Foci sport24

BEK-elődöntőbe jutott az Újpest, de még így sem volt elégedett a vezetőedző

Ötven éve 32 181 néző tolongott a Megyeri úton az Újpest–Spartak Trnava BEK-negyeddöntő visszavágóján. A lilák tizenegyespárbaj után kerültek a legjobb négy közé, az utolsó kísérlet Dusan Keketi kapusé volt, de Szentmihályi Antal védett. Magyar csapat azóta sem érte meg a tavaszt a kontinens első számú labdarúgó-klubtornáján.

Nagyszombatban nagyjából 50 ezren éltek 1974-ben. A Spartak Trnava–Újpest BEK-negyeddöntő első mérkőzésére éppen 50 ezer jegyigénylés érkezett a (cseh)szlovákiai klubhoz.

A csapatok ismerték egymást: mindkét együttes szerepelt 1973 nyarán a Teresa Herreratornán La Corunában. Sőt a Spartak szinte hihetetlen fordítást produkált: a félidei 0-3 után 5-3-ra győzött a háromszoros BEK-győztes, Johan Cruyff-fal, Johan Neeskensszel, Ruud Krollal, Johnny Reppel felvonuló Ajax ellen! Az Újpest 4-2-re kikapott a Luis Aragones vezérelte Atlético Madridtól, majd a harmadik helyért vívott mérkőzésen (0-0 után) a tizenegyesrúgásokban felülmúlta az Ajaxot.

Büntetők Trnaván is voltak. Miután Dusan Kabát vezetést szerzett a házigazdáknak a 28 116 nézővel zsúfolt stadionban, a lilák 11-eshez jutottak, és Tóth András egyenlített. Ám David Smith angol játékvezető újrarúgatta a büntetőt; megint Tóth állt a labda mögé, és ismét a kapuba lőtt.

Az 1-1 után az Újpest volt a továbbjutás favoritja, a visszavágóra mégis hosszú sorokban érkeztek Komárom felől a személygépkocsik és az autóbuszok. Hatezer drukker jött át a határon, a Megyeri úton – amelynek környékét már délben lezárták a forgalom elől – 32 181 néző tolongott 1974. március 20-án.

Az Újpest tizenegy válogatott labdarúgóval (SzentmihályiKolár, Harsányi, Horváth, NoskóDunai III, Tóth András – Fazekas, Bene, Fekete, Zámbó) állt fel, a Spartak Trnava hét olyan játékost (Keketi, Dobias, Majernik, Kabát, Hrusecky, Kuna, Adamec) küldött pályára, aki szerepelt Csehszlovákia nemzeti együttesében. Tíz lehetett volna az a hét, de Vojtech Varadin és Vladimir Hagara eltiltás, Jaroslav Masrna sérülés miatt nem szerepelhetett.

Képes Sport, 1974. január-június (21. évfolyam, 1-26. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár

Edzőjük, Anton Malatinsky meglepő húzással reagált Hagara hiányára: a balszélső Kabátot állította a balhátvéd posztjára. Átszervezett csapata kitűnően helytállt, az extraklasszis Jozef Adamec góljával megérdemelten szerzett vezetést, ám Fekete László egyenlített, perdítése a hálóig nem jutott el, de a gólvonalon áthaladt (1-1).

Az állás végeredmény maradt, a kétszer negyedórás hosszabbítás sem hozott döntést.

A továbbjutásról a ráadás-tizenegyesek határoztak,

ezek közül a cserejátékos Kellner Jenő, illetve Karol Dobias egyet-egyet kihagyott, míg Tóth András, Adamec, Horváth József, Anton Hrusecky, Bene Ferenc, Karol Sevcik és Zámbó Sándor a kapuba küldte a labdát.

Az ötödik sorozatot a trnavai kapus, Dusan Keketi zárta; lövését kollégája, Szentmihályi Antal kivédte, ezzel az Újpest a legjobb négy közé került a BEK-ben.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik