Foci sport24

Minden pénzt megérhet Endrick, a Madridba tartó, zseniális tini

NELSON ALMEIDA / AFP
NELSON ALMEIDA / AFP
Endrick (ejtsd: Endriki) óriás lesz, és a Real Madrid által érte fizetendő összeg is az. Az első egy az előző hetek történései alapján Brazíliában kialakult konszenzus, az utóbbi szerződéses okokkal magyarázható, de a kettő között szoros az összefüggés.

Az Endrickben rejlő lehetőségekről sokat elárul, hogy Fernando Diniz 17 évesen és 108 naposan meghívta a válogatott vb-selejtezőkre készülő keretébe. A brazil futball történetében ezelőtt három labdarúgó került 18 éves kora előtt a nemzeti csapatba, Pelé, Edu és Ronaldo. Mindhárman világbajnokok lettek, Pelé és Ronaldo pedig minden idők legnagyobb játékosai közé emelkedett, és vb-döntő(k)ben is gólokat szerzett.

Az előző kerethirdetés idején még mindenki meglepődött volna a Palmeiras fiatal játékosának neve hallatán, de

egy hónap alatt minden megváltozott. Sőt gyakorlatilag egyetlen meccs alatt.

A másfél hete rendezett Botafogo–Palmeiras mérkőzést előzetesen is a bajnokság legfontosabb mérkőzésének gondolták, utólag viszont már inkább a Brasileirao történetének egyik legnagyobb találkozójaként emlegetik. A rajt óta listavezető Botafogo előnye – ami már 13 pont is volt a teljes mezőnnyel és így a Palmeiras-szal szemben is – ezen a meccsen ismét a nagyon stabil tízre zsírosodhatott. Hét fordulóval a vége előtt ez gyakorlatilag eldönthette a brazil bajnoki cím sorsát. A szünetre ez meg is történt, hiszen a hazai pályán játszó Botafogo gálázva, lehetőségeit messze nem teljesen kiaknázva vezetett 3-0-ra. Ami a szünet után következett, azt csak közhelyekkel vagy parajelenségekkel lehet magyarázni. Az előbbieknél maradva: a mérkőzés addig tart, amíg a játékvezető le nem fújja, a labda gömbölyű, isten útjai kifürkészhetetlenek, aki mer az nyer, bátraké a szerencse és legfőképp kicsi a bors, de erős. Endrick legalábbis nem nagy, 171 centi, és tényleg erős – ahogyan ezen a meccsen ismételten és az eddigieknél is szembeötlőbben kiderült – lelkileg is. A fiatal játékos vezetésével a Palmeiras megfordította a találkozót, 4-3-ra nyert. Endrick lőtt egy gólt szólóból, három-négy védőt faképnél hagyva, és egy másikat, amelynél ballal lövőcselt mutatott be, közben igazából a felpattanó labdát térddel lekészítette a labdát a hálóig zúdító lövéshez. Két zseniális gól. De nem pusztán ez keltett általános feltűnést a csodameccsen, hanem az, hogy

az első találata után a hálóból rohanva szedte ki, és vitte középre a labdát 1-3-as állásnál, közben magára mutogatva azt kiabálta a többieknek: „Dá a bola em mim!” „Adjátok nekem a labdát!” Ez a kölyök, a lehetetlen helyzetben is hitt, és magára vállalta a felelősséget.

Marcello Zambrana / AGIF / AFP

Lángot gyújtott játékostársaiban, végső soron pedig megváltoztatta a bajnokság menetét. (Persze, kellett hozzá még egy-két tényező, többek között egy kivédett tizenegyes, csapattársától, Wevertontól, meg egy kiállítás.) A meccs után ezt mondta: „Olyan játékos vagyok, aki a nehéz pillanatokban tűnik fel. Szeretem megcáfolni a kritikákat, szeretem megmutatni, ki vagyok. Egy kissrác vagyok, aki most boldog és érettebb.”

És Endrick tényleg szereti a feszült, téttel bíró helyzeteket. 2022-ben 5 mérkőzést játszott korosztályos országos és nemzetközi tornák döntőiben, mindig idősebbek között futballozva, és mindegyiken betalált, összesen hét gólt szerzett, és mindegyiket meg is nyerte aktuális csapatával. De az a „gyerekfoci”.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik