Foci sport24

„Nem marad más hátra, lemondok” – értetlenül nézte a magyar gálát a francia kapitány

STRINGER / AFP
Henri Guerin a francia labdarúgó válogatott játékosaival 1966-ban.
STRINGER / AFP
Henri Guerin a francia labdarúgó válogatott játékosaival 1966-ban.
A franciák Párizsban 5-2-re legyőzték az angolokat, de a magyarokkal szemben 5-2-es összesítéssel kiestek az Eb negyeddöntőjében. A legjobb nyolc között hatvan éve, 1964. április 25-én rendezett francia–magyar találkozón (1-3) Albert Flórián és Tichy Lajos vezérletével úgy parádéztak honfitársaink – oh-la-la! –, hogy Henri Guerin francia szakvezető csak azt tudta ismételgetni: „Nem értem, nem értem."

„Az eseményekkel mindig zsúfolt francia fővárosnak ezen a héten két népszerű vendége lesz: az egyik Josephine Baker, a híres néger táncosnő, aki hosszú távollét után tér vissza az Egyesült Államokból régi dicsőségeinek színhelyére, a másik pedig a magyar labdarúgó-válogatott.”

Így harangozta be a sajtó az akkor még Nemzetek Európa Kupájának hívott Eb-negyeddöntő első mérkőzését, amelyre a colombes-i stadion 35 274 jegye elővételben elkelt. Két hónappal korábban ugyancsak Párizsban – de a Parc des Princes-ben – a kékek 5-2-es kiütéses győzelemmel jutottak tovább az angol válogatottal szemben, amelyet tétmérkőzésen a két csapat londoni találkozóján (1-1) irányított először Alf Ramsey szakvezető.

A „La Manche-diadal” módfelett fellelkesítette a franciákat, akik örömükben hajlamosak voltak elfelejteni: Ron Springett angol kapus három hárítható labdát is váratlanul a hálójába engedett, mert – szavai szerint – zavarták a reflektorok.

A házigazdák bizakodását tovább erősítette, hogy Henri Guerin szövetségi kapitány a keretbe invitálta Nestor Combint, a honosított argentin centert, aki a magyarok párizsi vendégjátéka alkalmával szerepelt először a francia válogatottban.

Honfitársaink Zürichen keresztül utaztak Párizsba, és a svájci város repülőterén összetalálkoztak a Svájcban BEK-elődöntőt vívó Real Madrid labdarúgóival. A két korábbi kispesti játékostárs, Puskás Ferenc és Tichy Lajos hosszasan ölelgette egymást, Alfredo di Stefano pedig felhívta a magyar futballisták figyelmét klubtársára, Lucien Mullerre, aki az FC Zürich elleni 2-1 után már a hajnali órákban elutazott Párizsba.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik