Foci

Erősek, gyorsak, hatékonyak – a friss kupagyőztes Bilbao ellen senki nem akar játszani

Federico Titone / ANADOLU / Anadolu via AFP
Federico Titone / ANADOLU / Anadolu via AFP
A Király Kupa-győzelem apropóján elemezzük az önmagát újra építő Ernesto Valverde Athletic Bilbaójának játékát, amely annyira jól működik a spanyol mezőnyben, hogy akár Bajnokok Ligája-indulást is érhet.

Múlt szombaton a Bilbao 1–1-es végeredményt követően tizenegyespárbajban 4–2-re legyőzte a Mallorcát a spanyol Király Kupa döntőjében. A baszk csapat 40 év után nyerte meg újra a sorozatot, amelyben a Mallorca mellett megverte többek között a Barcelonát (hosszabbítás után 4–2) és a kétmeccses elődöntőben oda-vissza az Atlético Madridot is (1–0 idegenben, 3–0 otthon). A klub játékosai és stábtagjai csütörtökön a Nervión folyón vonultak fel a trófeával, az ünneplés alkalmával – a helyi beszámolók szerint – egymillióan gyűltek össze Bilbao belvárosában. A kupagyőzelem nemcsak a Bilbao számára jelentett megváltását (a legutóbbi hat Király Kupa-döntőjét kivétel nélkül elveszítette a csapat), hanem Ernesto Valverde számára is, aki a Barcelonával átélt megaláztatások után össze tudta szedni magát, és

egy olyan egységes csapatot épített Bilbaóban, amely ellen senki nem akar játszani.

Valverde 2017-ben a káosz közepette vette át a Barcelona irányítását. Neymar elment, a helyére igazolt – akkor klubrekordnak számító 105 millió euróért – Ousmané Dembélé néhány perc játék után megsérült, hónapokig nem léphetett pályára. Luis Suárez képtelen volt gólt lőni, Lionel Messiről nem lehetett tudni, hogy hosszabbít-e, Gerard Piqué minden stadionban közellenség volt a nyilatkozatai miatt, a Josep María Bartomeu vezette elnökség ellen bizalmatlansági kampány indult, Katalóniában pedig szinte polgárháború zajlott a függetlenségi törekvések miatt. A csapat azonban folyamatosan nyerte a meccseket, és egymást követő két évben is bajnok lett. Valverde nyugalmat hozott a káoszba, és a győzelmekkel feledtette a klub súlyos problémáit. Minőségben meg sem tudta közelíteni elődei, Pep Guardiola és Luis Enrique fociját, de az eredmények miatt sohasem kellett magyarázkodnia – otthon.

A Bajnokok Ligájában kétszer is megsemmisült Valverde Barcája; 2018-ban a Roma 4–1-ről fordítva ejtette ki a katalánokat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, majd egy évvel később a Liverpool állt fel háromgólos hátrányból, és ütötte ki Messiéket az elődöntőben. A Barca mindkét párharcban motiválatlan, fizikálisan gyenge, taktikailag pedig rugalmatlan volt, és ezért a spanyol sajtó egyszemélyben Valverdét tette felelőssé. Valverdére jellemző, hogy meccs közben az oldalvonal mellett leguggol, és így próbálja meg átlátni a játékot.

Az újságírók ezt is ellene fordították: szerintük gyengeséget sugároz, mert azzal, hogy leguggol, kisebbnek mutatja magát.

Cristina Quicler / AFP Ernesto Valverde és az oldalvonal melletti guggolás.

Az európai kudarcok ellenére Valverde a 2019/2020-as szezonra is maradt, de a decemberi-januári időszakban belecsúszott egy olyan rossz szériába, ami után elköszöntek tőle. Helyét Quique Setién vette át, de a Barca vele sem tudott kimászni a gödörből, sőt: a BL negyeddöntőjében történelmi, 8–2-es vereséget szenvedett a csapat a Bayern Münchentől. Többéves távlatból, és az azóta történt események alapján most már egyértelmű, hogy Valverde a Bartomeu vezette korrupt és inkompetens elnökség áldozata volt. Két és fél év alatt két bajnoki címet, Király Kupát és spanyol szuperkupát nyert, mégis bukott edzőként lett elkönyvelve sokaknál. Valverdét annyira megviselte a barcelonai időszak, hogy két és fél évig nem is vállalt munkát. 2022 nyarán tért vissza a Bilbaóhoz, ahol korábban kétszer is edzősködött. Érdemes megnézni a tréner arcát a barcelonai időszakban és most, a Bilbao trénereként:

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik