Foci sport24

Előretekintettünk és nyolcaddöntős magyar csapatot láttunk – itt a végső Eb-erősorrend

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP
Pénteken megkezdődik Németországban a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság a házigazda skótok elleni mérkőzésével, és sokat a magyar válogatott első meccsére sem kell várni, hiszen Marco Rossi csapata szombaton 15 órakor Kölnben csap össze Svájccal. Harmadszor és utoljára erősorrendbe raktuk az Eb csapatait – vajon ki a legnagyobb favorit?

A szövetségi kapitányokat kisebb-nagyobb sérülések ijesztgetik, a csapatok még kicsit rozsdásak, a felkészülési mérkőzések többségét lejátszották. A főpróba megvolt, következik az előadás: huszonnégy csapat várja az Európa-bajnokság rajtját. A magyar nemzeti együttes az Írország elleni idegenbeli vereség (1–2) után simán legyőzte Debrecenben Izraelt (3–0), így jó hangulatban vághatott neki a németországi kalandnak. Sem itthon, sem a nemzetközi szaksajtóban nem keltene meglepetést egy magyar továbbjutás – a csapat erősebb, mint 2016-ban és 2021-ben, a csoport valamivel könnyebb (de így se könnyű!), mint legutóbb, viszont az elvárások is nagyobbak.

Erősorrendünket nyolc tényező alapján állítottuk össze.

  • Az eredménybe beleszámított a csapatok világranglistás és Élő-rangsor szerinti helyezése,
  • az Opta szuperszámítógépének előrejelzése,
  • három rangsor a külföldi internetes sajtóból,
  • a fogadóirodák várakozásai, valamint saját esélylatolgatásunk.

Hátulról indulunk, a végső győzelemre legkevésbé esélyestől haladunk a legnagyobb favorit felé!

24. ALBÁNIA

Az Ausztriában edzőtáborozó albánok átugrottak a határon, és két győzelemmel tudták le júniusi felkészülési mérkőzéseiket, Liechtenstein (3–0) és Azerbajdzsán (3–1) ellen nyertek Szombathelyen. Önbizalom növelőnek jó volt, az más kérdés, hogy a csoportkörben a címvédő Olaszország, valamint Horvátország és Spanyolország vár a szkipetárokra, akiket így mindenki szépen besorolt a mezőny végére. Szép kihívás – mondta a szövetségi kapitány Sylvinho. Az erős olaszországi légiós kontingenst bevető albánoknak valószínűleg kedvező, hogy Luciano Spalletti együttese ellen kezdik a tornát – itt mutatkozik talán a legnagyobb esély pontszerzésre.

23. GEORGIA

A grúzok a legtöbb riválissal ellentétben csak egyetlen felkészülési mérkőzést játszottak, 3–1-re nyertek Montenegróban, ami nem rossz előjel.

Willy Sagnol és csapata abszolút újoncként sosem látott kalandra készül, amit aligha felejtenek majd el a szurkolók.

A legnagyobb sztár, Hvicsa Kvarachelia még az Eb előtt letudna egy szerződéshosszabbítást a Napolival, hogy aztán nyugodtan összpontosíthasson a tornára. A terv az Eb-re? Minél több labdát eljuttatni „Kvaradonához”. Sagnol rámutatott: Kvaracheliához hasonló kvalitású játékosa nem nagyon van a grúz válogatottnak, így kulcsfontosságú, hogy minél többször és minél központibb területeken vonják be a játékba. Törökország, Csehország és Portugália ellen kiderül, mennyire sikerül ez.

22. SZLOVÉNIA

A szlovének tovább nyújtották veretlenségi sorozatukat az Örményország elleni szűk győzelemmel (2–1) és a Bulgária elleni iksszel (1–1). Matjaz Kek együttese legutóbbi hat mérkőzésén nem szenvedett vereséget és a legutóbbi tizenkettőn is csak egyszer kapott ki, Dániától. A szakvezető ettől függetlenül kritizálta csapata Bulgária elleni játékát – főleg a kezdéssel volt elégedetlen, illetve az egészséges agresszivitást is hiányolta. Keknek három fontos játékosa (Miha Blazic, Petar Stojanovic és Bejamin Verbic) egészségi állapota okoz fejfájást; a csatársztár Benjamin Seskónak is volt egy kisebb kihagyása, de ez tán kevésbé zavaró, mint az, hogy az egyik legforróbb név az átigazolási piacon. A kapitány nem is örül ennek a cirkusznak így az Eb előtt… A szlovén válogatott Dánia ellen kezdi az Eb-t, majd következik Szerbia és Anglia.

21. SZLOVÁKIA

A szlovákok Eb előtti főpróbái jól sikerültek: San Marino 4–0-s kiütése papírforma, Wales ugyanilyen különbségű lemosása közel sem az. Francesco Calzona szövetségi kapitány – aki a nápolyi tűzoltás végezetével most már teljes erővel a válogatottra koncentrálhat – nem ragadtatta el magát, értékelése szerint csapata jól teljesített, de ez még mindig nem az a játék volt, amit elképzelt. Kisebb sérülések voltak a felkészülési meccseken, de a nagyobbakat elkerülték a szlovákok, akik Belgium, Ukrajna és Románia ellen folytatják. A cél? Továbbjutni a csoportkörből, ami nem is tűnik irreálisnak.

20. ROMÁNIA

A legtöbb rangsor a szlovének és a szlovákok elé helyezi a románokat, pedig a válogatott formája enyhén szólva aggasztó. A román csapat még nyeretlen 2024-ben (3 döntetlen, 1 vereség), a Bulgária és Liechtenstein elleni 0–0-k pedig aligha hozták meg bárki kedvét az Eb-hez. Eduard Iordanescu csapata olyan volt Liechtenstein ellen, mint Mendoza, a vörös újonc Rejtő Jenő Elátkozott part című regényében: csak lőtt és lőtt, de nem talált (33 kísérlet, 0 gól)…

Oscasr Del Pozo / AFP

A szövetségi kapitány elnézést kért a látottak miatt.

A húszezer néző füttyel bocsátotta útjára a válogatottat, kérdés, az ukránok elleni Eb-rajtig min sikerül javítani. Mert ha semmin, akkor ennek a tornának csúnya vége lehet…

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik