Foci sport24

Lewandowski teljesítménye tényleg visszaesett, de a csapat is megváltozott körülötte

Jose Breton / Pics Action / NurPhoto / AFP
Jose Breton / Pics Action / NurPhoto / AFP
Az elmúlt egy hétben sok helyen azt lehetett olvasni, hogy Robert Lewandowski már a karrierje végét járja. A Barcelona csatárát a helyzetkihasználása miatt vették elő. De vajon jogosan?

A Barcelona december 3-ai Atlético Madrid elleni 1-0-s győzelme után rengeteg kritika érte Robert Lewandowskit. A lengyel csatár a meccs első tizenkét percében három olyan ziccert hagyott ki, amelynek összesített xG-értéke 1,1 volt. Ritkán látni ehhez hasonlót – pláne egy Lewandowski-kaliberű csatár esetében –, talán emiatt is lett a kelleténél jobban felfújva a dolog. Rögtön megjelentek olyan hangok, amelyek szerint Lewandowski formája hanyatlásnak indult, de akadtak olyan vélemények is, hogy a Barcelonának mielőbb meg kellene szabadulnia tőle, már csak azért is, mert

35 éves létére túl sok pénzt keres.

A mostani témát is ez adja: valóban visszaesett-e Lewandowski teljesítménye, vagy csak egy kirívó eset volt az Atlético Madrid elleni produkció?

Kezdjük azzal, hogy miként teljesít a lengyel csatár ebben a szezonban. Eddig 1018 percet töltött a pályán a La Ligában, hét gólt szerzett és három gólpasszt osztott ki. Ezzel a csapaton belül vezeti a kanadai táblázatot 10 ponttal, a sorban utána következő Ilkay Gündogan, Joao Félix és Raphinha 4-4 ponttal áll. Lewandowski 38-szor lőtt kapura és 9,15-ös xG-t termelt – ebben a két mutatóban szintén ő a legjobb, vagyis továbbra is ő a Barcelona legveszélyesebb embere.

De mi a helyzet akkor, ha összehasonlítjuk elmúlt évadbeli önmagával? Ahhoz képest mit ér a mostani teljesítménye? Az alábbi radardiagramon azok a mutatók vannak feltüntetve, amelyek csatárposzton a legrelevánsabbak (az értékek 90 percre vetítettek). Ahogyan látható, a büntető nélküli xG/lövés mutatót leszámítva Lewandowski mostani számai elmaradnak az előzőektől. A 35 éves csatár kevesebb gólt szerez, kevesebbet lő kapura, kevesebb helyzetet alakít ki, kevesebbet ér labdába a kapu előtt és a társak is kevesebbszer találják őt meg. Azt azért hozzá kell tenni, hogy Lewandowski az utóbbi tíz év talán legjobb kilencese, vagyis az, hogy önmagához képest rosszabbul teljesít, nem jelenti azt, hogy már ne lenne topjátékos.

Lewandowski magasra tette a lécet. A 2010/2011-es évad óta mindössze kétszer fordult elő, hogy a lengyel húsznál kevesebb bajnoki góllal fejezte be az idényt.

A Bayern München futballistájaként öt olyan éve is volt, amikor legalább 30 gólt szerzett,

sőt, a 2020/2021-es évadot 41 góllal zárta, ami Bundesliga-rekordnak számít. A Barcelonához történő távozása sem okozott törést a karrierjében, gyakorlatilag átmenet nélkül érkezett meg a La Ligába. Lewandowski az első tizenkét bajnokiján tizenhárom gólt szerzett a katalán csapatban, és ezzel ő lett a klub történetének legeredményesebb új igazolása. Az alábbi ábrán Lewandowski góljainak alakulását látjuk az első dortmundi szezonja óta. Akkor 0,45-ös gólátlagot hozott, ennél csak jobb számai voltak az elmúlt bő egy évtizedben. Ahogyan arról szó volt, a Bayern Münchennél töltött évei brutálisak voltak, de a legtöbb csatár még Lewandowski legrosszabb szezonjait is megirigyelné.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik