Foci sport24

Kulcsfontosságú lehet az Eb-n, hogy Varga megleli-e a góllövő cipőjét

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A magyar válogatott hosszú veretlenségi sorozata megszakadt az írek elleni, dublini mérkőzésen (mely a házigazdák 2–1-es győzelmével zárult). Az eredmény nem ideális, a játék képe sem feltétlenül volt az, ám az Izrael elleni Eb-főpróbán lehet javítani. A nemzeti csapat kiemelkedő Eb-selejtezős produkciójához nagyban hozzájárult Varga Barnabás, aki betöltötte centerben a Szalai Ádám visszavonulásával keletkezett űrt. A legutóbbi két NB I-es idény gólkirálya azonban hosszú ideje nem látott hullámvölgybe került. Mi történt?

Varga Barnabás az elmúlt két idényben garancia volt a góltermelésre. A Magyarországon sokáig radar alatt repülő – mondhatni, szinte elfeledett – középcsatár 2021-ig még csak NB I-es mérkőzést sem játszott, aztán a kiesőjelölt Gyirmótban bebizonyította, az élvonal szintjén is meghatározó csatár. Ami ezt követte, abban alighanem ő is csak reménykedett: Pakson szárnyakat adott neki a Bognár György által favorizált, a centerre nagyban támaszkodó támadófutball (26 bajnoki gól, gólkirályi cím), remek teljesítménye a Ferencvárosig repítette, ahol egyből beilleszkedett, és ismét a góllövőlista élén végzett (20 találattal). A klubjaiban nyújtott remek produkció pedig válogatott meghívót ért:

Varga 2023. március 27-én, a Bulgária elleni Eb-selejtezőn mutatkozott be a nemzeti csapatban, június 20-án, Litvánia ellen már kezdő volt, és azóta – ha egészséges – ő kezd középcsatárban.

Marco Rossi úgy érezhette, megütötte a jackpotot Varga berobbanásával. Szalai Ádám visszavonulása után félő volt, hogy centerposzton jókora lyuk marad a válogatottban. Ádám Martint egészen kiemelkedő 2021/22-es idénye Dél-Koreáig és a válogatott keretébe vitte, ám a szakállas óriás inkább értékes kiegészítő embernek tűnt, mintsem fix kezdőnek. A Szalai hagyta űrt végül Varga töltötte be: nemzetközi szinten is igen erős a fejjátéka, nagyon gólérzékeny – messze felülmúlja ebben elődjét, aki rendkívül fontos láncszeme volt a csapatjátéknak, de egész karrierje során csak egy élvonalbeli idényben ért el 10-nél több bajnoki gólt –, mozgékony, ráadásul duzzadt az önbizalomtól, hiszen évek óta jól ment neki a játék. A kérdés az volt inkább, hogy mit tud mutatni nemzetközi színtéren: Szalai Ádám óriási Bundesliga-tapasztalattal bírt, Varga viszont csak az osztrák bajnokságot járta meg, és még az NB I-es rutinja is viszonylag kevés volt, nemhogy a nemzetközi.

Ha voltak is félelmek ezzel kapcsolatban, azokat Varga hamar eloszlatta: Litvánia ellen megszerezte első válogatott gólját, majd még háromszor betalált a selejtezők során (kétszer a szerbeknek, és még egyszer a litvánoknak), így Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan 4 találattal zárt a kvalifikációs sorozatban. Mindent hozott, amire Rossinak szüksége volt: rengeteget dolgozott, küzdött a védőkkel, lekötötte őket, folyamatos légi veszélyt jelentett, helyet teremtett társainak, és a befejezéseknél is éles volt. Október végén megsérült egy bajnokin, de a téli szünet után ott folytatta, ahol abbahagyta: ugyan a későbbi Konferencia Liga-győztes Olympiakosz hátsó alakzata vele is kibabrált, de négy góllal terhelte meg az MTK hálóját, betalált a Debrecennek, duplázott Újpesten és Fehérváron.

Úgy tűnt, a megállíthatatlan Varga-vonaton nincsen fék, ám március közepétől kiderült, hogy mégis van.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik