Foci sport24

Összeomlás vagy feltámadás kezdete zajlik a brazil labdarúgásban?

Ricardo Moreira / Getty Images
Ricardo Moreira / Getty Images
A brazil sportoldalak címlapjain egymás mellett-alatt jelentek meg Mario Zagallo temetésének képei és a hírek az új kapitány, Dorival Junior kinevezéséről. Az események eleve elrendeltségének okkultista kutatói utólag majd biztosan megmondják, hogy mindez a megváltoztathatatlan és totális összeomlás vagy a feltámadás egyértelmű és félre sem érthető égi jeleként értelmezendő.

Mario Zagalloról Romario állítja, hogy ugyanakkora jelentőségű, mint Pelé, így halála a brazil futballtársadalom számára hasonló gyászként is kezelendő, mint a Fekete Gyöngyszemé.

Ha ez nem így volna, akkor nem is lenne képes elnyomni a Brazil Labdarúgó Szövetség és a válogatott körül zajló események mély tragikomikussága fölött érzett nyilalló bánatot.

A világ legnagyobb futballnemzete vezetői és labdarúgószakmai krízisen megy keresztül, ha egyáltalán valaha keresztülmegy. Nemrég az európai sajtó is világgá szörnyülködte a FIFA illetékesei által kiadott közleményt, miszerint a CBF-et, a brazil labdarúgás szervezetét akár fel is függeszthetik, ami az égisze alá tartozó csapatok, így a nemzeti válogatott nemzetközi szereplésének szüneteltetésével is járna. Ez a veszély elhárulni látszik, miután a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság bírája felfüggesztette – az elődje megválasztásával kapcsolatos bonyolult igazságszolgáltatási eljárás legújabb epizódjában – az elnököt elmozdító, a szövetséget átmeneti igazságszolgáltatási gyámság alá helyező határozatot. Az indoklás sportszempontból is érdekes, hiszen abból kiderül, hogy azonnali károkat okozott volna az állapot fenntartása, mivel a FIFA nem engedi, hogy a tagszervezetei választott elnökein kívül bárki más írjon alá bizonyos dokumentumokat, amilyen a dél-amerikai olimpiai selejtezőre utazók nevezése is, ennek határideje pedig éppen lejárt, magyarán a bíró megmentette a brazil futball olimpiai esélyeit.

Ednaldo Rodrigues, a visszahelyezett elnök, ha már visszakapta jogköreit, azonnal felbontotta Fernando Diniz kapitány ideiglenes, amúgy is csak a nyár elejéig szóló megbízatását, és rövid úton felkérte és kinevezte immáron teljes jogú szövetségi kapitánynak Dorival Juniort.

Wagner Meier / Getty Images Fernando Diniz és Ednaldo Rodrigues.

Ednaldo Rodrigues látható tevékenysége ezzel végképp olyanná vált, mint egy a trendeket azonnal és feltétel nélkül követő DJ-é, aki mindig az aktuálisan legnépszerűbb lemezt teszi fel, az sem érdekli, hogy punk-rock vagy acid jazz a pillanatnyilag menő zene, ropja arra a szamba tánccsoport!

Így történt, hogy 2023 elején Tite szerződésének lejárta után előbb hónapokig üldözte a közvélemény vélt álomképét, a neves európai edzőt, majd belenyugodva az átmeneti kudarcba az éppen akkor, 12 év után, hibátlanul U20-as dél-amerikai bajnokságot nyerő csapat trénerét, Ramon Menezest bízta meg. Úgy volt, hogy ez a periódus egyetlen meccsig tart majd, addig rendeződik a kinézett végleges kapitány, nevezetesen Carlo Ancelotti szerződtetése. Hogy ezt milyen misztériumra alapozhatta bárki is, az a mai napig rejtély, hiszen ehhez az olasz edzőnek szezon közben kellett volna elhagynia a BL-címvédő Realt: úgyhogy a tragikus Marokkó elleni meccs után jutott még kettő Menezesnek. Mire Szenegáltól is kikapott a brazil nemzeti együttes, világossá vált, hogy nyáron sem érkezik a felhúzott szemöldökkel rágózva trófeákat halmozó olasz.

Az ötszörös világbajnok szövetségi vezetője ezek után sem érezte megalázkodásnak, hogy várjon Ancelottira, aki talán még a feleségétől sem vár el ilyen kitartó állhatatosságot. Az új konstrukció abban állt, hogy Ancelotti 2024 nyarának elején, közvetlenül a Copa America előtt átveszi a válogatottat, addig pedig a nem sokkal előtte a Flamengo elleni riói állami döntőben a Fluminensevel szemkápráztató játékot produkáló, elképzeléseivel nemzetközi szinten is nagy feltűnést keltő Fernando Diniz viszi a csapatot, párhuzamosan megtartva klubfeladatait is.

Őrület. Nemcsak a modern futballban példátlan dupla terhelés és a világbajnoki ciklus egy jelentős szakaszának beáldozása miatt, hanem azért is, mert mindenki tudhatta, hogy Diniz merőben szokatlan játékrendszerének elsajátítása nem sikerülhet 2-3 párnapos összetartás alatt.

Miközben Diniz érezhetően a klubfeladataira koncentrálva megnyerte a Libertadores Kupát, és Dél-Amerika legjobb edzőjének választották, a selecao kulcsjátékosok sorának elvesztésétől is hátráltatva (Militao, Casemiro, Neymar, Paqueta, Vini Jr.) az esetek többségében se jól nem játszott, se pontokat nem gyűjtött megfelelő számban, zsinórban háromszor kapott ki, közte története során először vb-selejtezőn hazai pályán.

Wagner Meier / Getty Images Brazília először veszített hazai pályán a vb-selejtezőben, ráadásul pont Argentína ellen jött a történelmi vereség.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik