Foci sport24

A Premier League szintje még nyilvánvalóan túl magas a „mini Citynek”

Matt McNulty / Getty Images
Matt McNulty / Getty Images
Húsz forduló után a tavalyi Championship-bajnok Burnley tizenegy ponttal az utolsó előtti helyen áll a Premier League tabelláján. A korábbi Manchester City-játékos Vincent Kompany vezette csapat szereplését mindenki izgatottan várta, de az együttes egyelőre csak szenved a legjobbak között.

A Burnleyt 2012 októbere és 2022 áprilisa között, tehát majdnem tíz éven át, Sean Dyche irányította. Dyche futballja a klasszikus angol stílust idézte; alacsony labdabirtoklás, hosszú passzok, pontrúgások utáni gólhelyzetek. A 2010-es évek második felében a Premier League a sikeres modern európai futballkultúrák gyűjtőhelye lett, de Dyche Burnley-je még ebben a környezetben is meg tudott ragadni. Az elkerülhetetlen vég a 2021/22-es évadban jött el, amikor a Burnley a tizennyolcadik helyen végzett, és hat év után kiesett az élvonalból (Dyche-t még az idény vége előtt, áprilisban elküldték).

Azon a nyáron

a klub vezetősége Vincent Kompanyt bízta meg a feladattal, hogy felrázza poraiból a csapatot.

Az új tréner 2016 és 2019 között Pep Guardiola játékosa volt a Manchester Citynél. A katalán menedzser érezhetően nagy hatással volt rá; miután 2020-ban kinevezték az Anderlecht vezetőedzőjének, a csapat játékán azonnal észrevehetővé váltak Guardiola stílusjegyei. A Burnley tehát tudta mit vállal, amikor leültette Kompanyt a kispadra 2022 nyarán – lényegében teljes paradigmaváltást a Dyche-iskolához képest.

Megérkezésekor Kompany rögtön nehéz helyzetben találta magát: a kiesést követően az együttes tapasztalt, jó és még értékesíthető játékosai távoztak, újakra pedig nem volt pénz.

„Az adósságaink miatt nem tudtunk olyan erős keretet építeni, amilyet szerettünk volna. Tudtam azonban, hogy az elnök (Alan Pace – a szerk.) hároméves tervben gondolkodik” – nyilatkozta Kompany a SkySportsnak nemrég. A Burnley így

kénytelen volt olcsó fiatalokat igazolni,

de velük is sikerült a vártnál hamarabb elérni a kitűzött célt, és visszajutni az élvonalba. Ebben az egy évben a keret szinte teljesen kicserélődött. A 2021/22-es évadban a Burnley játékosainak átlagéletkora 28,5 év volt – a legmagasabb a Premier League-ben. Most az átlagéletkor már csak 25,3 év, ami a Chelsea kerete után a második legalacsonyabb.

A keretprofilból azonnal szembetűnik, hogy a Burnley-nek jelenleg csak hat olyan játékosa van, aki már elmúlt 29 éves, vagyis a tapasztaltabbak közé tartozik. Közülük ráadásul Charlie Taylor az egyetlen, aki rendszeresen játszik, a többiek kiegészítő emberek, vagy még azok sem. A Burnley teljesítményének elemzésekor vagy megítélésekor tehát érdemes figyelembe venni, hogy átalakult, fiatal és még rutintalan társaságról beszélünk.

Ennek ellenére a stílusváltást máris sikerült „lemenedzselnie” Kompanynak. Tavaly februárban – amikor a Burnley még csak útban volt a Premier League felé – a The Athletic készített egy elemzést, amelyben különböző stílusleíró mutatókon keresztül vizsgálta, hogy mekkora a hasonlóság a Burnley és a Manchester City játéka között.

A Cityhez hasonlóan a Burnley is a labdabirtoklási fázisban mutatott kiugró eredményeket.

Akkor azonban még külön ligában játszott a két csapat, most viszont már ugyanabban a környezetben versenyeznek mindketten, így sokkal relevánsabb az összehasonlításuk. Az alábbi, Opta-adatból készült elemzésben az egy labdabirtoklásra jutó passzok számát és a támadások sebességét (vagyis, hogy milyen gyorsasággal halad a labda az ellenfél kapuja felé) illetően határozták meg a csapatok stílusát. Akik a jobb alsó sarokban találhatók, jellemzően hosszan járatják a labdát, és lassan építkeznek. A bal felső sarokban lévő csapatok gyorsak és direktek. Jól látszik, hogy a Burnley és a City nincs nagyon messze egymástól, sőt a City után a Burnley építi a leglassabban a támadásait. Az egy labdabirtoklásra jutó passzok számában már nagyobb az eltérés, de ez fakadhat a játékosok minőségbeli különbségéből. Az mindenesetre egyértelmű, hogy mi a Burnley szándéka a labdával – ahogyan az is, hogy mekkora a változás a Dyche-korszakhoz képest. Dyche jelenleg az Everton edzője; a liverpooliak a bal felső sarokban találhatók.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik