Foci sport24

A helyzetkihasználáson csúszhat el a Liverpool brutálisan erős szezonja

Luca Rossini / NurPhoto via Getty Images
Luca Rossini / NurPhoto via Getty Images
A Liverpool tizennyolc nap leforgása alatt kiesett az Európa Ligából, és elveszítette a vezető helyét a Premier League-ben. Jürgen Klopp csapatának teljesítménye abszolút bajnokhoz méltó, mégis előfordulhat, hogy a szurkolóknak be kell érniük a Ligakupa-győzelemmel a német tréner utolsó szezonjában.

„A Premier League-et bárki megnyerheti” – ez a leggyakoribb érv, amit fel szoktak hozni azok, akik szerint az angol a világ legerősebb bajnoksága. Habár a ligáknak nincs objektív, elfogadott erősorrendje – hacsak az európai kupaeredmények alapján kalkulált UEFA-rangsort nem tekintjük annak –, azt nehéz lenne vitatni, hogy a legjobb, legizgalmasabb meccseket jelenleg Angliában játsszák. Tény viszont, hogy a Pep Guardiola érkezése óta befejezett hét szezon közül ötöt a Manchester City nyert meg, és most a nyolcadikban is a katalán edző csapatának áll a zászló hat fordulóval a vége előtt. A 2019/20-as idényben – amikor a Liverpool története első Premier League-győzelmét szerezte – Jürgen Klopp együttese úgy tudta megverni a Cityt, hogy a 27. fordulóig csak egyszer (!) veszített pontot, a másik 26 meccsét megnyerte, végül pedig 99 ponttal fejezte be a bajnokságot.

Volt azonban olyan szezon is, amikor 97 pont sem volt elég a City megelőzéséhez.

Ennek az egésznek csak annyi a lényege, hogy a Liverpool idényét akkor sem lehet igazán csalódásként értékelni, ha nem lesz meg a bajnoki cím. A csapat teljesítménye szinte kifogástalan, abszolút bajnokhoz méltó, de ha nagyon keressük, akkor megtaláljuk a játéknak azt az aspektusát, amelyen elcsúszhat a szezon.

Mielőtt belemennénk, vegyük sorba, hogyan áll a Liverpool a legfontosabb teljesítményt leíró mutatókban:

  • 72 rúgott gól (3.)
  • 31 kapott gól (2.)
  • 73,4-es xG (1.)
  • 38,2-es xGA (3.)
  • 641 kapura lövés (1.)
  • 61 kialakított nagy gólhelyzet (1.)
  • 1163 labdaérintés a tizenhatoson belül (3.).

Klopp csapata minden tekintetben top 3-ban van, sőt, a gólokkal, lövésekkel kapcsolatos mutatókban egyenesen ligaelső. A 32 forduló alatt elért 73,4-es xG-vel ráadásul már most felülmúlt a legutóbbi hat szezon bajnokának xG-je közül kettőt, közte a 2019/20-as önmagáét is. Abban a 99 pontos idényben a Liverpool 68,9-es xG-t dolgozott ki 38 forduló alatt, egy évvel később a City 68,2-vel lett bajnok. Ha az együttes a hátralévő hat fordulóban is hozni tudja az átlagos meccsenkénti 2,29-es xG-jét, akkor túlszárnyalhatja a 2018/19-es City eredményét is.

Ezek után furán hangozhat, de pont a rossz helyzetkihasználás az, ami meggátolhatja a Liverpool bajnoki címét. Ha a mennyiségi mutatók helyett a hatékonyságot vizsgáljuk, már teljesen máshogy fest a csapat helyzete:

  • 32,6 százalékos kapura lövési hatékonyság (13.)
  • 0,1-es gól/lövés mutató (9.)
  • -5,4-es gól-xG mutató (18.)
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik