Foci sport24

Ha nem lenne a Girona, most mindenki a Las Palmas csodakapusáról beszélne

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Álvaro Vallés neve elsőre talán senkinek nem mond semmit, pedig egy személyben határozza meg a La Liga-újonc Las Palmas sikereit. Az eddig a spanyol alsóbb osztályokban megbújt kapus mindent tud, amit a modern futball megkövetel az ő posztján.

Spanyolországban most minden a listavezető Gironáról szól – jogosan –, de kicsit lejjebb pillantva a táblázaton egy másik erőn felül teljesítő csapatot is találunk. Az újonc Las Palmas 21 forduló után a nyolcadik helyen áll, négy pontra az európai kupaindulástól. Az együttest 2022 nyara óta García Pimienta irányítja, aki korábban a Barcelona utánpótlásában és a klub második csapatánál dolgozott. A feljutást elsősorban a jó védekezéssel sikerült kivívni – a Las Palmas kapta a legkevesebb gólt a másodosztályban (29-et) –, és egyelőre az élvonalban is ennek köszönhetően eredményes a csapat.

Kezdjük azzal, hogy mennyire megérdemelt a jelenlegi nyolcadik hely! A csapat összteljesítményének megítéléséhez a büntetők nélküli várható szerzett (npxG) és kapott (npxGA) gólok számát vesszük alapul. Kilencven percre vetítve a Las Palmas 0,68 gólra elegendő helyzetet alakít ki, ami a La Liga 20 csapatos mezőnyében a legkevesebb. Ezzel szemben az ellenfeleknek majdnem kétszer ennyi, 1,26-os npxG-t enged a védelem, aminél ugyan nyolc együttes is rosszabbul teljesít, de így is a ligaátlag alatt van. Röviden összefoglalva tehát:

a támadással és a védekezéssel is akadnak gondok bőven.

De akkor mégis hogyan lehetséges, hogy az európai kupaindulásért harcolnak a Kanári-szigetiek?

Ilyen számok mellett az eredményességhez az kell, hogy a pálya egyik végén jelentősen túlteljesítsen a csapat. A Las Palmas 21 forduló alatt 21 gólt szerzett, vagyis egyértelmű, hogy nem a támadósorban kell keresni a siker titkát. A tizenhét kapott gól viszont már sokkal impozánsabb, sőt: ennél kevesebbszer csak a Real Madrid kapuját tudták bevenni a ligában. A Las Palmas úgy kapott tizenhét gólt, hogy az ellenfelek összesített xG-je 30,1 vagyis a lövések pozíciója alapján ennyi gólt kellett volna szerezniük. Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy vajon az ellenfelek rossz helyzetkihasználása az oka az európai szinten is példátlan felülteljesítésnek?

Vagy a Las Palmas kapusa véd ennyire jól?

Ennek megválaszolásához egy másik minőségi mutatóra van szükségünk. Az xG azt mondja meg, hogy egy-egy lövés mekkora valószínűséggel eredményez gólt a pozíciója alapján. Klasszikus példa erre a tizenegyes, és – bár ez adatszolgáltatónként minimálisan eltér – hozzávetőleg 0,75-ös xG-értékkel bír. Ez azt jelenti, hogy négy tizenegyesből három gól lesz. A PSxG (post-shot xG) viszont az alapján minősíti a lövést, hogy a kapu mely pontjára tart (értelemszerűen csak azokat minősíti, amelyek eltalálják a kapu felületét).

Egy, a kapus kezébe tartó lövés sokkal kisebb értéket fog kapni, mint az, amelyiket a jobb felsőbe küldenek. Ezt a mutatót leginkább a kapusok értékelésére szokták használni; az a mondás, hogy akinek a PSxG-je hosszú távon pluszban van (tehát góloktól mentette meg a csapatát), az átlagosnál jobb kapus, akinek pedig mínuszban, az rosszabb. A Las Palmas kapusának, Álvaro Vallésnek már tavaly (+4,5) és tavaly előtt (+4,7) a másodosztályban is pluszban volt a PSxG-je, de amit most művel, az egészen elképesztő.

Vallés kapujára eddig 93 lövés érkezett, ezeknek az összesített PSxG-je 29,4 volt – vagyis az alapján, hogy a kapu mely pontjára tartottak, ennyi gólt kellett volna szerezniük az ellenfeleknek. Vallés azonban csak 17-et kapott, azaz 12,4 góltól mentette meg a Las Palmast a bravúrjaival. Csak, hogy kontextusba tegyük ezt a teljesítményt: az öt európai topliga 96 csapatának kapusai között messze ez a legjobb érték, a rangsorban második Arthur Desmas (Le Havre) PSxG-je is „csak” +6,9.

Ezek az adatok Vallés klasszisa mellett azt is megmutatják azonban, hogy a kapus néha mennyire kiszolgáltatott helyzetben van.

Ennek oka pedig a Las Palmas játékstílusa. A vezetőedző Pimienta tősgyökeres barcelonai, így nem meglepő, hogy a Las Palmas a lassú, sokpasszos focit játszó csapatok közé tartozik. Az újonc labdabirtoklásai átlagosan négy passzból állnak (ennél csak a Real Madrid, a Barcelona, a Girona és az Atlético passzol többet), a labda pedig 1,71 méter/másodperc sebességgel halad az ellenfél kapuja felé (ennél lassabban csak a Girona és a Barcelona vezeti a támadásait).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik