Foci sport24

Álmodni is engedd: a klubfutball a csúcs, de a válogatott futball a lélek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Pénteken a házigazda Németország Skócia elleni mérkőzésével megkezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, szombaton pedig – a torna második mérkőzésén – már a magyar válogatott is pályára lép a svájciak ellen. Hogy mit várhatunk az Eb-től? Csúcsfocit aligha – ez már a klubfutball letéteményévé vált –, érzelmeket, sok-sok drámát és teljes országokat magukkal ragadó sztorikat viszont minden bizonnyal.

Ha megkérdeznek, hogy mik a focival kapcsolatos legerősebb helyszíni élményeim, akkor biztosan válogatott meccseken történt eseményeket sorolok.

  • A legemlékezetesebb gólom drukkerként Zavadszky Gábor győztes találata a skótok elleni olimpiai selejtezőn a havas Üllői úton; pillanatnyi fénysugár a magyar futball akkori sötétségében.
  • A legelképesztőbb Fiola Attila vágtája a francia kapu felé a Puskás Arénában.
  • A legszebb gól, amit helyszínen láttam Robin van Persie csukafejese a 2014-es vb-n a spanyolok hálójába, aminek láttán a műértő brazil közönség még a harmadik ismétléskor is hörgött.
  • A legmegdöbbentőbb meccs a németek 7–1-es brazilverése.
  • A legmeglepőbb „mellékes” történés a 2016-os magyar–osztrák utáni nagykörúti fieszta.

A válogatott futballnak van egy különös varázsa. Úgy is mondhatnánk: a labdarúgás csúcsa a klubfoci, de a szellemisége, a lelke leginkább a nagy válogatott tornákon mutatkozik meg.

Az állítás első felével nehéz is lenne vitatkozni. Évtizedekig a nagy válogatott tornák jelentették a létező legmagasabb szintű futballt. Itt mutatkoztak meg teljes fényükben az innovációk (svájci retesztől visszavont centeren át a tökéletesített 4–4–2-ig és a totális futballig); itt alakultak ki a szupercsapatok. A nemzetközi labdarúgás legtöbbet emlegetett csapatai – az Aranycsapattól Pelé braziljain át a hetvenes évek hollandjaiig – kiemelkedő színvonalat képviseltek. Ennek nagyjából a kilencvenes évekre vége lett, a kétezresekre meg pláne: egy topkategóriás klubcsapat – a világ minden részéről összeválogatott, összevásárolt keretével – sokkal szofisztikáltabb, jobb futballt tud játszani, mint bármely válogatott. Hiányposzt van? Veszünk játékost. Kiöregedőben van a sztár? Pótoljuk a piacról. Dolgozni kell egy új taktika alapos elsajátításán? Ott van rá minden munkanap.

Illyés Tibor / POOL / AFP Fiola Attila franciák elleni gólja örök emlék marad.

A nemzeti csapatoknál ez nem működik; a szövetségi kapitányok azzal az alapanyaggal főznek, ami van (Marco Rossi például igen ízleteset alkot), a gyakorlási, összetartási lehetőség minimális. A játék csiszoltságát alapul véve egy Bundesliga-középcsapat valószínűleg elpáholna sok válogatottat. Nem is lehet mást várni: a nemzeti csapatok stábjának inkább csapatszellemet, egységet kell kovácsolni; fenntartani a kereten belüli békét, kitalálni egy, a játékosgarnitúrához jól illő taktikát, és azt a korlátozott lehetőségekhez képest a lehető legjobban begyakoroltatni, majd megvalósítani a pályán. Ebből sosem lesz olyan színvonalú játék, mint a klubcsapatoknál. Egy klubcsapat egy idény alatt nagyjából négyszer annyi meccset játszik, mint egy válogatott; a felkészülésre fordított időt tekintve pedig még nagyobb szakadék van a két műfaj között.

„Magától értetődik, hogy a válogatott futball nagyon különbözik a klubfutballtól – és a különbözőség eredője az idő. A klubodban többet edzel, többet vagy együtt a csapattársaiddal, a pályán kívül is jobban megismered az edzőket, a többi játékost. Rengeteg időt töltesz gyakorlással, hogy bizonyos dolgok automatizmussá váljanak. A válogatottnál nagyon be van osztva az időd, ekkor edzel, ekkor játszol meccset, ekkor van a torna, kapsz rá egy rövid felkészülési időt, aztán annyi” – mondta erről a legutóbbi Eb-n a 46-szoros spanyol válogatott Thiago Alcantara az Independentnek.

A válogatott futball ezért nem lehet ma már jobb a klubfutballnál. De jelenthet annál többet.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik