Foci sport24

Vasas-góllal szerzett vezetést az MTK, majd a magyar Matthews vezérletével egyenesen a KEK döntőjébe jutott

Arcanum.com/Nemzeti Sport
Arcanum.com/Nemzeti Sport
Hatvan évvel ezelőtt az MTK Rómában, a párharc harmadik meccsén, Kuti István góljával győzte le a török Fenerbahcét a KEK negyeddöntőjében. A folytatásban a kék-fehérek felejthetetlen meccsen kiejtették a Celticet, és dupla döntőt vívtak a lisszaboni Sportinggal.

Bármilyen nehéz, tessék elképzelni, hogy a Hungária körúton 20 000 néző volt február 27-én egy nemzetközi kupamérkőzésen. Hatvan évvel ezelőtt.

A KEK negyeddöntőjében az MTK a Fenerbahcéval találkozott, és sokáig úgy tetszett, sehogyan sem bír vele. Ám a 77. percben Ismail Kurt elbuktatta Vasas Mihályt, Eduard Babauczek osztrák játékvezető – akit még magyar rangadókon, igazi derbiken is foglalkoztattak – 11-est rúgatott.

Kétszer.

A később a Videoton mestereként UEFA Kupa-döntős Kovács Ferenc lövését Hazim Cantez a felső lécre ütötte, ám a bíró ismételtetett, mert szerinte több török játékos is befutott a tizenhatos területére a hárítás előtt.

A vendégek óriási balhét csaptak,

és még inkább felháborodtak, amikor Babauczek kiállította a nyilván nem szonettet szavaló Seref Hast. A rend csak percek múltán állt helyre, majd Vasas a jobb sarokba helyezte a labdát. Nem sokkal később Bödör László húsz méterről talált szintén a jobb sarokba, sokan azt hitték, ezzel eldőlt a továbbjutás (2-0).

Dehogy dőlt el.

Isztambulban Ogün Altparmak duplázott, a jobbhátvéd Selim SoydanKovalik Ferenc kapus mérsékelt érdeklődése mellett – távoli gólt lőtt, majd gólpasszt adott, és a 75. percben 3-0-ra vezetett a Fener. Ám a hajrában Laczkó Mihály beívelését Bödör a hálóba fejelte (3-1), így az akkoriban szokásos harmadik mérkőzésre mentette a párbajt.

Az újabb másfél órát Rómában rendezték – épp napra pontosan 60 éve, 1964. március 18-án.

Nem mondható, hogy az Örök Várost felbolygatta a találkozó, hiszen mindössze kétezer néző ment ki a Stadio Olimpicóba. Azok is szenderegtek a 85. percig: akkor Bödör lövése Hazimról kipattant, és Kuti István a kapuba sodorta a labdát (1-0).

Hazim sírva hagyta el a pályát, Kuti pedig azt mondta: „A török kapus előzőleg már kétszer kiejtette a labdát. Hátha most is így lesz, gondoltam, és valóban ez történt. Akkor értem oda, amikor a kezével már rátenyerelt, de még nem tudta megfogni. Bekotortam a labdát hálóba, s a lendülettől magam is a kapuba estem. A nagy erőlködéstől mindkét lábam görcsöt kapott, így csak a fejem tudtam felemelni, de szerencsére azt láttam: a bíró középre mutat.”

Az elődöntőben a Celtic következett. Glasgow-ban a skót csapat – Jimmy Johnstone góljával és Steve Chalmers duplájával – simán 3-0-ra nyert. A visszavágóra mindössze 15 000 néző ment ki a Népstadionba, oly kevés volt a remény (igaz, esett az eső, de a korabeli telt házakat az sem szokta meggátolni).

Aztán az MTK 4-0-ra győzött.

A Képes Sport egyenesen azt írta: „Régi eposzok, azaz hősköltemények tárgya általában egy egész nemzetre kiható nagy esemény, főhőse pedig rendkívüli képességű, különleges hivatástudattól fűtött egyéniség volt. Cselekményében a csodás elemek beavatkozása lényeges szerepet játszott. Az MTK szerda esti játéka és eredménye az újkor egyik legszebb labdarúgó-hőskölteménye.”

A Kovalik – Keszei, Danszky, JeneiNagy István, Vasas – Sándor, Takács, Bödör, Kuti, Halápi összetételű, már a felállításában is szembeszökően támadó szellemű tizenegy a félidei 1-0 után a szünet után felnégyelte ellenfelét, az utolsó két gól a Schaffer-, Orth-, Cseh II-, Hidegkuti-féle, legendás MTK-k nagy jeleneteit idézte fel. Bödör trükkös átlépése után Sándor „Csikar” lőtte a harmadikat, majd Kuti zúdította a kapuba a negyediket.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik