Foci sport24

A Leverkusen szuperszélsőinek teljesítményére Robben és Ribéry is csettintene

Uwe Anspach / picture alliance via Getty Images
Uwe Anspach / picture alliance via Getty Images
A Bayer Leverkusen tízpontosra növelte előnyét a Bundesligában a Bayern Münchennel szemben, így a gyógyszergyári csapat egyre közelebb kerül története első német bajnoki címéhez. A Leverkusen két wingbackje (szárnyvédője), Jeremie Frimpong és Álex Grimaldo bombaformában van, olyannyira, hogy hasonlóan eredményes párost aligha találunk a topligák közelmúltjában. Egyet szinte biztosra vehetünk: a Leverkusen mindkettejüket méregdrágán fogja továbbadni.

Tizennyolcadik perc a Bayer Leverkusen–Bayern München csúcsrangadón. Robert Andrich balról élesen középre rúg egy labdát, a hosszún belopakodik Josip Stanisic, és közelről a kapuba lő. Ötvenedik perc: Nathan Tella kiugratja a védők mögé mozgó Alejandro Grimaldót, aki ballal, éles szögből a rövid felső sarokba bombáz. Kilencvenötödik perc, Manuel Neuer is feljön egy Bayern-szöglethez. Megbánja: a Leverkusen kontrázik, Jeremie Frimpong begyújtja a rakétákat, elhúz a jobb szélen, majd az oldalvonal mellől az üres kapuba csavar.

1. FC Köln–Leverkusen szomszédvárcsata. Harminchetedik perc. Grimaldo balról a kapu elé ível, a center Patrik Schick tovább tolja a labdát. A hosszúról bemozogva érkezik Frimpong, és közvetlen közelről a kapuba talál. Hetvenharmadik perc: Amin Adli az alapvonalról visszagurít, Grimaldo üresen érkezik, villan a bal lába, eldönti a mérkőzést.

Egyszerű játék ez.

„Valahogy” a Leverkusen egyik szárnyvédője szinte mindig benne van a gólban.

Xabi Alonso taktikájában kiemelt szerepet kapnak a wingbackek. A védő és a bekk kifejezésekkel érdemes visszafogottan bánni, hiszen Frimpong és Grimaldo eredményessége klasszikus szélsőkével vetekszik.

Érdemes összevetni a Leverkusen két kulcsjátékosának 2023/24-es eredményességét egy-egy kiemelkedő szélsőhátvéd- és szélsőpároséval. Trent Alexander-Arnold és Andy Robertson a 2019/20-as évadban temérdek kanadai ponttal járult hozzá a Liverpool bajnoki címéhez, a csúcsról már kissé lefelé tartó Arjen Robben és Franck Ribéry pedig még mindig fontos fogaskerék volt a Bayern München 2017/18-as csapatában. A kilencven percekre vetített eredményesség tekintetében Frimpong és Grimaldo (azaz „Frimaldo”) 1,51 gólnál + gólpassznál tart. Ez duplája a szélsőhátvédként kiemelkedően veszélyes Alexander-Arnold, Robertson duó termelésének (0,75) és felülmúlja Robben és Ribéry („Robbery”) adatait (1,1). Frimpong és Grimaldo nem éri el Robben és Ribéry csúcsidényének eredményességét (2,11 gól + gólpassz/90 perc), de már az is elképesztő, hogy a Bayern világklasszis szélsőduójához mérhető egy szárnyvédőpáros veszélyessége.

Made with Flourish

 

A Transfermarkt lazább adatfelvétele – a kiharcolt büntetők asszisztnak számítanak, ahogyan a társ elé pattant lövések is – szerint Frimpong (10 gól, 10 gólpassz minden küzdelemsorozatban) és Grimaldo (11 gól, 11 gólpassz) összesen 42 kanadai pontnál tart már az idényben. A remek rúgótechnikájú – szögleteket és szabadrúgásokat rendre elvégző – Grimaldo már decemberre eredményesebb volt, mint pályafutása bármelyik korábbi idényében. Frimpong az előző évadban is nagyon hasított, de most már március elejére elérte eddigi rekordszámait…

Ketten együtt több gólt (Grimaldo 9, Frimpong 8) szereztek a Bundesligában, mint az 1. FC Köln teljes kerete.

Más adatokból is jól látszik, hogy a Xabi Alonso által kidolgozott csapatjátékban milyen fontos tényező a két wingback. Grimaldo pályafutása alatt sosem lőtt ennyit kapura (2,15 lövés/90 perc, az FBRef adatai szerint eddigi legjobbja 1,3 volt), Frimpong esetében ugyanez a helyzet (2,07, az eddigi legjobb adata 1,28). Szinte ijesztő, hogy még ennél is jobbak lehetnének, ha például a kicsit szertelen, a kapu előtt néha nem a legjobb megoldást választó Frimpong higgadtabban fejezné be a helyzeteit. Pedig saját bevallása szerint már így is sokat javult ezen a téren.

„Amikor a Celticben játszottam, mindig odaértem, aztán nem fejeztem be jól a támadásokat. Ezen kellett mindenképpen javítanom, mert mi értelme van felrohanni az akciókkal, ha aztán képtelen vagyok befejezni azokat?” – nyilatkozta Frimpong a Bundesliga hivatalos oldalának.

Hogy miként néz ki a Leverkusen igen hatékony, a szárnyvédőkben rejlő támadópotenciált maximálisan kiaknázó játéka?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik