Foci

Minden szempontból kockázatos volt, mégis győztes húzás lett Tite kinevezése

Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF via AFP
Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF via AFP
Tite nem csak megérkezett, hanem trófeát is nyert, és néhány hónap alatt ízlésére formálta Dél-Amerika legnagyobb klubját, a Flamengót. A Brasileirao hétvégi rajtja előtt ez tűnik az egész bajnokság legvalószínűbb dominánsan meghatározó tényezőjének.

A Flamengónál mindig történik valami, a kapuja előtt viszont mostanában jószerével semmi. Az előbbihez nem volt köze a volt brazil kapitánynak – az a klub népszerűségéből és méretéből adódik –, az utóbbi viszont markáns karakterjegye Tite mindenkori munkásságának.

Tite neve a nemzetközi térben jobban cseng, mint Brazíliában. A brazil válogatott az irányítása alatt játszott mindkét világbajnokságán juthatott volna sokkal tovább is, mint a negyeddöntő, de nem tudta átugrani saját, az elvárások reflektora által hatalmasra nőtt árnyékát, a nemzetközi szakmai közvélemény viszont elismerte Tite munkáját.

Brazília népét vb-arany nélkül nagyon ritkán tölti el az elégedettség érzése. Ebből fakadnak a különböző megítélések.

Anadolu Agency via AFP Tite vezetésével ugyan nyert egy Copa Américát a brazil válogatott, de a vébéken a negyeddöntő jelentette a maximumot.

Amikor Jorge Sampaoli helyére a Flamengo vezetősége Tite-t szerződtette, több szempontból is kockázatot vállalt, egyúttal több szempontból is győzött. A rizikót Tite alapvetően defenzívnek tartott stílusának esetleges népszerűtlensége mellett az a szurkolói türelmet eleve destabilizáló tény jelentette, hogy a mester az országos szinten legnagyobb rivális, Corinthians idoljaként él a köztudatban. A győzelmek is itt kezdődnek, hiszen a Corinthians is szerette volna padján tudni, de a tárgyalások során mégis a Flamengo győzte meg. A brazil sajtó hírei szerint a mindig is pragmatikus edzőt a volt klubja elsősorban a közös múlt, az együtt nyert Libertadores Kupa jelentette érzelmi húrok pengetésével próbálta meggyőzni, és szorult helyzetében gyors döntést akart, a Flamengo szakmai koncepcióval és az idő szorítása nélkül tárgyalt vele. Tite többször is megerősítette, hogy 2023-at a pihenésre szánja, így az is dicsőségére válik a riói piros-feketék vezetőségének, hogy elérte, már 2023 októberében álljon munkába.

Tite döntése saját szempontjából érthető is meg nem is. Kétségtelenül Dél-Amerika leggazdagabb és így legnagyobb lehetőséget kínáló klubjához került, ugyanakkor a riói viharzónáról sokat elárul, hogy január elsejétől december 31-ig legutóbb 2011-ben dolgozott végig edző egy teljes esztendőt a padján.

Rogerio Cenit 2021-ben 4 trófea megnyerése után egy rövid rossz széria miatt menesztették, Dorival Junior beugróként nyert Brazil Kupát és Libertadores Kupát, de ez sem volt elég arra, hogy hosszabbítsanak vele.

Tite azonban pillanatok alatt képére formálta a csapatot. Az idő teltével atyaiból nagypapássá váló karaktere az edzői zónából sugároz nyugalmat és egyben empátiát a játékosai felé, ami az örökké vibráló levegőjű Maracanában koktélkanálként kavarja ki a torkot maró pezsgésből a már ártalmas mennyiségű szénsavat. E tekintetben tökéletes ellentéte elődjének, a meccsek alatt állandóan vitatkozó, ketrecbe zárt oroszlánként fel-le gyalogló Sampaolinak. A stábról sugárzó nyugalom mellett a pályán kialakított egyensúly a legfontosabb, az, ami a brazil válogatottnál is Tite védjegyének számított. Egészen döbbenetes, de irányításával a Flamengo 12 meccsen egyetlen gólt sem kapott az állami bajnokságban.

A klub történetében még soha nem fordult elő, hogy a csapat tucatnyi egymást követő találkozón tartsa gól nélkül az ellenfeleket, Agustín Rossi, az együttes argentin kapusa pedig több mint 200 perccel megdöntötte a 45 évig fennálló klubrekordot a gól nélkül teljesített játékpercek tekintetében.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik