Foci

Rövid a magyar kispad, de nagyon kellene valami extra a skótok ellen

Ralf Ibing - firo sportphoto / Getty Images
Ralf Ibing - firo sportphoto / Getty Images
Harmadik, Skócia elleni csoportmérkőzésére készül a magyar válogatott a németországi Európa-bajnokságon; és ha nem nyer, akkor az A-csoport utolsó helyezettjeként megy haza. Egy győzelem reális esélyt jelentene a továbbjutásra, mert könnyen elképzelhető, hogy legalább két csoportharmadik lesz, amely nem éri el a négy pontot. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, még mindig több fronton javulnia kellene a nemzeti csapatnak – és az sem ártana, ha a kispadról jönne extra teljesítmény. Arról a kispadról, amelynek rövidségét a kapitány is elismeri, és ez hosszabb ideje ki is ütközik a tétmérkőzéseken.

A 2024-es Európa-bajnokságon főszerepet kérnek a cserejátékosok.

Nem meglepő ez a közelmúlt szabályváltoztatásainak fényében. Az öt cserelehetőség, a bő (26 fős) keretek meghagyása egyaránt azoknak a csapatoknak kedvez, amelyeknek hosszú a kispadja, illetve vannak olyan spílereik, akik csereként beszállva jelentős pluszt tudnak hozzátenni a játékhoz. Az Eb csütörtökig esett 52 találatából kilencet szereztek cserejátékosok – Niclas Füllkrug, Emre Can, Breel Embolo, Wout Weghorst, Kerem Aktürkoglu, Francisco Conceicao, Klaus Gjasula, Luka Jovic, Roman Jaremcsuk –, a cserék a kanadai táblázaton 9 góllal és 2 gólpasszal állnak.

Mint minden, az idei Eb-re vonatkozó statisztika esetében itt is igaz, hogy a minta kicsi, de eddig a cserejátékosok góljainak aránya (17 százalék) magasabb a legutóbbi kontinenstornáénál (12 százalék) és hasonlatos a katari világbajnokságéhoz (17,5 százalék). Egy nemzetközi kutatócsoport (Vej Hsziao-ping és társai) idén kiadott tanulmányában a közelmúlt férfi és női világ-, valamint Európa-bajnokságain vizsgálta a cserék szerepét. Aligha meglepő, hogy a „háromcserés” periódus adatához (a gólok 12,5 százalékát szerezték cserejátékosok) képest emelkedett a cserejátékosok által szerzett gólok aránya (15,9 százalék), amióta öt cserét tesznek lehetővé a szabályok. Amíg marad az öt csere, addig várhatóan 15 százalék fölött lesz a kispadról beálló dzsókerek góljainak aránya – így a korábbinál is fontosabb, hogy melyik csapatnak mennyire mély a kerete, a szövetségi kapitánynak mekkora fegyvertár áll a rendelkezésére.

Marco Rossi ebben a tekintetben viszonylag rosszul áll.

Sebastian Widmann – UEFA/UEFA via Getty Images

Azt, hogy a magyar kispad rövid; maga a szövetségi kapitány is nyíltan elmondta.

„Magyarország esetében nem arról van szó, hogy 50 olyan futballistánk van, akit meghívhatnék a keretbe. Jelenleg 15-16 olyan játékosunk van, akik cserélhetők. Az a tizenegy, aki kezdő lesz, és rajtuk kívül még öt-hat játékost még hozzászámíthatunk, akik közül ha valakit becserélek, utána nem kell megsiratni, akit lehívok” – mondta a szövetségi kapitány május közepén, amikor keretet hirdetett. Rossi ekkor rámutatott: a 26 fős keretek elsősorban a nagy futballhatalmaknak kedveznek, nem feltétlenül a magyarhoz hasonló válogatottaknak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik