Előretekintettünk és nyolcaddöntős magyar csapatot láttunk – itt a végső Eb-erősorrend

Pénteken megkezdődik Németországban a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság a házigazda skótok elleni mérkőzésével, és sokat a magyar válogatott első meccsére sem kell várni, hiszen Marco Rossi csapata szombaton 15 órakor Kölnben csap össze Svájccal. Harmadszor és utoljára erősorrendbe raktuk az Eb csapatait – vajon ki a legnagyobb favorit?

A szövetségi kapitányokat kisebb-nagyobb sérülések ijesztgetik, a csapatok még kicsit rozsdásak, a felkészülési mérkőzések többségét lejátszották. A főpróba megvolt, következik az előadás: huszonnégy csapat várja az Európa-bajnokság rajtját. A magyar nemzeti együttes az Írország elleni idegenbeli vereség (1–2) után simán legyőzte Debrecenben Izraelt (3–0), így jó hangulatban vághatott neki a németországi kalandnak. Sem itthon, sem a nemzetközi szaksajtóban nem keltene meglepetést egy magyar továbbjutás – a csapat erősebb, mint 2016-ban és 2021-ben, a csoport valamivel könnyebb (de így se könnyű!), mint legutóbb, viszont az elvárások is nagyobbak.

Erősorrendünket nyolc tényező alapján állítottuk össze.

Hátulról indulunk, a végső győzelemre legkevésbé esélyestől haladunk a legnagyobb favorit felé!

24. ALBÁNIA

Az Ausztriában edzőtáborozó albánok átugrottak a határon, és két győzelemmel tudták le júniusi felkészülési mérkőzéseiket, Liechtenstein (3–0) és Azerbajdzsán (3–1) ellen nyertek Szombathelyen. Önbizalom növelőnek jó volt, az más kérdés, hogy a csoportkörben a címvédő Olaszország, valamint Horvátország és Spanyolország vár a szkipetárokra, akiket így mindenki szépen besorolt a mezőny végére. Szép kihívás – mondta a szövetségi kapitány Sylvinho. Az erős olaszországi légiós kontingenst bevető albánoknak valószínűleg kedvező, hogy Luciano Spalletti együttese ellen kezdik a tornát – itt mutatkozik talán a legnagyobb esély pontszerzésre.

23. GEORGIA

A grúzok a legtöbb riválissal ellentétben csak egyetlen felkészülési mérkőzést játszottak, 3–1-re nyertek Montenegróban, ami nem rossz előjel.

Willy Sagnol és csapata abszolút újoncként sosem látott kalandra készül, amit aligha felejtenek majd el a szurkolók.

A legnagyobb sztár, Hvicsa Kvarachelia még az Eb előtt letudna egy szerződéshosszabbítást a Napolival, hogy aztán nyugodtan összpontosíthasson a tornára. A terv az Eb-re? Minél több labdát eljuttatni „Kvaradonához”. Sagnol rámutatott: Kvaracheliához hasonló kvalitású játékosa nem nagyon van a grúz válogatottnak, így kulcsfontosságú, hogy minél többször és minél központibb területeken vonják be a játékba. Törökország, Csehország és Portugália ellen kiderül, mennyire sikerül ez.

22. SZLOVÉNIA

A szlovének tovább nyújtották veretlenségi sorozatukat az Örményország elleni szűk győzelemmel (2–1) és a Bulgária elleni iksszel (1–1). Matjaz Kek együttese legutóbbi hat mérkőzésén nem szenvedett vereséget és a legutóbbi tizenkettőn is csak egyszer kapott ki, Dániától. A szakvezető ettől függetlenül kritizálta csapata Bulgária elleni játékát – főleg a kezdéssel volt elégedetlen, illetve az egészséges agresszivitást is hiányolta. Keknek három fontos játékosa (Miha Blazic, Petar Stojanovic és Bejamin Verbic) egészségi állapota okoz fejfájást; a csatársztár Benjamin Seskónak is volt egy kisebb kihagyása, de ez tán kevésbé zavaró, mint az, hogy az egyik legforróbb név az átigazolási piacon. A kapitány nem is örül ennek a cirkusznak így az Eb előtt… A szlovén válogatott Dánia ellen kezdi az Eb-t, majd következik Szerbia és Anglia.

21. SZLOVÁKIA

A szlovákok Eb előtti főpróbái jól sikerültek: San Marino 4–0-s kiütése papírforma, Wales ugyanilyen különbségű lemosása közel sem az. Francesco Calzona szövetségi kapitány – aki a nápolyi tűzoltás végezetével most már teljes erővel a válogatottra koncentrálhat – nem ragadtatta el magát, értékelése szerint csapata jól teljesített, de ez még mindig nem az a játék volt, amit elképzelt. Kisebb sérülések voltak a felkészülési meccseken, de a nagyobbakat elkerülték a szlovákok, akik Belgium, Ukrajna és Románia ellen folytatják. A cél? Továbbjutni a csoportkörből, ami nem is tűnik irreálisnak.

20. ROMÁNIA

A legtöbb rangsor a szlovének és a szlovákok elé helyezi a románokat, pedig a válogatott formája enyhén szólva aggasztó. A román csapat még nyeretlen 2024-ben (3 döntetlen, 1 vereség), a Bulgária és Liechtenstein elleni 0–0-k pedig aligha hozták meg bárki kedvét az Eb-hez. Eduard Iordanescu csapata olyan volt Liechtenstein ellen, mint Mendoza, a vörös újonc Rejtő Jenő Elátkozott part című regényében: csak lőtt és lőtt, de nem talált (33 kísérlet, 0 gól)…

Oscasr Del Pozo / AFP

A szövetségi kapitány elnézést kért a látottak miatt.

A húszezer néző füttyel bocsátotta útjára a válogatottat, kérdés, az ukránok elleni Eb-rajtig min sikerül javítani. Mert ha semmin, akkor ennek a tornának csúnya vége lehet…

19. SKÓCIA

Ha megkérdezünk egy skót drukkert, akkor az utóbbi idők gyenge eredményeire (a legutóbbi 9 találkozón 1 győzelem, az is Gibraltár ellen) azt fogja mondani, hogy itt már nem volt igazi tét, a válogatott pedig akkor jó, ha éles egy meccs. Valamibe ugyebár kapaszkodni kell… A skótok Gibraltár ellen (2–0) sem voltak meggyőzőek, a finnek ellen pedig kétgólos előnyt adtak le és végeztek 2–2-re. Steve Clarke szövetségi kapitánynak eleve nincs túl jó választéka csatárposzton, Lyndon Dykes és Ben Doak sérülése miatt ráadásul pótbehívókat kellett küldenie (Lewis Morgan és Tommy Conway került be). Még szerencséje Clarke-nak, hogy a skót gólkirály Lawrence Shankland a válogatottban is meg-megrázza magát. A szakvezető a felkészülés során elvégzett munkával kimondottan elégedett, meglátjuk, ez mit jelent a németek, a svájciak és a mieink elleni Eb-meccseken.

18. LENGYELORSZÁG

A lengyeleket súlyos veszteség érte az ukránok ellen simán, 3–1-re megnyert mérkőzésen: térdsérüléssel kidőlt Arkadiusz Milik, műteni kell, így lemarad az Európa-bajnokságról, akárcsak 2021-ben. Az Európa-bajnokság előtt Milik pótlása mellett a hátvédsor összeállítása a legnagyobb kérdés: Jakub Kiwior helye fix, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy Michal Probierz kit rak mellé a védőhármasba. Az előkészületek ettől függetlenül jól sikerültek: a válogatott a törökök 2–1-es legyőzésével zárta a felkészülést, nyolc meccse veretlen, de az előző tornákat látva felvetődhetnek kételyek a lengyelek ütőképességével kapcsolatban. Robert Lewandowskit és Karol Swiderskit egyaránt sérülés miatt kellett lecserélni a törökök elleni találkozón, csak hogy az utolsó pillanatra is maradjon némi ijedelem – a csatár a hírek szerint ki is hagyja a Hollandia elleni nyitányt.

17. CSEHORSZÁG

Tuti, hogy a cseh Michal Sadílek a legbalszerencsésebb (majdnem) kerettag: nevezték az Eb-re, erre szabadnapján sportolva balesetet szenvedett, megsérült és le kellett húzni a listáról. A válogatott ráborította a pályát Máltára (7–1, 2021 óta a nemzeti csapat legnagyobb győzelme), egy utolsó pillanatban szerzett tizenegyesgóllal megverte az északmacedónokat is (2–1), a forma megnyugtató (ötmeccses győzelmi, hétmeccses veretlenségi széria), még akkor is, ha a csehek nem a legerősebb ellenfelekkel játszottak. Ivan Hasek szövetségi kapitány igen elégedett volt azzal, hogy úgy érzi, Sadílek sérülése ellenére bővültek az opciói, állítása szerint szinte minden posztra van két megfelelő választási lehetősége, ez pedig biztató a torna előtt.

16. SZERBIA

A Bécsben az osztrákoktól elszenvedett 2–1-es vereségtől nem dőltek a kardjukba a szerbek, inkább nagyon megverték idegenben a svédeket (3–0). Ha azt a formát mentik át az Eb-re, akkor bárkit megszorongathatnak. Dragan Stojkovicnak különösen az lehet pozitívum, hogy a hátvédsor nullára hozott egy erős ellenféllel szemben megvívott meccset – a szerb védelem ugyanis könnyen átjárhatónak tűnt mind az Eb-selejtezőkön, mind a felkészülés során. Igaz, ami igaz, a svédeknek is megvoltak a helyzeteik, de most legalább összejött a clean sheet. Az Eb-nek az egyik favorit, Anglia ellen vágnak neki a szerbek – ez őket aligha rettenti meg.

15. UKRAJNA

Az ukránok Németország ellen kiharcoltak egy 0–0-t, ez jó eredmény; a kísérletező lengyelek elleni 3–1-es vereség már sokkal kevésbé az. Szerhij Rebrov csapata alaposan kihasználja a felkészülési periódust, mert még június 11-re is lekötött egy meccset, Moldova ellen. A szövetségi kapitány kimondottan elégedetlen volt a lengyelek ellen mutatott produkciójával, különösen a rögzített helyzeteknél elkövetett hibákkal – az ukránok két gólt is szöglet után kaptak, a harmadik pedig egy elnézett beívelésből jött, ilyen bakikat „élesben” nem engedhetnek meg maguknak. A csapat motivációja viszont az egekben, a Gironával szenzációs szezont futó Artem Dovbik Eb-bemutatkozását sokan várják, a belga, román, szlovák trió pedig nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

14. TÖRÖKORSZÁG

A törökök márciusi mérkőzései pocsékul sikerültek; az olaszok elleni, júniusi 0–0 már valamelyes javulásnak minősíthető. Igaz, a döntetlen áldozattal járt: Ozan Kabak keresztszalagja elszakadt, a védő hosszú időre kiesett, természetesen az Eb-re sem utazhat. Vincenzo Montellának immár két középhátvédjét (Kabak és a szintén sérült Caglar Söyüncü) kell pótolnia, a támadók közül pedig Enes Ünal dőlt ki. A főpróba sem sikerült jól, a törökök 2–1-re kikaptak Lengyelországtól és öt meccse nyeretlenek. Montella keretének majdnem a fele 25 éves vagy fiatalabb játékosokból áll, a szakvezető továbbjutásban reménykedik a grúzok, a portugálok és a csehek (az egyetlen, a törököknél is fiatalabb átlagéletkorú együttes) ellen.

13. MAGYARORSZÁG

Kisbenedek Attila / AFP

A magyar válogatott 14 mérkőzéses, 2022 szeptembere óta tartó veretlenségi sorozata megszakadt az írek elleni, dublini meccsen, de a 2–1-es vereség után Izrael ellen sima, és az első félidőben jó játékkal elért 3–0 következett, Varga Barnabás is meglelte góllövő cipőjét.

A vereség meg jó figyelmeztetés volt, és talán a túlzott optimizmust is visszafogja.

Marco Rossi együttese legjobb összeállításában az Eb bármely csapatát megizzaszthatja, viszont a cserepad nem a legerősebb, erősen vissza tud esni a válogatott játéka, ha a kulcsembereket váltani kell. Rossi nyugodtan készülhet csapatával a Svájc elleni rajtra: most nem sújtja a csapatot sérüléshullám, a hosszú jó sorozat mindenkit feltöltött önbizalommal, a szurkolói támogatás erős, a nemzetközi sportsajtó is kinéz egy jó szereplést a magyarokból. Reális cél a nyolcaddöntő? Alighanem az.

12. SVÁJC

A svájciak Észtország (4–0) és Ausztria (1–1) ellen zárták a felkészülést, négyesre nyújtották veretlenségi szériájukat és legutóbbi 14 találkozójukból csak egyet veszítettek el. Mondjuk az említett időszakban a meccsek felét döntetlenre adták… A svájci lapok értékelése továbbra sem változik: a válogatott stabil, ámde támadójátékban meglehetősen ártalmatlan. Murat Yakin több fázisban szűkítette a keretét, végül bekerült legfontosabbnak tartott csatára, Breel Embolo is – viszont a Monaco támadója még mindig nem egészséges, és kérdéses, hogy játszhat-e a rajton. Kapusposzton és a hátvédsorban luxusproblémái vannak a svájciaknak, elöl viszont nem túl rózsás a helyzet (sokatmondó, hogy Észtország ellen újoncot avattak a bolgár Ludogorecben futballozó Kwadwo Duah személyében) – esetleg az nyugtathatja meg őket, hogy a magyar és a skót válogatottnak is hasonló problémákkal kell megküzdenie. A kérdés ettől még megmarad: ki szerez itt gólt?

11. AUSZTRIA

Ralf Rangnick csapatát viszonylag sokan tartják sötét lónak: eredménysoruk remek (hetes veretlenségi széria, a legutóbbi 16 meccs mérlege 12–3–1, győzelem többek között az olaszok, a németek, a svédek, a törökök és a szerbek ellen), edzőjük szintén, a keret tele van topligás játékosokkal. Az Eb-re a válogatottal utazik a sérült David Alaba is – „nem benevezett csapatkapitányként” –, az ő hiánya fájdalmas veszteség, ahogy az első számú kapus Alexander Schlageré, a középpályás Xaver Schlageré, valamint a hatalmas termetű center Sasa Kalajdzicé is. A keret ettől függetlenül izmos, igaz, az ellenfelek listája (Franciaország, Hollandia, Lengyelország) is az.

10. DÁNIA

A 2021-es Eb meglepetéscsapata kezdi felpörgetni a motorokat: még veretlen 2024-ben, és júniusban egymás után legyőzte a svédeket (2–1), valamint a norvégokat (3–1). Pierre-Emile Höjbjerg egymás után három mérkőzésen talált be – sosem volt még ilyen eredményes éve a nemzeti csapatban –, Christian Eriksen pazar csavarással döntött a svédek ellen; mondhatni, már csak Rasmus Höjlundnak kellene visszanyernie a selejtezőkön mutatott formáját (7 gólt szerzett, idén azonban még nem talált be a válogatottban). A keretkijelölésnél kisebb meglepetést okozott, hogy kimaradt a Celticben remeklő Matthew O’Riley, Kasper Hjulmand szövetségi kapitány ezt azzal indokolta, hogy nagy a konkurenciaharc, és a többi nevezett középpályást egyelőre jobbnak érzi a viszonylag rutintalan O’Rileynél. Szlovénia ellen jól kellene kezdeni az Eb-t, mert utána már csak nehezebb meccs (Anglia, Szerbia) jön.

9. HORVÁTORSZÁG

A horvátok előbb lepofozták Észak-Macedóniát (3–0), aztán 2–1-re nyertek Portugáliában, így bátran mondhatjuk, hogy a felkészülés utolsó szakasza jól sikerült. Zlatko Dalic rutinos legénysége – a keret fele 28 éves vagy idősebb – a portugálok ellen megmutatta, hogy igen erős válogatottak ellen is kontrollálni tud egy-egy meccset. Luka Modric, Marcelo Brozovic és Mateo Kovacic triója még mindig nagyon hatékony, a keretmélységgel nincs probléma, talán még egy klasszis csatár kellene; de ha a támadók közül valaki jó formát fog ki, akkor van mitől tartaniuk az ellenfeleknek. A horvátok egyből a spanyolok elleni rangadóval kezdik az Eb-t, aztán jön az albánok elleni „kötelező”, végül az olaszokkal zárják a csoportkört.

8. OLASZORSZÁG

Luciano Spalletti csapata már hat meccse veretlen, igaz, sem a törökök elleni iksz (0–0), sem a bosnyákok elleni vékonyka győzelem (1–0) nem fog bekerülni az olasz futballmúzeumba. Csatárposzton változatlanok a gondok (ha az olaszok akarnak valamit, akkor Gianluca Scamaccának vagy Mateo Reteguinek el kellene kapnia a fonalat), hátul pedig Francesco Acerbi és Giorgio Scalvini kiesése okoz gondot. Az edzőlegenda Fabio Capello értékelése szerint Spallettinek még mindig nem volt elég ideje kialakítani azt a csapatot és játékstílust, amit szeretne, a védelem koordinációja nem az igazi, viszont van fejlődési lehetőség és az olaszok bízhatnak abban is, hogy nekik van az egyik legjobb szakvezetőjük az Eb-n. Az albánok elleni rajton nem ragadhat be a címvédő, mert Spanyolország és Horvátország nagyon gyorsan megbüntethet egy botlást.

Alberto Pizzoli / AFP

7. HOLLANDIA

A hollandok Kanada 4–0-s kiütésével kezdték a júniust, Izland 4–0-s lemosásával folytatták, így úgy néz ki, elég jó formában mennek az Eb-re… A keret izmos, de mintha valami extra hiányozna belőle – különösen elöl –, ha összehasonlítjuk a korábbi bombaerős holland egységekkel. Középhátvédből túlkínálat van (Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Nathan Aké, Stefan de Vrij, Daley Blind), a középpálya is rendben (még úgy is, hogy Frankie de Jong és Teun Koopmeiners is megsérült, így kihagyja az Eb-t), az viszont nagyon kéne, hogy vagy Cody Gakpo játsszon úgy, mint a katari vb-n, vagy egy másik támadó nyújtson kiemelkedőt. A balhátvéd poszt tűnt gyenge pontnak – igazi bal oldali védő hiányában leginkább Aké játszott itt –, ám az utóbbi napokban kidőlt játékosok miatt Koeman meghívta a Dortmunddal BL-döntős, de az eredeti 26-os keretből kihagyott Ian Maatsent.

6. BELGIUM

A belgák letudták a kötelezőket, 2–0-ra megverték Montenegrót, 3–0-ra Luxemburgot, így 15 mérkőzéses veretlenségi sorozattal a hátuk mögött mehetnek az Eb-re. Domenico Tedesco csapata nem is olyan titkos esélyes: Romelu Lukaku aligha fog ki még egy olyan rettenetes tornát, mint a legutóbbi vb-n, Kevin De Bruyne, Leandro Trossard és Jérémy Doku igen hatékony támogatást tud nyújtani a centernek, a védelem újabban alig kap gólt (a legutóbbi 6 meccsen 5 clean sheet). A belgák nem használják ki a 26-os keret lehetőségét – 25 játékossal utaznak –, pedig a védők közül Jan Vertonghen és Arthur Theate sem egészséges. Az első számú kapus Koen Casteels lesz (Thibaut Courtois nem utazik az Eb-re).

5. NÉMETORSZÁG

Még mindig nehéz pontosan felmérni Julian Nagelsmann válogatottjának erejét, az viszont egyértelműen látszik, hogy

a kapitányi változtatások bejöttek: négy tavaszi mérkőzésén veretlen maradt az Eb-házigazda, mely az Ukrajna elleni döntetlennel (0–0) és a görögök ellen kiszenvedett győzelemmel (2–1) hangolt.

Nagelsmann kezdőcsapata egyre jobban körvonalazódik, a torna nyitómérkőzésén (hacsak nem lesz sérülés) valószínűleg a NeuerKimmich, Rüdiger, Tah, MittelstädtAndrich, KroosSané, Gündogan, WirtzHavertz tizenegy kezd. A németeknek a júniusi mérkőzéseken sem volt gondjuk a helyzetkialakítással, a lehetőségek kihasználásával már annál inkább, de hát ez közel sem újkeletű probléma. A 2006-os világbajnoksághoz hasonlóan sok múlik a rajton: a csapattal kapcsolatos kétségeket akkor a nyitómérkőzés oszlatta el, meglátjuk, most megtörténik-e ugyanez.

4. SPANYOLORSZÁG

A spanyolok júniusban kitolták az úthengert a pályára: a gép alá előbb az andorraiak (5–0, Mikel Oyarzabal mesterhármast szerzett), majd az északírek (5–1, pedig a 2. percben 0–1 volt) estek be. Kevés dolog szól a spanyolok ellen, esetleg azt említhetjük, hogy a szövetségi kapitány Luis de la Fuentének nincs rutinja nagy felnőtt tornán, valamint az ember már hajlamos nem bízni Álvaro Moratában… A keret bivalyerős, Lamine Yamal válogatott áttörésre kész, nem okozna meglepetést, ha a spanyol válogatott sokáig menetelne. Csak hát ott van az igen trükkös sorsolás, mert az olaszokat és a horvátokat aligha akarja bárki csoporttársnak… „Spanyolország benyújtotta kandidálását, most már az európai választást kell megnyerni” – írta a Marca az északírek elleni meccs után. Csak itt – az EP-voksolással ellentétben – nem a szavazók döntenek, hanem a csapatok. És nettó játékerő alapján valóban könnyű elképzelni, hogy a végén a spanyolok győzelmét hirdetik ki.

3. PORTUGÁLIA

Eléggé nyögvenyelős a portugálok felkészülése, egy jó eredményt egy rossz követett 2024-ben. A svédek kiütése (5–2) után kikaptak Szlovéniában (0–2), majd júniusban megverték Finnországot (4–2), de alulmaradtak a horvátokkal szemben (1–2). Roberto Martíneznek a védelem miatt főhet a feje, mert a négy mérkőzésen kapott hat gól kimondottan aggasztó; ha a hátvédsor nem zár jól a kontinenstornán, az a portugálok esélyeit is rövidre zárhatja. A válogatott az írek ellen zárja a felkészülést, ezen a mérkőzésen már Cristiano Ronaldo is pályára lép. A keret erőssége alapján a portugálok akár meg is ismételhetik 2016-os sikerüket, de a szlovénok és horvátok elleni kudarc erős figyelmeztető jel. Csehország, Törökország és Georgia ellen kötelező továbbjutni a csoportból, de a tavasszal mutatott védelmi ingatagságot nem engedheti meg magának a válogatott, ha legalább az elődöntőig el akar jutni.

2. ANGLIA

Ha ránézünk az angol keretre, akkor az nagyon erős; ha ránézünk a közelmúlt eredményeire (idén még csak egy meccset nyert meg Gareth Southgate együttese, a Bosznia elleni 3–0-t pedig az izlandiak elleni 0–1 követte), akkor azok nem az igaziak. Valahogy megfáradtnak tűnik Southgate, a csapat és a szurkolók közti dinamika, aztán lehet, hogy egy jó Európa-bajnoki kezdés felszítja a tüzet mindenkiben. A szövetségi kapitány okozott pár meglepetést végső kerete kihirdetésekor – James Maddison, Jack Grealish és Harry Maguire kimaradt, a februári sérülése óta nem játszó Luke Shaw bekerült, a Crystal Palace adja a legtöbb játékost a csapatba.

Úgy érezhetjük, ez az Eb egy most vagy soha pillanat Gareth Southgate angol válogatottjának

– írja jegyzetében Phil McNulty, a BBC vezető futballszakírója. „Most már nem lehet kifogás – a győzelmen kívül minden más eredmény óriási csalódás lenne”. Is it coming home? – kérdezhetjük.

1. FRANCIAORSZÁG

Franck Fife / AFP

Az Opta szuperszámítógépes elemzése egy hajszállal több esélyt ad a végső győzelemre az angoloknak, mint a franciáknak; de az erősorrendek többségében Didier Deschamps csapata áll az élen. Nem véletlenül: a keret mindenhol brutálisan erős;

A legnagyobb kérdés a védelem összeállítása, mert Deschamps még nem találta meg a fix négyest (sőt, Luxemburg ellen védőtrióval is kísérletezett). A franciák csoportja (Hollandia, Ausztria, Lengyelország) nehéz, a júniusi felkészülési meccsek (Luxemburg ellen 3–0, Kanada ellen 0–0) nem hoztak parádét, de ettől függetlenül a Kékek nálunk (is) az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének számítanak.

Kapcsolódó
Kele János hírlevele: ki az Eb legnagyobb esélyese?
Power ranking közvetlenül az Eb elé. Önmagát meghaladó, kockázatvállaló Southgate, az aranygeneráció utózöngéivel érkező belgák, kétarcú hollandok, középszerrel főző olaszok, hipszterkedvenc osztrákok, nagy meglepetésre gyúró ukránok.