Foci sport24

Mi a fontosabb egy nagy tornán: a forma vagy a bizalom?

Angelos Tzortzinis / AFP
Angelos Tzortzinis / AFP
Többnyire sokgólos, szórakoztató mérkőzésekkel kezdődött meg a 2024-es Európa-bajnokság, melynek első három napján egy kisebb meglepetés született csak – Dánia pontvesztése Szlovénia ellen. Az első mérkőzések apropóján egy olyan dilemmával foglalkozunk, amely a magyar válogatottat is erősen érinti: mennyire válogasson egy szövetségi kapitány a forma alapján?

A válogatott futball azért kegyetlen, mert a klubfutballhoz képest minimális a meccsek száma, így aztán a szakvezetők minden egyes döntése – legyen az személyi vagy taktikai – nagyító alá kerül. Mivel kevés a meccs, a tornákon pedig igen magas a tét, nagy a kísértés, hogy a közvélemény kizárólag az eredmények alapján értékelje ezeket a döntéseket. A fő döntéshozóra – a szövetségi kapitányra – elsőként hull vissza a kritika.

Vegyünk egy aktuális – nagy tornákon mindig aktuális – kérdést, és nézzük meg több csapat példáján keresztül! Az egyik legnagyobb dilemma a szakvezetők előtt:

  • Azokat a futballisták játsszanak, akik már korábban bizonyítottak és élvezik a kapitányi bizalmat; még akkor is, ha nincsenek formában/sérülésből épültek fel/játékhiányuk van?
  • Vagy azok, akik jó formában zárták a klubidényt, így vélhetően nagy önbizalommal kezdhetik a tornát – de a válogatottban eddig kevesebb lehetőséget kaptak, esetleg új emberek a keretben?

A válaszok edzőről edzőre eltérnek, és nagyban befolyásolja azokat a válogatási lehetőségek bősége vagy szűkössége. Nézzük a magyar válogatottat!

Marco Rossi az Európa-bajnokságra gyakorlatilag a legjobb keretét vihette el – a selejtezőkön sokszor volt foghíjas a válogatott –, igaz, az első, svájciak elleni mérkőzésre sérülések szűkítették a választási lehetőségeit; kidőlt a jobb oldali szárnyvédőben alapesetben kezdő Loic Nego, valamint a középpályáról Callum Styles.

Utóbbinak megvolt az egyértelmű helyettese (Schäfer András; lehet, egyébként is ő kezdett volna), Nego pótlása, illetve a bal oldali belső védő kiléte (a klubidényben alig játszó Szalai Attila vagy az idényt végigjátszó Dárdai Márton?) viszont két döntés meghozatalát kívánta meg. Rossi konzervatív döntéseket hozott, azokat tette a csapatba, akik már hosszú ideje a keret tagjai. A csapat passzjátékában is igen fontos szerepet betöltő Szalait ismét a kezdőbe vezényelte – a védőbe nyilvánvalóan azzal is önbizalmat is kíván csepegtetni, hogy kitart mellette –, a jobb szélen pedig nem a klubidényben sokat foglalkoztatott Bolla Bendegúz, hanem a sérülése után visszatért Fiola Attila kezdett. Lang Ádám szintén Rossi bizalmi embere, de neki is hosszabb kihagyása volt az Eb előtt; sőt, a csereként beállt Kleinheisler László is egyértelműen meccshiányos, de Ádám Martin is ritkán tölt Dél-Koreában teljes 90 percet a pályán. Klubjában Szalai 2023. december 8. óta nem játszott végig meccset, Lang sérülése miatt február 14. óta nem kapott 90 percet, Kleinheisler legutóbb márciusban volt végig a pályán, Ádám pedig csak kétszer játszott végig tétmérkőzést 2024-ben. Fiola 2009/2010 óta nem játszott olyan keveset egy NB I-es idényben, mint most. Érdemes megnézni azt az ábrát, ami a magyar válogatott játékosainak meccsterhelését mutatja.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik