Foci sport24

Német életjelek, skót mélyrepülés, magyar veretlenség: Eb-erősorrend, 2. kiadás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Haladunk a célegyenes felé: a márciusi dupla FIFA-játéknappal az Európa-bajnoki résztvevők többsége letudott négy felkészülési mérkőzéséből kettőt, és teljes lett a nyári torna mezőnye. A pótselejtezőről Georgia, Ukrajna és Lengyelország jutott ki, így végre erősorrendbe rakhatjuk mind a huszonnégy válogatottat, közte a hosszú veretlenségi sorozatban menetelő magyart!

Az Eb-tavasz eljövetelét a válogatottmérkőzések és az új mezek kavalkádja jelezte: a legtöbb nemzeti csapat (így a magyar is) bemutatta új szereléseit, a közönség először láthatta a pályán 2024-ben a kontinensbajnokságra készülőket, az utolsó három hely sorsa pedig kedden eldőlt: Georgia elképesztő hangulatú mérkőzésen, tizenegyespárbajban győzte le Görögországot, Lengyelország ugyancsak tizenegyesekkel múlta felül (Cardiffban) Walest, Ukrajna pedig 0-1-ről fordított Izland ellen. A grúzokkal, az ukránokkal és a lengyelekkel teljessé vált mezőnyt erősorrendbe raktuk, ahogyan a sorsolás után is megtettük ezt. Rangsorunkban a következőket vettük figyelembe:

  • Várt FIFA-világranglistás helyezés,
  • élő-rangsorban elfoglalt helyezés,
  • a fogadóirodák várakozásai,
  • a nemzetközi sajtóban megjelent erősorrend (ezúttal a CBS-é),
  • a Transfermarkt-keretérték,
  • saját várakozásaink.

A hat minirangsorból készült el a végleges erősorrend. Zárójelben az előző rangsorban elfoglalt helyezést és a csapatok formáját (elmúlt 10 mérkőzés) tüntettük fel.

24. GEORGIA (előző helyezés: –, forma: 4 győzelem–2 döntetlen–4 vereség)

Sírás-nevetés, pályainvázió: eksztatikus ünneplésbe kezdett a közönség Tbilisziben, amikor a grúz válogatott 0-0 után tizenegyesekkel legyőzte Görögországot egy inkább izgalmas, mintsem jó mérkőzésen, és ezzel megváltotta jegyét az Eb-re. Willy Sagnol csapata összességében megérdemelte a kijutást, többet tett a győzelemért és magasabb minőségű helyzeteket dolgozott ki, mint ellenfele. Ez lesz a grúz futball első nagy felnőtt-tornája, de a csapat nem véletlenül van a 24. helyen rangsorunkban: az Eb-erősségű ellenfelekkel szemben elég gyenge a mérlege az abszolút újoncnak. A csapat legnagyobb sztárja, Hvicsa Kvarachelia megsérült a pótselejtező hosszabbításában, de aligha olyan súlyos az egészségi problémája, hogy ez gondot jelentsen az Eb-re.

23. ALBÁNIA (18., 5–3–2)

Sylvinho együttesének formája lefelé ível: az albánok legutóbbi négy mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, márciusi két felkészülési meccsüket elvesztették (Chile 0-3, Svédország 0-1), a legutóbbi három találkozójukon nem szereztek gólt.

Az albánok 2022 óta nem voltak ilyen gyenge szériában.

A svédek elleni teljesítmény nem volt rossz, viszont az Eb-ig javítani kellene valamit a pocsék irányzékon – az albánok legutóbbi két meccsükön csak egyszer találták el a kaput. Lehet, hogy csak az Eb-selejtezőn hihetetlen módon kilengő inga (7,47-es xG-re 12 gól, közte néhány egészen valószínűtlen bomba) lendült ki a másik irányba?

22. SZLOVÁKIA (19., 6–3–1)

Az albánokhoz hasonlóan a szlovákok is nyeretlenek maradtak (Ausztria 0-2, Norvégia 1-1) márciusban; Francesco Calzona szövetségi kapitány figyelme pedig február közepe óta megoszlik a nemzeti csapat és a Napoli között. Északi szomszédaink csapatvédekezése nem volt az igazi a felkészülési meccseken: az osztrákok ellen a középkezdés után rögtön gólt kaptak, a norvégok meg rengeteg (18) lövésig jutottak ellenük, az más kérdés, hogy 3,84-es xG-re csak egy gólt hoztak össze. Az Új Szó szerint még a szövetség és a hivatalos szurkolói klub is összekapott, ennek volt eredménye a foghíjas lelátó és a szervezett szurkolás hiánya az osztrákok elleni találkozón. Calzona – a csapatot sújtó sérüléseket figyelembe véve – elégedett volt az osztrákok elleni teljesítménnyel, a norvégok elleni, első félidei produkciót viszont pocséknak minősítette.

21. SZLOVÉNIA (21., 7–2–1)

Lehet,

még a szlovén drukkerek is kiröhögik,

aki azt állítja: a Málta elleni márciusi iksz (2-2) után legyőzik a portugálokat (2-0), de hát így történt, Matjaz Kek csapata ráadásul úgy nyert, hogy az édesapját gyászoló szövetségi kapitány nem volt ott, és másodedzőjére, Bostjan Cesarra bízta az irányítást. A portugálok ugyan rotáltak, de így is rendkívül erős csapatot állítottak ki, Cristiano Ronaldóval centerben – Cesar nem véletlenül nevezte fenomenálisnak a meglepő szlovén sikert. „A máltaiak elleni iksz után nem volt pánik, most meg nem szabad elszállnunk ettől a győzelemtől” – figyelmeztetett a beugró kapitány, aki a csapatvédekezéssel különösen elégedett volt.

20. ROMÁNIA (20., 4–5–1)

Véget ért a román válogatott veretlenségi sorozata: szomszédaink 12 mérkőzés után hajtottak fejet – Kolumbia előtt (2-3). A románok a másik márciusi meccsüket sem tudták megnyerni (1-1 Észak-Írországgal), a szakértők nem túl elégedettek, többen rámutattak, hogy egy minőségi hatos kellene a csapatba, mert így lyukas a középpálya. Abban mindenki egyetértett, hogy a kolumbiaiak más szintet képviseltek, mint az Eb-re készülő román csapat, amely az első félidőben kapura sem lőtt. Edi Iordanescu szövetségi kapitány sokkal jobb és biztosabb passzjátékot szeretne látni a későbbiekben – viszont a kolumbiaiak elleni második félidő már tetszett neki, mert csapata 0-3 után sem adta fel. A szakvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy több, kerettagságra pályázó játékosa nem játszik eleget a klubjában, és ez a pályán is meglátszik.

19. CSEHORSZÁG (17., 6–3–1)

A csehek ötösre nyújtották veretlenségi és hármasra győzelmi sorozatukat a Norvégia és Örményország elleni 2-1-es sikerekkel. Ettől függetlenül Ivan Hasek szövetségi kapitány nem repesett a látottaktól, mindkét meccsen elégedettebb volt az eredménnyel, mint a játékkal. A szakvezető csapata lassú játékát és nem elég erős letámadását bírálta, ám összességében hasznosnak találta az összetartást, és azt, hogy új futballistákat próbálhatott ki. A sérülékeny centercsillag, Patrik Schick végre a Leverkusenben is rendszeresen játszik, a válogatottnak is rendelkezésére tud állni – a legutóbbi Eb társgólkirálya mezőnymunkája miatt nagyon fontos láncszeme a nemzeti együttesnek, hasznosságát az edző külön kiemelte.

18. LENGYELORSZÁG (–, 5–3–2)

A lengyelek kénytelen voltak pótselejtezőkkel elfoglalni magukat: Észtországot nagyon megverték (5-1), Walesben pedig 0-0 után tizenegyesekkel harcolták ki a kvalifikációt. Ezzel a veretlenségi sorozatuk már hatmérkőzéses; az más kérdés, hogy a pótvizsgát szívesen elkerülték volna. A menesztett Fernando Santos helyére ültetett Michal Probierz megtette, amit megkövetelt a haza, a lengyelek egymás után az ötödik nagy tornájukra kvalifikálták magukat – ez rajtuk kívül csak Franciaországnak, Angliának, Spanyolországnak, Németországnak, Portugáliának, Horvátországnak, Belgiumnak és Svájcnak sikerült az európai válogatottak közül. Most már „csak” a tornán kellene valamit villantani, mert inkább ezzel szokott gond lenni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik