúzott, mivel nem került a négy legjobb csoportharmadik közé. A kontinenstorna első fázisát érdekességekkel búcsúztatjuk – a végzetes első mérkőzésektől a magyar helyzetkihasználásig és játékosaink osztályzatáig.

Napokig számolgattunk, de ne hagyjuk, hogy ez eltakarja a lényeget: a magyar válogatott számára elsősorban a Svájc elleni csoportmérkőzésen mutatott, az első félidőben meghökkentően gyenge játék volt végzetes, és ennek következménye lett a svájciak megérdemelt, 3–1-es győzelme. Ettől kezdve eredménykényszerben játszott Marco Rossi együttese: a németek elleni első félidőben Eb-je legjobb játékát mutatta be, de így is kikapott 2–0-ra a favorit házigazdától, a skótok elleni 1–0 meg katartikus élmény volt, de kevésnek bizonyult.

Ahogy Rossi mondta Weiler im Allgäu-i záró sajtótájékozatóján:

Mindenkinek meg kell értenie, hogyha nem kezdesz jól egy ilyen tornán, akkor minden sokkal nehezebb lesz. Ezért kulcsfontosságú a nyitómeccs, el kell kerülnöd a vereséget, és erre nem voltunk képesek.

Illyés Tibor / MTI Marco Rossi azt mondta, a korai kiesés csalódást jelentő eredmény.

Hogy valóban mennyire fontos az első meccs: az Eb eddigi összes kiesője (Magyarország, Skócia, Horvátország, Albánia, Szerbia, Lengyelország, Ukrajna, Csehország) elveszítette első csoportmérkőzését. Az első körben kikapó csapatok közül Ausztria, Belgium és Georgia tudott csak továbbjutni.

Hogy egyáltalán számolgatni lehetett, az annak volt köszönhető, hogy eleinte extrém késői (94. perc utáni) események sora alakult jól; attól viszont tarthattunk, hogy minden egyes „kockadobás” nem perdül kedvezően – és persze ilyenkor a már továbbjutott csapatok sem szaggatják nagyon az istrángot. De tegyük hozzá:

a továbbjutó csoportharmadikok közül Szlovákia, Szlovénia és Georgia egyaránt be tudott mutatni bravúrosnak mondható teljesítményt, a magyar válogatott viszont nem.

Az osztályzatokban is tükröződik, hogy a játék képe nem feltétlenül volt a legjobb, ami a magyar válogatottat illeti. Elsőként a FotMob komplex teljesítménymutatóját vizualizáltuk: ez több mint 300, az Opta által biztosított adatból számítja ki a mérőszámot. A csapatrangsorban Magyarország a 23., azaz utolsó előtti, és kizárólag csoporttársát, Skóciát előzi meg.

Made with Flourish

Nem arról van szó, hogy az Opta/FotMob pikkelne a magyarokra; a WhoScored eltérő modellje által számított komplex teljesítménymutatóban ugyanis a Rossi-csapat szintén csak a 22. helyen áll (Csehországot és Skóciát előzi meg). A FotMob osztályzatai alapján Németország volt a csoportkör legjobb teljesítményt nyújtó csapata Spanyolország és Franciaország előtt; a WhoScored-nál Spanyolország, Németország, Franciaország a dobogó.

Váltsunk a játékosokra! Megint az Opta/FotMob modelljét használjuk: eszerint Szoboszlai Dominik, Botka Endre és Sallai Roland volt a magyar válogatott három legjobbja, rajtuk kívül csak Varga Barnabás tudta az Eb osztályzatátlagát felülmúlni. Ha csak a három csoportmérkőzésen pályára lépett játékosokat tekintjük, akkor Szoboszlai, Sallai, Varga a sorrend.

A kiemelkedően jó magyar teljesítmények hiányát mutatja, hogy a nem teljesen egészségesen játszó Szoboszlai Dominik 7,19-es osztályzatátlaggal bizonyult a válogatott legjobbjának.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik