Foci

Mennyből a Muniz – a lehető legmélyebb gödörből kimászva tündököl Angliában a brazil csatár

MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ha még korai is tanulságos történetnek nevezni Rodrigo Munizét, de az elmúlt két hónapja legalábbis következtetések levonására alkalmas bekezdés. Azért nem történet, mert nem lezárt és kerek. Ki tudja visszahull-e a főszereplő az előző epizódok mély kútjába? Viszont ahova és ahogyan emelkedett, azt mindenkinek látnia és értenie kell.

Ki az a játékos, aki 2024-ben a legtöbb gólt szerezte a Premier League-ben, és akit most már egymást követően másodszor jelölnek a PL -ben a hónap játékosának? Rodrigo Muniz. A brazil centert sajtóhírek alapján már a Chelsea és a Liverpool is esélyes nyári célpontjának tartja, az angliai szakértők arról beszélnek, hogy csapatot lehet köré építeni, klubjánál, a Fulhamnél teljesítménye miatt nem gondolják fontosnak nyáron új csatár szerződtetését forszírozni – annak ellenére sem, hogy a mostani keretből a Chelsea-től kölcsönvett Armando Broja távozik. Ide jutott 2024 eleje óta Rodrigo Muniz.

Az a játékos, aki 2023 decemberéig felnőtt karrierje szinte egészét különböző minőségű és osztályú csapatok padján töltötte, gyakran kölcsönben,

és csak akkor kapott igazi – és így valójában akként nehezen értelmezhető – bizalmat, amikor már minden egyéb opció elfogyott.

Rodrigo Muniz ugyanazon a tornán tűnt fel, amelyen a brazil tehetségek többsége fel szokott, a januári Copinhán, azaz a Copa Sao Paulo de Junioron, amelyet úgy találtak ki, hogy a fiatal brazil tehetségek a lehető legnagyobb reflektorfényben tegyék meg első, már-már felnőtt lépéseiket. A brazil futballszezon január közepétől december első hetéig egyfolytában zajlik, esélye sem lenne mellette ifirendezvényeknek jelentős sajtónyilvánossághoz jutni, a december második felét futballkoplalással töltő nézők viszont már farkaséhesek, mire január legelején nem csak játszani, hanem közvetíteni is kezdik a 20 év alattiak 128 csapatot felvonultató tornáját.

A 2018-as tornán Rodrigo Muniz 2 meccsen 4 gólt ért el a Desportivo Brasil csapatában, ráadásul 16 évesen, azaz sokkal idősebbek ellen és között játszva. Nem meglepő, hogy a magas, erőteljes klasszikus kilencest szerződtette a Flamengo, Dél-Amerika legnagyobb klubja.

Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF via AFP A Flamengóban még sokadik opció volt.

A korosztályos csapatokból hamar kiemelkedett, 2019-ben már ő volt a tornák sorát megnyerő riói U20-as együttes legjobb gólszerzője, ilyenkor pedig Brazíliában nem is kérdés, hogy egy futballkamasznak a következő évben a felnőtt csapat keretében a helye, sőt, az állami bajnokság előszezonszerű alapszakaszában minél többször a pályán is. Rodrigo pechére azonban 2019 a sokmilliós drukkertáborral rendelkező riói piros-feketék történetének minden korábbi eredményét elhomályosító év volt: a Fla megnyerte a brazil bajnokságot, a Brazil Kupát és a Libertadores Kupát is, ami össznemzeti szinten is példa nélküli teljesítmény. Így centerposzton a konkurenciát a Libertadores Kupa-döntőben az utolsó percekben két góljával fordító, és a kupa elhódításának legfőbb letéteményeseként kezelt Gabriel Barbosa, valamint a Fiorentinától frissen szerződtetett, a válogatott bővebb keretében is számításba vett Pedro jelentette. Az egyikük újdonsült ikonként, másikuk a legnagyobb befektetésként mellőzhetetlen, Pedro ráadásul alkatilag és képességekben is Muniz korban és tapasztalatban majd egy évtizeddel előrébb járó, időutazó verziója.

Rodrigónak maradt néhány szezoneleji riói állami bajnoki, amíg a „nagyok” pihentek és edzőtáborban készültek. Persze, mára ez a néhány találkozó akár a Premier League krónikáskönyvében is érdemelne egy lapot, hiszen a Flamengo-kölykök között együtt szerepelt Munizzal a PL mostani szezonjának három legjobb labdaszerzője közül kettő, a Sheffield Unitedet erősítő Vinicius Souza és a Wolverhampton játékosa, Joao Gomes is. De ki mert akkor közülük az angol bajnokságra gondolni, amikor még a Flamengo kezdője is olyan elérhetetlen célnak tűnt, hogy Rodrigo Muniz például őszre már a távoli Curitibába kölcsönadva csak televíziós közvetítésben láthatta?

Ha van titka Rodrigo Muniznak, akkor az az állandó készenlét, és a padvégi, kölcsönjátékosi elfeledettségben végzett munka.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik