Foci sport24

Afrikának és Ázsiának ünnep, a kluboknak fejfájás, a futballnak gordiuszi csomó

PETER POWELL / AFP
Szalah a Premier League góllövőlistájának éllovasaként utazik el az Afrika Kupára
PETER POWELL / AFP
Szalah a Premier League góllövőlistájának éllovasaként utazik el az Afrika Kupára
A 2024-es év a futballban a kontinensbajnokságok esztendeje lesz: a hat konföderációból öt rendezi meg a legnagyobb válogatotteseményét, az egyetlen kivétel az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi régiót tömörítő CONCACAF. A kontinenstornák listáját a katari Ázsia Kupa és az elefántcsontparti Afrika Kupa nyitja, az európai klubcsapatok számára pedig indul az egy hónapos téli félelem és reszketés: megsérülnek-e a kulcsjátékosaik, illetve hogyan tudják pótolni a válogatottban szereplőket? Lehet-e döntő hatással a két torna a topligák versenyfutására? Persze adódik még egy kérdés: lehetne-e jobb versenynaptárt kialakítani?

A topligákon kívüli futball rajongóinak dupla ünnep, sok klub számára viszont nehéz időszak lesz a január-február. A 2024-es kontinenstornák közül az Afrikai Nemzetek Kupája és az Ázsia Kupa is elrajtol január második hetében, ez pedig azt jelenti, hogy összesen 48 válogatott játékosai kaptak meghívót szerte a világban.

Ha a saját földrészünkre nézünk, ez több mint 500 futballistát jelent

a portugáliai Funchaltól az oroszországi Krasznojarszkig (az egyetlen Magyarországról meghívott játékos Mohamed Ali Ben Romdan, a Ferencváros tunéziai légiósa). Míg a CAF (Afrika) és az AFC (Ázsia) égisze alá tartozó országokban leállnak a bajnokságok, az UEFA tagországaiban csak akkor van leállás, ha az adott helyen éppen téli bajnoki szünet van – és persze ezzel együtt jár a kontinensviadalok okozta fejfájás is.

A válogatott játékosoknak hajtós év lesz 2024: csak a CONCACAF-zónának nem lesz kontinenstornája, ám annak legjobbjai meghívottként a Copa Américán futballoznak. A klubidény megpróbáltatásaihoz így hozzáadódik a nemzeti csapatoknak kiírt tornák édes (?) terhe is. Aki szereti a válogatottfutballt (és különösen a nagy tornákat), az idén dúskálhat bennük; aki nem, az drukkolhat, hogy kedvencei ne sérüljenek meg a válogatottbeli kötelezettségeik alatt:

  • Ázsia Kupa: január 12–február 10. (Katar),
  • Afrika Kupa: január 13–február 11. (Elefántcsontpart),
  • Európa-bajnokság: június 13–július 14. (Németország),
  • OFC Nemzetek Kupája: június 15–30. (Vanuatu),
  • Copa América: június 20–július 14. (Egyesült Államok).

A versenynaptárban továbbra is akut problémás pont az Ázsia és Afrika Kupa egy hónapja. Szűk három évtizede, 1996-ban a két kontinenstornán 27 csapat mintegy 100 játékost vont ki az európai futball különböző szintjeiről, most 48 válogatott több mint 500 játékosa tart Katar, illetve Elefántcsontpart irányába. Ez jelentős kihívást jelent azoknak az edzőknek, akiknek sok játékosuk érintett a tornákon.

Mielőtt továbblépnénk, szögezzük le: panaszkodhatnak az európai klubok vezetői (szerencsére most nem voltak sokan) és a szurkolók, de az öreg kontinensnek az égvilágon semmi beleszólása nincs abba, hogy a CAF és az AFC mikor tartja meg legnagyobb válogatottrendezvényét. Már csak azért sem, mert nemcsak a tradíció miatt vannak ilyenkor a tornák: az éghajlati viszonyok megkötik a rendező nemzetközi szervezet kezét.

Az időjárás nagyobb úr a szövetségeknél

A CAF 2017-ben megpróbálta kihúzni a helyzet méregfogát azzal, hogy bejelentette: a kétévenkénti rendezésű, 24 csapatosra emelt létszámú Afrika Kupa 2019-től nyári időpontra költözik. Ez példátlan lépésnek számított: az ANK hagyományos időpontja február-március volt, a kilencvenes évektől ez január-februárra tolódott előre, de nyáron sosem rendeztek afrikai kontinensviadalt.

Nem véletlenül:

az észak-afrikai országokban ilyenkor pokoli a meleg, Nyugat-Afrikában meg az esős évszak lehetetleníti el a rendezést.

A 2019-es, egyiptomi ANK-n tapasztalt hőség be is tett a játékosoknak, a játékvezetőknek és a színvonalnak egyaránt, plusz kiváltotta a játékos-szakszervezet, a FIFPro rosszallását is. A 2021-re tervezett tornát (rendező: Kamerun) a kedvezőtlen klímaviszonyok miatt áttolták 2022 elejére, most pedig ugyanez történt Elefántcsontpart esetében is. Az eredetileg 2023. június 23. és július 23. közé kiírt tornát el kellett napolni 2024 elejére a „hátráltató időjárási tényezők” miatt.

Hogy mire gondolt a CAF? Például arra, hogy a meccsek majdnem 40 százalékának helyszínt biztosító Abidjanban júniusban átlagosan 561,8 mm csapadék esik – ez nagyjából annyi, mint az éves csapadékösszeg Budapesten. Tavaly egyetlen júniusi napon (ami nem sokkal előzte meg az ANK eredetileg tervezett rajtját) 180 mm eső zúdult le, az árvíz emberéleteket követelt Abidjan környékén. Az esők okozta földcsuszamlások és az árvizek súlyos közlekedési fennakadásokat okoztak, az országnak rendkívül fontos kakaóültetvényeket is megkárosították.

Szóval a CAF tett egy nagyvonalú gesztust, de ettől még Nyugat-Afrikában szinte képtelenség nyári kontinensviadalt rendezni, Észak-Afrikában pedig „csak” a hőség a gond. Mivel nem lehet az összes tornát Afrika többi régiójába vinni – pláne, hogy a meghatározó futballhatalmak jó része északi vagy nyugati – marad a téli rendezés, és az ezzel járó összeütközések.

Január nem ideális időpont a tornára az európai klubok miatt, de nem kockáztathatunk. Nem vállalhatjuk annak a rizikóját, hogy a legnagyobb rendezvényünket elmossa az eső

– indokolta a változtatást a CAF elnöke, Patrice Motsepe. Ázsiában nem az esős évszak, hanem a brutális katari hőség és a házigazda Aranykupa-vendégszereplése miatt kellett eltolni fél évvel a kontinensbajnokságot, és 2027-ben (rendező: Szaúd-Arábia) is ugyanez lesz a helyzet. Az időjárás akkora úr, hogy a 2023-as Afrika és Ázsia Kupát is sikerült 2024-re átütemeznie.

Imakör Liverpoolban és Leverkusenben

Ha már a naptárprobléma felold(hat)atlan, mindenkinek alkalmazkodnia kell. Nem arra a botrányt kavart nyilatkozatra gondolunk, amit a Napoli nagyszájú elnöke, Aurelio De Laurentiis tett másfél éve (arra célzott, hogy akkor igazol legközelebb afrikai légióst, ha a játékos aláír egy záradékot az ANK kihagyásáról), hanem a kontinenstornákkal is számoló kerettervezésre. A ghánai válogatott szakvezetője, Chris Hughton szerint a klubedzők minden korábbinál jobban fel vannak készülve a téli kontinensviadalok okozta kihívások megoldására. Meglátjuk: a 2023/24-es évadban két topligában is sorsdöntő fontosságú lehet ez a bajnokság szempontjából.

A Liverpool 2022-ben már bizonyította, hogy nem feltétlenül árt meg neki az Afrika Kupa,

holott akkor Mohamed Szalahot, Sadio Manét és Naby Keitát is elvesztette a torna idejére. Ehhez képest Jürgen Klopp csapata imponáló mérleggel (5–1–0, három bajnoki, egy FA Kupa- és két Ligakupa-találkozón) lépett túl a nehéznek ígérkező perióduson. A két sztártámadó, Szalah és Mané ráadásul kimaxolta az ANK-t, hiszen a döntőben Egyiptom és Szenegál csapott össze (tizenegyespárbaj után az utóbbi örülhetett). Szalah a finálé után négy nappal már bajnokit játszott, Mané később tért vissza.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik