Foci sport24

Új bajnoka lehet Svájcnak, és ebben Bolla Bendegúznak is nagy szerepe van

Martial Trezzini / MTI / AP / Keystone
Martial Trezzini / MTI / AP / Keystone
Bolla Bendegúz csapata, a Servette 28 forduló után csak rosszabb gólkülönbsége miatt áll a második helyen a svájci élvonalban. A nagymúltú genfi együttes ismét jó és eredményes focit játszik, ebben pedig a magyar válogatott labdarúgónak is nagy szerepe van.

A Servette Svájc legsikeresebb csapatainak egyike; története során tizenhétszer nyerte meg hazája bajnokságát, emellett hétszer a svájci kupát, háromszor a svájci ligakupát is elhódította. Ám az utolsó bajnoki elsőségét 25 éve ünnepelte, vagyis az új, 2003 óta íródó Super League-érában még nem sikerült az első helyen végeznie. Sőt az azóta megrendezett 21 évadból csak kilencet töltött az élvonalban, tízszer a másodosztályban, kétszer pedig a harmadosztályban szerepelt. Miután azonban Alain Geiger 2018-ban átvette a csapat irányítását, és rögtön első évében visszajuttatta az együttest az első osztályba, a Servette ismét a svájci liga egyik meghatározó tagja lett: 2019/20-ban a negyedik, 2020/21-ben a harmadik, 2021/22-ben a hatodik, 2022/23-ban pedig a második helyen végzett. Ez utóbbi idény végén Geiger távozott, de az őt váltó René Weiler is kiváló munkát végez, akinek vezetésével a Servette jelenleg a második helyen áll a táblázaton (ugyanúgy 54 pontja van, mint a listavezető Young Boysnak), az Európa Liga csoportkörében pedig harmadik lett, így tavasszal folytathatta a Konferencia Liga egyenes kieséses szakaszában. Ott a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, miután a cseh Viktoria Plzen tizenegyespárbajban búcsúztatta Weileréket.

Azt, hogy a Servette mostanra a svájci liga egyik topcsapatává nőtte ki magát, a teljesítményt leíró adatok is jól tükrözik. Az együttes a harmadik legtöbb gólt szerezte és a harmadik legkevesebbet kapta, ha pedig a várható teljesítményt vizsgáljuk (xG-xGA), a pálya mindkét végén a Servette a legjobb.

Bolla Bendegúzék átlagosan 1,74 gólra elegendő helyzetet dolgoznak ki meccsenként, miközben csak egy gólnyi helyzetet engednek az ellenfeleiknek.

Érdekes egyébként, hogy a Young Boys az xG-ben csak ötödik, míg az xGA-ban csak nyolcadik, mégis vezeti a bajnokságot. A címvédő egészen elképesztő felülteljesítésben van védekezésben és támadásban is; eddig tizenegy góllal kapott kevesebbet, mint várható lett volna, és tizennyolccal (!) ért el többet, mint amennyire a helyzetei minősége alapján „rászolgált”.  Ez egyfelől jó, mert azt mutatja, hogy a Young Boys kerete nagyon magas minőséget képvisel, másfelől viszont rossz, hiszen ha egy-egy meghatározó játékos gyengébb napot fog ki, akkor nincs megbízható csapatteljesítmény, amely kompenzálni tudná. A Servette viszont csapatként funkcionál jól, és ez mindenképpen biztató a nagy bajnoki hajrá előtt.

Stílusát tekintve a Servette azok közé az együttesek közé tartozik, amelyek jól érzik magukat labda nélkül. Weilerék alapvetően magasra tolt védelmi vonallal játszanak, így tartják távol az ellenfelet a kaputól. A taktika hatékonyságáról árulkodik, hogy a Servette kapujára érkezik a legkevesebb (átlagosan 11,9) és legrosszabb minőségű lövés (0,08-as xGA/lövés-mutató). A magas védekezésnek azonban támadásban is megvan az előnye; labdaszerzést követően sokkal gyorsabban fel lehet érni az ellenfél kapujához. A Servette játékában rendszeresen ismétlődő elem az, ahogyan a középső harmadban megszerzett labdával négyen-öten megindulnak a kapu felé, és néhány húzásból lövőhelyzetet alakítanak ki.

Az Opta adatai szerint a Servette eddig 25-ször lőtt kapura kontratámadás végén, ami a legtöbb a bajnokság mezőnyében. Ha csak a gólokat vesszük figyelembe, és azt vizsgáljuk, hogy milyen szituációból szerezték azokat a csapatok, hasonló eredményt kapunk: Bolláék hat ilyen gólt lőttek, ami szintén a legtöbb a ligában. A legutóbbit éppen a Young Boys elleni, idegenbeli rangadón szerezték, amivel meg is nyerték a meccset.

A találkozó 42. percében Timothé Cognat csap le egy rosszul visszafejelt labdára a középső harmadban, és azonnal a hozzá legközelebb álló Miroslav Stevanovichoz passzol. Stevanovic át sem veszi a labdát, hanem rögtön az előtte lévő Takuma Nishimurát játssza meg.

Nishimura kapura fordul, és ezzel egyidejűleg másik négy csapattársa is rohanásba kezd. A japán még néhány méteren át vezeti a labdát, majd az üres területbe beinduló Cognathoz passzol, akitől az egész akció indult.

Cognat az átvétel után lekészíti a labdát Alexis Antunesnek, aki nagyjából tizenhat méterről, kapásból a bal alsó sarokba lő. Young Boys–Servette 0-1.

Az egész támadás mindössze négy passzból állt, és Cognat labdába érésétől Antunes lövéséig 8,2 másodpercig tartott.

A meccsen a Servette passzainak 48 százaléka előre irányuló passz volt (ennél csak a St. Gallennel és a Lausanne-nal szemben volt magasabb az előre irányuló passzok aránya: 51, illetve 50 százalék), ami jól mutatja, hogy a csapat szándéka a minél gyorsabb és minél direktebb támadásvezetés volt. Végül egy ilyenből született a gól is, aminek köszönhetően a Servette most egálban van a Young Boysszal.

Arról már az előbb volt szó, hogy a Young Boysszal ellentétben a Servette csapatszinten működik jól, de természetesen a genfi együttesben is akadtak vagy akadnak kiemelkedő egyéni teljesítmények. A házi gólkirály Chris Bediáé biztosan ilyen; ő januárban kétmillió euró ellenében igazolt a Bundesligában szereplő Union Berlinhez. Dereck Kutesa négy góljával és hat gólpasszával szintén meghatározó tagja a csapatnak, ahogyan a magyar válogatott Bolla Bendegúz is. A 24 éves szélső védőt a Wolverhampton adta kölcsön a Servette-nek, amelyben öt góljával és négy gólpasszával jelenleg a harmadik helyen áll a kanadai táblázaton.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik