Foci sport24

Aki mindkét lábával berúgta a tizenegyest a vébén – Andreas Brehme emlékére

David Cannon / Allsport / Getty Images
David Cannon / Allsport / Getty Images
Negyvennégy nappal az után, hogy elhunyt Franz Beckenbauer, az 1990-ben világbajnok NSZK válogatottjának szakvezetője követte őt Andreas Brehme, a kilencvenes vb-döntő egyetlen góljának szerzője. A 86-szoros válogatott, kétszeres vb-finalista labdarúgó – Lothar Mathäusszal együtt – a Franz Beckenbauer Alapítvány nagykövete volt.

Gyászkarszalagot visel ma este az Internazionale csapata az Atletico Madrid elleni BL-mérkőzésen, a 63 éves korában elhunyt Andreas Brehme emléke előtt tisztelegve. A 86-szoros német válogatott labdarúgó bajnoki címet és UEFA Kupát is nyert a milánói kék-feketék törzstagjaként, az 1989-ben a scudettót kiérdemlő együttesben 31 Serie A-meccsen játszott.

Az az együttes úgy lett első, hogy 11 pontot vert a Napolira, 12-t a Milanra. Mindössze kétszer kapott ki: hosszas veretlenség után a 17. fordulóban a Fiorentinától 4-3-ra, majd – amikor már réges-rég bajnok volt – a 33., utolsó előtti körben a Torinótól 2-0-ra.

A csapat a legtöbbször így állt fel: Zenga (33 bajnoki mérkőzés) – Bergomi (32), Ferri (31), Mandorlini (26), Brehme (31) – Bianchi (31), Matthäus (32), Matteoli (32), Berti (33) – Serena (32), Ramon Diaz (33).

Majd a labdarúgás akkori Mekkája, Itália két csapata vívta az UEFA Kupa 1991-es döntőjét: nyert az Inter (2-0, 0-1) az AS Roma ellen.

Egy évvel korábban Brehme világbajnoki címet ünnepelhetett. Sőt ő lőtte a döntő egyetlen gólját büntetőből. Túl a téten, a rúgás különlegessége volt, hogy

négy évvel korábban, a házigazda mexikóiakkal vívott negyeddöntő tizenegyes-párbajában ballal lőtt a hálóba, míg a római döntőben jobbal juttatta az argentin Sergio Goycoechea kapujába a labdát.

Az 1990-es tizenegyese:

Abszolút kétlábas volt, a Kicker sportmagazin azt írta róla: „Bal kézzel is bedobta volna azt a 11-est.”

Mondani sem kell: kevesek kiváltsága, hogy egymás után kétszer vb-döntőt játszhatnak. Brehme e privilegizáltak közé tartozott. Az 1986-os döntőben az NSZK csapata 3-2-re kikapott Diego Maradona Argentínájától, majd a következő vb csúcstalálkozóján – igaz, erősen vitatható körülmények között, az uruguayi-mexikói Edgar Codesal, mondjuk így, sajátos játékvezetése mellett – visszavágott.

Mindkét döntőben Franz Beckenbauer szövetségi kapitány irányította az NSZK együttesét.

Negyvennégy napja, a Császár halálakor Brehme, aki Lothar Matthäussal együtt a Franz Beckenbauer Alapítvány nagykövete volt, azt mondta: „A Kaiser a mennyben bűvös háromszöget alkot majd Pelével és Maradonával.”

Az 1990-es világbajnokok ötszöget alkottak, mert mindkét döntőn csak Thomas Berthold, Brehme, Matthäus, Rudi Völler és a szakvezető Beckenbauer jutott aktív szerephez.

A balhátvédet és bal oldali középpályást játszó liftember, aki szó szerint le-föl járt az oldalvonal mellett, a Bundesligában is alakította a futballtörténetet. Előbb azzal, hogy a szövetségi köztársaságban örök emlék maradt, amint jó barátja, a leverkuseni Völler vállán zokogott a Kaiserslauternnak a Bayer elleni 1-1-e, és az FCK kiesése után. Aztán azzal, hogy a Kaiserlautern megnyerte a másodosztályú bajnokságot, majd mindjárt az első osztályút is.

A Bayern 1-0-s müncheni legyőzésével nyitó újonc aranyérmes lett!

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik