Mekkora rizikót vállal a Liverpool Arne Slot kinevezésével?

Egybehangzó médiaértesülések szerint a Liverpool a Feyenoord edzőjét, Arne Slotot vásárolja majd ki élő szerződéséből, így pótolja az idény végén alkotói szabadságra vonuló Jürgen Kloppot. Topligás, illetve a szuperkluboknál szerzett tapasztalat nélkül óriási feladat ez, és a választás rizikósnak tűnik. Ám kevés az elérhető csúcskategóriás edző, és generációváltás szele fúj: nagy klubok sora fogja a közeljövőben keresni az edzőunikornisokat, akik a Klopphoz, Pep Guardiolához, José Mourinhóhoz, Carlo Ancelottihoz hasonló nagyságok nyomába tudnak lépni.

Jürgen Klopp és Xavi távozása ajtót nyithat a legígéretesebb edzőknek – írtuk januárban, amikor a Liverpool és a Barcelona trénere is bejelentette távozását. Xavi azóta visszatáncolt, Klopp viszont nem, és úgy tűnik, utódja a Feyenoord mestere, Arne Slot lesz. A Liverpool és a Feyenoord 9+2 millió eurós kompenzációs csomagról egyezett meg a hírek szerint; Slot elmondta, szeretne az Anfielden dolgozni, már csak a szerződés véglegesítése hiányzik.

Úgy tudjuk, Slot csapatainak támadó stílusa, az edző személyisége és játékosfejlesztési készsége egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy rá esett a választás

– írta a BBC.

A Liverpool meglehetősen merész döntést hozott azzal, hogy Slotnak tett ajánlatot, de a csapattal hírbe hozott edzők közül Xabi Alonso elkötelezte magát a Bayer Leverkusen mellett, Rúben Amorim pedig (a Sporting CP engedélyével) a West Ham Uniteddel tárgyalt. A piac legnagyobb nevei közül Klopp pont a Liverpooltól távozik, Pep Guardiola mozdíthatatlan a Manchester Citytől, Carlo Ancelotti tavaly decemberben hosszabbította meg 2026-ig a Real Madrid kötött szerződését, Julian Nagelsmann szintén 2026-ig hosszabbított a német szövetséggel. Thomas Tuchel (elméletileg) felszabadul, mivel az idény végén távozik a Bayern Münchentől, Hansi Flick is szabad, de mindkét tréner némileg megtépázott reputációval került ki az elmúlt évek munkájából. A szintén klub nélküli Antonio Conte ázsiója igen magas, de mindenki tisztában van azzal, hogy esetében a keretet kell az edzőhöz igazítani; Zinédine Zidane pedig még egyelőre nem vállalt a Real Madridon kívül máshol munkát. José Mourinho visszacsúszott az edzői erősorrendben – ha nem is a sajátjában –, és kérdéses, hogy kap-e még munkát a legnagyobb kluboktól.

Vince Mignott/MB Media / Getty Images – Jürgen Klopp súlyos örökséget hagy hátra Liverpoolban.

Ahogy az év elején is megállapítottuk, az edzővilág új sztárokra vár. Ha a négy legnagyobb bajnokságot (a franciát ebben az esetben kihagytuk) és a BL-t nézzük, akkor 2008 és 2023 között csak 27 edző osztozott a 75 trófeán. Köztük vannak mozdíthatatlanok, visszavonultak és a legmagasabb szintről visszaesett edzők is. A 2023/2024-es idényben a Bundesligát (Xabi Alonso, Bayer Leverkusen) és a Serie A-t (Simone Inzaghi, Internazionale) is olyan tréner nyerte meg, aki korábban még nem szerzett edzőként élvonalbeli bajnoki címet. A La Ligát (Carlo Ancelotti, Real Madrid) ebben az idényben is egy edzői állócsillag nyeri meg csapatával, a Premier League-ben egy másik állócsillag (Pep Guardiola, Manchester City) és egy feltörekvő edző (Mikel Arteta, Arsenal) viaskodik még. A Bajnokok Ligájában három olyan edző (Ancelotti, Tuchel, illetve a PSG-t irányító megnyerő Luis Enrique) maradt versenyben, aki korábban már nyert BL-t, a kakukktojás a Dortmundot irányító Edin Terzic.

Extrém esetben előfordulhat, hogy a BL-t és négy vizsgált topligából hármat olyan edző nyer meg, akinek ilyen szintű trófeája még nem volt korábban.

Ha ez nem is történik meg, azt lehet érezni: lassan generációváltás szele fúj.

Klopp tervezett pihenőre vonul; kérdés, Guardiola mit tesz, mikor lejár a citys szerződése, Ancelotti és Mourinho lassan „nyugdíj felé ballag”, a topligás darálóban igen könnyű kimerülni vagy kiégni. Nem lenne csoda az sem, ha az említettek közül többen a közeljövőben a válogatott futballra váltanának. A topligák krémjét alkotó szuperklubok közül többnek utódlási kérdéseken kell elgondolkodnia, és általában három út van:

A Liverpool Arne Slot személyében az utóbbira szavazott. Slot 45 éves, tehát van benne fejlődési potenciál; készen áll a topligás kalandra, két Rinus Michels-díja (a holland edzők szakmai testülete által odaítélt elismerés a legjobb trénernek) bizonyítja, hogy kollégái is nagyra értékelik tudását. Trófeakollekciója (még?) viszonylag ritkás: egy bajnoki cím és egy kupagyőzelem a Feyenoorddal, 2021/2022-ben pedig egy elveszített Európai Konferencia Liga-döntő az AS Roma ellen.

Ez viszonylag szerény pedigré ahhoz képest, amivel például Erik ten Hag (három holland bajnoki cím, két holland kupagyőzelem, csodaszámba menő BL-elődöntő az Ajaxszal) a Manchester Unitedhez került, és ő sem brillírozik az Old Traffordon, bár

a többi Ferguson-utódot éppúgy megette a közeg.

Marc Atkins/Getty Images) (Photo by Marc Atkins / Getty Images – Erik ten Hagot is felemészti a manchesteri edzősködés.

Slottól azt várják, hogy folytassa Klopp munkáját, és ez nyilván az eredményességre is vonatkozik – BL- és/vagy PL-győzelem lesz a cél.

Bárminemű Premier League- vagy topligás tapasztalat nélkül hatalmas szintlépés az angol élvonal egyik élcsapatához igazolni, és akkor a trófeanyerés „apró” problematikájáról még nem is beszéltünk. A kétezres évektől a holland edzői szakma krémje megfordult az angol élvonalban, ám bajnokságot nyernie egyiküknek sem sikerült; ahogy a BL-elsőség is csak Frank Rijkaardnak (Barcelona) jött össze az elmúlt huszonöt évben. A portugál edzők hasonlóképp szenvedtek a szintlépéssel a Premier League-be (leszámítva José Mourinhót), ahogy a franciák is (leszámítva Arsene Wengert). Érdemes megnézni a kétezres években a Premier League-ben alkalmazott portugál és holland trénerek sikerrátáját.

José Mourinho az egyetlen, aki közülük legalább kettes pontátlagot ért el, és csak ő, illetve Martin Jol jutott el 200 mérkőzésig. Márpedig a Liverpoolnak egy olyan tréner kellene, aki fejlődőképes, hosszabb projektre a klubhoz lehet láncolni, és közben – lehetőleg egyből – sikeres is. Rendkívül nehéz egy nagy edzőegyéniség pótlása (láthattuk ezt Sir Alex Ferguson vagy Arsene Wenger esetében, és alighanem Klopp vagy Guardiola esetében is látni fogjuk), és rengeteg a buktató.

A legszűkebb elitbe tartozó klubok utódlás esetében egy unikornist keresnek, és az unikornisok felettébb ritkák.

Slotnak egyáltalán nincs topligás tapasztalata és még nem dolgozott olyan csapatnál, amely a szuperklubok körébe tartozik, így ő pláne nehezített pályán játszik. Marco van Basten azt mondta a Feyenoord edzőjéről, hogy képességei alapján bárhol edzősködhetne, erről meg van győződve.

A Liverpoolhoz visszatérő, a kiválasztásért felelős Michael Edwards és csapata Arne Slot profilja alapján alighanem szintén meg van győződve arról, hogy megtalálták a megfelelő embert a zökkenőmentes átálláshoz. A holland edző sok szempontból (kompromisszummentes támadójáték, magas intenzitás, agresszív, magasan indított le- és visszatámadás; jó csapatépítési és játékosfejlesztési képesség, erős karizma, korlátozott anyagi lehetőségek mellett magas eredményesség) hasonlít Kloppra, bár ő maga inkább Pep Guardiola Manchester Cityjét tartja első számú inspirációnak. Azt viszont senki sem tudja, hogy miként alkalmazkodik a világ talán legkeményebb bajnokságához és a Feyenoordhoz képest sokkal erősebb reflektorfényhez. A hollandoknak ez nem igazán ment eddig: Rinus Michels-díjnyertes kollégái többsége megbukott Angliában, vagy legalábbis nem ért el igazán nagy sikereket.

„Voltak már egyszerűbb edzőkinevezések is Liverpoolban. Rafa Benítez az egyik legígéretesebb európai edzőnek számított, spanyol bajnokságokat nyert, UEFA Kupát, ráadásul nem is a két nagy egyikével. Klopp valami hasonlót vitt véghez, megtörte a Bayern München-hegemóniáját és BL-döntőbe juttatta a Dortmundot. Slot még nem tart itt. De a fiatal edzőknek ma nehezebb dolga is van.

Benítez vagy José Mourinho húsz éve ajtóstól jött a házba, Klopp tíz éve hasonlóképp tett, de ez egyre nehezebb. Mourinho Bajnokok Ligáját és UEFA Kupát tudott nyerni a Portóval, mielőtt szerződtette a volna a Chelsea; ez akkor elképesztő volt, ma meg már elképzelhetetlen lenne

írta Sam Wallace, a Yahoo! Sport kolumnistája.

Adam Crafton, a The Athletic szakírója arra hívta fel a figyelmet, hogy Slot sztoriját kétféleképpen lehet keretezni: az egyik arról szól, hogy folyamatosan fejlődött és kiváló teljesítményt nyújtott eddigi csapatainál; a másik arról, hogy egészen minimális a tapasztalata a legmagasabb szinten, így kockázatot jelenthet a kinevezése.

„Slot esetében megvannak az ötletek és megvan az ész – egy modern rendszer modern edzője ő; most már rajta múlik, hogy meg tudja-e ugrani a Liverpoolnál megkövetelt szintet” – zárta portréját. Amikor a Feyenoord Slot vezetésével holland bajnokságot nyert, Crafton és stábja betekintést nyerhetett a rotterdami klub életébe. A szakíró egy nagyon alapos, türelmes, határozott elképzelésekkel bíró, a klub elemző- és orvosi háttérstábjával igen jó összhangban dolgozó szakember képét vázolta fel, akinek viszont türelemre lesz szüksége a vezetőség részéről. Márpedig a türelem egy PL-élcsapatnál nagyon hamar fogy…

ANP via Getty Images

„Sokkal inkább egy olyan edzőt preferálnék, aki már bizonyította, hogy képes nyerni ezen a szinten. Inkább választanék olyan trénert, aki nehezen kezelhető, de győztes, mint egy olyat, aki könnyen kezelhető, de még nem bizonyított ezen a szinten.

Az én aggodalmam az, hogy vajon Slot fel van-e készülve arra, hogy egyből Guardiolával csatázzon a Premier League-ért, illetve a Bajnokok Ligájáért?

– fejezte ki kételyeit a Telegraphban Jamie Carragher.

Érthető az egykori Liverpool-védő álláspontja, ugyanakkor nagyon kevés, a kritériumainak megfelelő edző van a piacon. Aki pedig igen, az vagy mozdíthatatlan (Guardiola, Ancelotti, Nagelsmann, vagy akár Diego Simeone), vagy nehezen kezelhető (Tuchel, Conte), vagy némiképp megtépázott reputációjú (Mourinho, Hansi Flick, illetve Tuchelt ide is besorolhatjuk), vagy nem bizonyított még saját közegén kívül (Zidane). Arról nem is beszélve, hogy figyelembe kellett venni a klubnál megszokott játékstílust, és a hírek alapján olyan edzőről sem lehetett szó, akinek érkezése (például az általa játszatott formáció miatt) nagy átigazolási kívánságlistával járt volna. Marad hát egy feltörekvő edző, még ha nagyobb kockázatot jelent is kinevezése.

Ki tudja, hátha tényleg unikornisra lelnek Liverpoolban.